- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Bajden obećava Kijevu garancije bezbednosti, ali tek po završetku sukoba

Pratite nas
U toku je 499. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruska vojska uspešno odbija napade ukrajinskih snaga na širokoj liniji fronta kod Orehova. Pentagon obećava Kijevu kasetnu municiju. Zelenski priznao da je kontraofanziva trebalo da počne ranije. Iz NATO-a stiglo priznanje da ukrajinske snage ne napreduju kao što se očekivalo.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:11 07.07.2023
SAD će biti spremne da Ukrajini pruže garancije bezbednosti, kao što ima Izrael, nakon završetka sukoba sa Rusijom, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.
On je u intervjuu za Si-En-En obećao da će pomoći Ukrajincima da se pripreme za učešće u alijansi i izrazio spremnost da im pruži bezbednosne garancije tokom prelaznog perioda.
„Detaljno sam razgovarao sa (Vladimirom) Zelenskim o tome i, između ostalog, jasno stavio do znanja da će SAD biti spremne dok je proces u toku, a za njega će trebati neko vreme, da garantujemo bezbednost, sličnu onoj koju mi pružamo Izraelu... ako bude postignut sporazum, prekid vatre, mirovni sporazum“, rekao je Bajden.
Kako je istakao, rano je staviti na glasanje pitanje članstva Ukrajine u NATO. U Alijansi ne postoji konsenzus oko tog pitanja.
23:09 07.07.2023
Završen sastanak predsednika Tuske i Ukrajine, Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Zelenskog u Instanbulu. Razgovori su trajali 2,5 sata.
21:35 07.07.2023
Kontraofanziva ukrajinske vojske napreduje sporije nego što je Vašington očekivao, izjavio je zamenik ministra odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kol.

„Ide sporije nego što smo se mi nadali. Ukrajinski zvaničnici su to isto rekli. Međutim, Ukrajina i dalje raspolaže sa dosta borbene moći od koje većina još nije upotrebljena na bojnom polju“, rekao je Kol.

20:57 07.07.2023
Sotrudnik zavoda Spreewerk Luebben Mirko Kossac razbiraet gilьzы kassetnыh boepripasov, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
I zvanično: Vašington predaje Kijevu kasetnu municiju
20:56 07.07.2023
SAD su zvanično objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 800 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.
On, između ostalog, uključuje:
▪32 borbena vozila Bredli i 32 oklopna transportera Strajker;
▪ municija za sisteme PVO Patriot i hajmers;
▪ rakete protivvazdušne odbrane AIM-7;
▪ protivvazdušni kompleksi Stinger, Džavelin;
▪31 haubica 155 mm;
▪ Artiljerijske granate 105 mm i 155 mm;
▪10 taktičkih vozila za vuču i transport opreme.
20:27 07.07.2023
Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
„Ukrajina se neće pridružiti NATO-u nakon ovog samita“, rekao je Saliven na brifingu u Beloj kući.
Samit NATO-a biće održan 11-12. jula u Viljnusu. Kako je rekao Saliven, sastanak šefova država članica alijanse biće važna prekretnica na putu ka članstvu Ukrajine, jer će se na tom događaju razgovarati o reformama koje Kijev treba da sprovede da bi ispunio standarde zemalja-članica.
Govoreći o ukrajinskoj kontraofanzivi, Saliven je primetio da ono ide teško, ali da su Ukrajinci raspoloženi da je nastave – još nisu uključene značajne snage kojima raspolažu.
20:06 07.07.2023
Borbeni avioni F-16 nikada nisu bili namenjeni za ukrajinsku kontraofanzivu, ali bi ipak mogli da budu predati Kijevu pre kraja sukoba, saopštio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.
„F-16 nikada nisu smatrani oružjem za kontraofanzivu. Sada pratimo kako se događaji razvijaju. Nadam se da će se ovaj rat završiti mnogo ranije. Ali ako se to ne desi, onda ćemo im predati F-16, što je pre moguće“, rekao je on Si-En-Enu.
19:38 07.07.2023
Nemačka je predala Ukrajini još novu seriju vojne pomoći, koja je uključivala oklopna vozila i opremu za elektronsko ratovanje (EV), objavljeno je na sajtu nemačke vlade.
Berlin je predao Kijevu:
- šest teških tegljača 8x8 HX81 i tri poluprikolice za njih;
- inženjersko oklopno vozilo DACHS;
- tri kompleta opreme za elektronsko ratovanje;
- dva radara protiv dronova;
- jedan mobilni tenkovski most Beaver;
- jedan oklopni mostopolagač Beaver.
19:34 07.07.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je u Tursku na razgovor sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.
"Završavamo naporan dan u Turskoj. Pregovori sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom", napisao je ukrajinski predsednik na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, šefovi država će razgovarati o različitim pitanjima, uključujući ona koja se odnose na usaglašavanje stavova dve zemlje pred samit NATO-a u Viljnusu, bezbednosnim garancijama Ukrajini, sporazum o žitu, saradnji vojnih preduzeća.
Ranije je pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao da će ruske vlasti pomno pratiti rezultate sastanka Zelenskog i Erdogana.
16:27 07.07.2023
U borbama u Ukrajini učestvuje oko 100 francuskih plaćenika, saopštio je radio RTL.
Kako se navodi, broj plaćenika iz Francuske se dramatično promenio poslednjih meseci, pošto je na početku sukoba 800 ljudi, uglavnom muškaraca, izrazilo želju da učestvuje u borbama u Ukrajini. Otprilike polovina od ovih 800 Francuza je „zapravo stigla“ u Ukrajinu. Neki od njih su tamo proveli nekoliko dana, nakon čega su se vratili u Francusku. Drugi su ostali duže. Ima i onih koji su nekoliko puta putovali iz Francuske u Ukrajinu pa se vraćali.
Kako prenosi RTL, „borci iz drugih država, čije kandidature odobravaju predstavnici ukrajinske vojske, upisuju se u inostrani legion, dok čete mogu da čine državljani različitih zemalja”. Napominje se da, na kraju, Oružane snage Ukrajine (AFU) prihvataju „veoma mali broj kandidata“, pošto Kijev traži uglavnom ljude sa borbenim iskustvom i koji znaju da rukuju oružjem.
15:19 07.07.2023
Češka će predati Ukrajini borbene helikoptere i municiju velikog kalibra, saopštio je češki premijer Petar Fijala posle sastanka sa Vladimirom Zelenskim.
On je napomenuo da će pomoći Kijevu oko obuke pilota i obezbediti simulatore koji će omogućiti obuku u Ukrajini.
„Ukrajina može da računa na podršku EU i pojedinih država, interesovanje čeških kompanija za učešće u obnovi Ukrajine je zaista veliko. Budućnost Ukrajine je u EU i Severnoatlantskoj alijansi“, rekao je Fiala.
14:46 07.07.2023
Ruska vojska prešla u kontranapad u Zaporoškoj oblasti
Ruska armija krenula je u kontranapad u oblasti sela Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov za Sputnjik.
„Aktivna borbena dejstva nastavljaju se u vasiljevskom pravcu. Naši momci su odbili napad protivnika na selo Žerebjanki, krenuli su u kontranapad i likvidiraju protivnika kako uz pomoć vatre iz minobacača, tako i iz artiljerije, potiskujući s rubnih područja severno dela naselja Pjatihatki preostalu grupu ukrajinske vojske od 60 do 70 boraca“, naveo je Rogov.
14:42 07.07.2023
IAEA: Do sada nisu pronađene mine na teritoriji Zaporoške nuklearke
Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kojima je omogućen dodatan pristup objektima Zaporoške nuklearke nisu tamo pronašli eksplozivne naprave, saopštila je agencija.
„Do sada nisu otkriveni nikakvi vidljivi znaci mina ili eksplozivnih naprava, navodi se u saopštenju za medije”, pozivajući se na generalnog direktora organizacije Rafaela Grosija.
Stručnjaci IAEA su tokom poslednjih nedelja obavljali inspekciju pojedinačnih objekata Zaporoške nuklearke i redovno pretraživali okolinu. Nakon toga su zatražili dodatan pristup lokacijama stanice, kako bi proverili objave o minama.
13:50 07.07.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SVET
Stoltenberg: NATO usvaja tri nova plana odbrane, glavne pretnje – Rusija i terorizam
13:47 07.07.2023
Vazdušna opasnost objavljena u tri oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
13:36 07.07.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije odbile su deset napada u donjeckom pravcu;
Ruska vojska uništila je skladište municije 44. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Orehova u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana više od 420 vojnika u donjeckom pravcu;
Ruska vojska odbila je četiri napada u pravcu Krasnog Limana;
Ruske snage likvidirale su u pravcu Hersona gotovo 80 ukrajinskih vojnika i uništile 2 samohodne haubice „akacija” Oružanih snaga Ukrajine;
U pravcu Krasnog Limana sprečena su dejstva dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
Ruska vojska sprečila je dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska, neprijateljske snage izgubile su tokom prethodnog dana više od 25 vojnika;
Ukrajinska vojska izgubila je u pravcu Krasnog Limana gotovo 95 vojnika;
Ruska PVO oborila je ukrajinski avion Su-25 u Zaporoškoj oblasti, presrela 21 projektil višecevnog raketnog sistema „hajmars” i uragan;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu više od 200 boraca i samohodni top AS-90 britanske proizvodnje,
Oružane snage Rusije uništile su tokom prethodnog dana 97 artiljerijskih jedinica ukrajinske vojske na vatrenim položajima.
13:04 07.07.2023
Ruska vojska sprečila ofanzivu ukrajinskih snaga kod Orehova
Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je zaustavljena, protivnik je potisnut na početne pozicije, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je sinoć rekao da su Oružane snage Ukrajine krenule u napad uz pomoć novih rezervi, na širokoj liniji fronta na orehovskoj deonici, kao i da je ruska vojska uzvratila vatrom.
„Protivnik je krenuo u velikom broju, ali je bio zaustavljen. Ukrajinski borci su pokušali da probiju naše linije odbrane, ali su pretrpeli gubitke, razbijeni su i bili su prinuđeni da se spasavaju bekstvom, povlačeći se na početne pozicije i skrivajući se u šumama“, rekao je Rogov.
12:47 07.07.2023
Mediji: U SAD smatraju da je isporuka kasetne municije Kijevu privremena mera
Američki zvaničnici smatraju da će moguće slanje Ukrajini kasetne municije biti privremena mera, objavilo je izdanje „Njujork tajms”, pozivajući se na intervjuu sa tim zvaničnicima.
Prema pisanju izdanja, isporukom kasetne municije Kijevu trebalo bi da se „kupi vreme” dok SAD ne povećaju proizvodnju konvencionalnog artiljerijskih granata, što bi moglo da se dogodi do proleća 2024. godine.
Na osnovu pisanja agencije Asošijeted pres, Bela kuća bi danas mogla da izvesti o predaji Ukrajini „hiljade” kasetne municije u okviru novog paketa vojne pomoći u vrednosti od oko 800 miliona dolara.
12:46 07.07.2023
Berlin: Nećemo slati kasetnu municiju Ukrajini
Nemačka je potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, kojom je zabranjena njena predaja i zato Berlin neće slati ovo oružje Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.
On je dodao da što se tiče drugih zemalja koje nisu potpisnice Konvencije – Kine, Rusije, Ukrajine i SAD, ne želi da komentariše njihove postupke.
I ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da Berlin poštuje konvenciju iz Osla, koja zabranjuje primenu takve municije.
12:17 07.07.2023
Zelenski: Kijev ove godine treba da učini sve da Ukrajina stupi u EU
Kijev ove godine mora da učini sve da bi počeli pregovori o stupanju Ukrajine u Evropsku uniju, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.
„Razgovarali smo o saradnji na nivou evropskih i evroatlantskih struktura. To se tiče integracije Ukrajine u EU. Upravo ove godine moramo da učinimo sve da počnu pregovori o budućem članstvu Ukrajine u EU. To se tiče i NATO-a“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije s češkim premijerom Petrom Fijalom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala