- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Ekstremno smrtonosno oružje: Šta su kasetne bombe i zašto ih Ukrajina želi

© AP Photo / Mohammed ZaatariKasetne bombe
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Kijev razmatra korišćenje američke kasetne municije protiv ruskih snaga, tvrde američki mediji.
Džejson Krou i Adam Smit iz vojnog komiteta Predstavničkog doma američkog kongresa rekli su da Ukrajina traži od SAD kasetne bombe MK-20 kao deo vojne pomoći Kijevu, objavili su američki mediji.
Šta su kasetne bombe i zbog čega ukrajinske vlasti tako žarko žele da dobiju tu vrstu oružja koja je zabranjena u velikom broju zemalja?

Šta su kasetne bombe

Kasetna municija ili bombe, poznate i kao klaster bombe, su ekstremno smrtonosno oružje koje sadrži submuniciju, odnosno višestruko eksplozivno punjenje ili manje bombe unutar kontejnera veće bombe.
Kasetne bombe uobičajeno se izbacuju iz aviona ili ispaljuju iz artiljerijskog oruđa, otvaraju u vazduhu i raspršuju desetine ili stotine komada submunicije, čime pokrivaju površinu širine i do 300 metara.
CC BY 3.0 / Wikipedia/Tutantomen / Ostaci kasetnih bombi bačenih tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju
Ostaci kasetnih bombi bačenih tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Ostaci kasetnih bombi bačenih tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju
Protivnici korišćenja kasetnih bombi objašnjavaju da submunicija, odnosno manje bombe koje se rasprše na veliku površinu, mogu da povrede ili ubiju civile, a poznate su i kao neprecizne, pa se može desiti da razbacane eksplozivne naprave predstavljaju opasnost godinama posle završetka konflikta.

Šta je američki MK-20

Bomba MK-20 „rok aj 2“, poznata i kao CBU-100 kasetna bomba, je konvencionalna nenavođena bomba koja se izbacuje iz vazduha, a proizvodi se u SAD.
Ta bomba ima 222 kilograma i namenjena je uglavnom za gađanje neprijateljskih oklopnih vozila. Uvedena je u naoružanje 1986. godine kako bi zamenila ranije kasetne bombe koje je američka avijacija koristila još od Vijetnamskog rata.

Zbog čega Kijev želi MK-20

Ukrajinske vlasti navodno su izrazile nadu kako bi MK-20 kasetne bombe dale Kijevu prednost u borbi protiv ruskih snaga.
Adam Smit, jedan od vodećih demokrata u vojnom komitetu Predstavničkog doma, rekao je američkim medijima kako ukrajinske snage veruju da submunicija te bombe ima bolja svojstva za probijanje oklopa nego bombe koje se izbacuju iz dronova.

Zašto je Kijev uveren u legalnost korišćenja kasetnih bombi

Govoreći na marginama nedavne Minhenske bezbednosne konferencije, ukrajinski ministar infrastrukture Aleksandar Kubrakov izjavio je kako SAD i njihovi partneri imaju „kasetnu municiju za milion hitaca“
© Foto : Wikipedia/U.S. Air Force photo/Public domainAmerički bombarder B1 baca kasetne bombe
Američki bombarder B1 baca kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Američki bombarder B1 baca kasetne bombe
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba podsetio je da Kijev nije potpisao Sporazum o zabrani kasetnih bombi, pa zbog toga tvrdi da je isporuka takvog oružja Kijevu iz SAD u skladu sa međunarodnim pravom.
Američka kompanija „Tekstron sistems“ prestala je da proizvodi bombe MK-20 2016. godine, pošto su SAD obustavile prodaju Saudijskoj Arabiji, ali su izvori iz Kongresa rekli američkim medijima kako u skladištima postoji više od milion komada submunicije.

Da li su kasetne bombe zabranjene

Sporazum o zabrani kasetnih bombi (The Convention on Cluster Munitions, CCM) je međunarodni ugovor koji zabranjuje korišćenje, prodaju, proizvodnju ili skladištenje kasetnih bombi. Taj Sporazum predviđa i okvir za podršku žrtvama, deminiranje kontaminiranih područja, edukaciju za smanjenje rizika i uništavanje postojećih rezervi.
Usvojen je 30. maja 2008. godine u Dablinu, dok je na snagu stupio 1. avgusta 2010. godine. Do februara 2022. godine, 123 zemlje su izrazile posvećenost tom Sporazumu, od čega ga je 110 ratifikovalo, a 13 potpisalo, ali nije potvrdilo.
Zemlje potpisnice se obavezuju da nikada i ni pod kojim uslovima ne:
1.
Koriste kasetnu municiju
2.
Razvijaju, proizvode, nabavljaju, skladište, drže ili prodaju nekome, direktno ili indirektno, kasetnu municiju
3.
Pomažu, ohrabruju ili navode bilo koga da se uključi u bilo koju aktivnost zabranjeno Sporazumom.
Ni Ukrajina ni SAD nisu potpisnice tog Sporazuma.

Gde su SAD koristile kasetne bombe

Između 1964. i 1973. godine, američko vazduhoplovstvo, tokom ratova u Indokini, bacilo je 285 miliona komada submunicije, ili bombica, na Vijetnam, Laos i Kambodžu, pri čemu je ubijeno na desetine hiljada ljudi.
Između 60.000 i 80.000 kasetnih bombi bačeno je na pozicije iračke vojske iz američkih, britanskih i francuskih aviona tokom Zalivskog rata 1991. godine.
© Foto : Wikipedia/Alexmilt/Public domainSpomenik žrtvama NATO agresije u Nišu
Spomenik žrtvama NATO agresije u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Spomenik žrtvama NATO agresije u Nišu
Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, oko 2.000 kasetnih bombi, koje su sadržale više od 380.000 bombica, bačeno je na jedinice Vojske Jugoslavije i na civile u Srbiji i Crnoj Gori. Najmanje 25 civila ubijeno je u napadima kasetnim bombama tokom NATO agresije.
Pentagon je u Avganistanu između 2001. i 2002. godine bacio oko 1.200 kasetnih bombi sa 248.000 komada submunicije.
U proleće 2003. godine, tokom prve tri nedelje sukoba u Iraku, američko-britanska koalicija bacila je oko 13.000 klaster bombi, sa dva miliona bombica. Takođe, američka vojska je u Iraku testirala laserski navođenu kasetnu bombu tešku 500 kilograma u aprilu 2003.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala