- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bivši britanski general: Na Kosovu smo izgubili vojnike zbog kasetne municije

© AP Photo / Mohammed ZaatariKasetne bombe
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2023
Pratite nas
Odluka američkog predsednika Džozefa Bajdena o predaji kasetne municije Ukrajini stvara mogućnost pojave raskola unutar NATO-a, izjavio je bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije Ričard Danat televiziji „Skaj njuz“.
„Kako se približava NATO samit u Vilnjusu, gde će jedan od naših glavnih zadataka biti da pokažemo jedinstvo unutar Alijanse, mislim da izjava o slanju ovog oružja u ovoj fazi, kada ga je tako veliki broj zemalja NATO-a zabranio, stvara rizik od narušavanja harmonije u NATO-u“, rekao je on.
Dodao je da razume razlog odluke Sjedinjenih Američkih Država o slanju ove vrste municije, ali je naglasio opasnost od njene upotrebe.
„Prema mom ličnom iskustvu, kada sam bio na čelu britanskih snaga i kada smo otišli na Kosovo 1999. godine, izgubili smo samo dvojicu vojnika. Obojica su poginula od neeksplodirane kasetne municije NATO, koja je tada smela da se koristi“, istakao je Danat.
Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je juče savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključuju SAD i Ukrajinu. Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.
Vašington - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Gest očajnika“: Nova Bajdenova odluka vodi čovečanstvo u svetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala