- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: NATO usvaja tri nova plana odbrane, glavne pretnje – Rusija i terorizam

© AP Photo / Efrem LukatskyGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će Alijansa na predstojećem samitu koji se održava 11. i 12. jula u Vilnjusu usvojiti tri plana odbrane, koji su usmereni na borbu protiv dve glavne pretnje – Rusije i terorizma.
„Posle samita ćemo usvojiti dalje mere za jačanje naše politike obuzdavanja uz pomoć tri nova odbrambena plana, kako bismo se borili protiv svojih glavnih pretnji – Rusije i terorizma. Jedan plan je predviđen za Sever i Atlantik, drugi za Centralnu Evropu, a treći za Sredozemni i Crnomorski region“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.
Generalni sekretar je naglasio da smatra da će troškovi odbrane Kanade i evropskih članica NATO ove godine porasti za 8, 3 odsto.
To je, prema njegovim rečima, najveće povećanje u poslednjih 10 godina.

Sprema se usvajanje višegodišnjeg paketa podrške Kijevu

Prema njegovim rečima, lideri zemalja NATO-a će na predstojećem samitu usvojiti višegodišnji paket podrške Ukrajini, koji će je približiti Alijansi.
„Na samitu ćemo doneti odluke koje će Ukrajinu učiniti jačom i približiti je Alijansi. Biće usvojen paket od tri elementa, kako bi se Ukrajina približila NATO-u. Usaglasićemo višegodišnji plan pomoći, kako bismo garantovali potpuno uklapanje Oružanih snaga Ukrajine s NATO-om. Takođe, obnovićemo političke veze, pojaviće se Savet NATO-Ukrajina, a naši lideri će potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO-a“, rekao je Stoltenberg.
On je odbio da otkrije odluke koje se pripremaju u vezi s tom temom, ali je objasnio da saveznici i dalje razmatraju formulacije završne izjave nakon samita u Vilnjusu u vezi s težnjom Ukrajine da postane članica Alijanse.
Generalni sekretar je poručio da očekuje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na prvoj sednici novog Saveta Ukrajina-NATO.
Stoltenberg je dodao da ovaj organ neće samo razmatrati probleme, već i donositi odluke.
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SVET
Vašington post: NATO još ne zna šta da predloži Kijevu na samitu u Vilnjusu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala