- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o kasetnoj municiji: Amerika će biti kriva za smrt civila u Ukrajini

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će biti odgovorne za smrt civila nakon predaje kasetne municije Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„U Vašingtonu veoma dobro znaju da ‘obećanja’ ukrajinskih nacista da će to oružje, koje deluje neselektivno, koristiti ‘pažljivo’ i 'odgovorno’, ništa ne vrede. Prilikom napada, kako je to svaki put i bilo, kada se Ukrajini šalju sve smrtonosniji američko-natovski sistemi naoružanja, stradaju civili“, podsetili su u ruskom Ministarstvu.

Kasetna municija prilikom eksplozije oslobađa municiju manjih razmera koja nije eksplodirala. To je razlog što korišćenje takvog oružja ugrožava civile čak i nakon njihove primene.
Bombe koje nisu eksplodirale postaju mine koje mogu da ubiju ili da osakate civile dugo nakon završetka sukoba, a njihovo lociranje i uklanjanje je skupo. Prema informacijama Pentagona, od municije koja je isporučena Oružanim snagama Ukrajine, navodno, samo 2,5 odsto je ona koja nije eksplodirala.
Isporukama kasetne municije Vašington faktički postaje saučesnik u miniranju teritorije i u potpunosti će podeliti odgovornost za poginule, uključujući i decu, dodala je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Predaja kasetne municije je očajnički gest i svedočanstvo nemoći zbog neuspeha u reklamiranju ukrajinske kontraofanzive. Još jedno 'čudo-oružje', na koje se oslanjaju u Vašingtonu i Kijevu, ne razmišljajući o teškim posledicama. To neće uticati na tok specijalne vojne operacije čiji će ciljevi i zadaci biti u potpunosti ispunjeni“, zaključila je Zaharova.

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je juče savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključuju SAD i Ukrajinu. Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa.
Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bivši britanski general: Na Kosovu smo izgubili vojnike zbog kasetne municije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala