- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

I zvanično: Vašington predaje Kijevu kasetnu municiju

© AP Photo / Sven KaestnerSotrudnik zavoda Spreewerk Luebben Mirko Kossac razbiraet gilьzы kassetnыh boepripasov, Germaniя
Sotrudnik zavoda Spreewerk Luebben Mirko Kossac razbiraet gilьzы kassetnыh boepripasov, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Po rečima Salivana, isporuka kasetne municije ima za cilj da zadovolji potrebe ukrajinske vojske dok zapadne zemlje ne povećaju proizvodnju konvencionalne municije.
„Ukrajina traži kasetnu municiju za zaštitu svoje suverene teritorije“, rekao je on.
Kako je istakao, Ukrajina će navodno koristiti kasetnu municiju na svojoj teritoriji, minimizirajući rizike za svoje stanovništvo, te se obavezala da će u budućnosti očistiti od mina teritoriju na kojoj se takva municija bude upotrebljavala.
„Ukrajina je dala pismene garancije da će ovu municiju koristiti veoma oprezno, tako da minimizira bilo kakve rizike po civilno stanovništvo“, dodao je Saliven.
Istovremeno je naglasio da upotreba takve municije nosi rizik po civilno stanovništvo, zbog čega su SAD i odlagale odluku o njenoj isporuci.
Takođe je istakao da je Vašington razgovarao sa saveznicima o ovom pitanju, da odluka nije bila laka, ali da su je podržali.

Kako je kasnije objavio Pentagon, novi paket vojne pomoći Ukrajini, vredan 800 miliona dolara, sadržaće, između ostalog, kasetnu municiju DPICM, 32 borbena vozila "bredli" i 32 oklopna transportera "strajker", municiju za sisteme PVO "patriot" i "hajmars", rakete protivvazdušne odbrane AIM-7, protivvazdušne sisteme "stinger", i "džavelin", 31 haubicu 155 mm, artiljerijske granate 105 mm i 155 mm, 10 taktičkih vozila za vuču i transport opreme.

„Važno je da Rusija ne pobedi“

Zamenik ministra odbrane SAD za politička pitanja Kolin Kal poručio je da će Vašington podržavati Kijev koliko god bude potrebno, te da će Ukrajini biti isporučena savremena kasetna municija.

„Zabrinut sam zbog humanitarnih aspekata, ali za civile u Ukrajini će biti gore ako pobedi Rusija. Zato je važno da oni ne pobede“, rekao je Kal.

Šef Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Grigorij Karasin saopštio je da će odgovor Moskve na slanje kasetne municije Kijevu biti oštar.
Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio da će isporuka kasetne municije Kijevu biti još jedan korak u pravcu eskalacije sukoba.
Moskva je još u proleće prošle godine poslala zemljama NATO-a notu zbog slanja oružja Ukrajini. Ruski zvaničnici su više puta isticali da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Kijev biti legitimna vojna meta za rusku vojsku.
Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključujući SAD i Ukrajinu. Ukrajina je, prema navodima ruske vojske i zvaničnika, već koristila kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa, pogotovo grada Donjecka. Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, general-majora Igora Konašenkova, ovo sugeriše da je zadatak ukrajinskih trupa da ubiju što više civila.
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ekstremno smrtonosno oružje: Šta su kasetne bombe i zašto ih Ukrajina želi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala