- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Meč koji se čekao 17 godina

© AFP 2023 / VINCENZO PINTO Novak Đoković i Stan Vavrinka
Novak Đoković i Stan Vavrinka - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
Pratite nas
Sunarodnik je Rodžera Federera, ali za Stana Vavrinku najveći teniser svih vremena je Novak Đoković. Pre 17 godina srpski as i čuveni Švajcarac odigrali su prvi duel, a tek ove godine prvi put će se sresti na travi i to vimbldonskoj. Prijateljstvo još jednom ostaje po strani, ali poštovanje koje imaju jedan prema drugom izbilo je u prvi plan.
Jedan ima 36, drugi 38 godina, a nijedan ne želi uskoro da kaže zbogom tenisu. Da nije bilo povreda, operacija i raznih prepreka na putu Stanislasa Vavrinke danas bi možda mogao da se pohvali i boljim skorom protiv Novaka Đokovića, međutim i šest pobeda koliko je ostvario u 26 mečeva bile su velike pobede.
Posle 18 mečeva na betonu i osam na šljaci, posle 17 godina od prvog duela došao je trenutak kada će Novak i Stan konačno jedan protiv drugog igrati na travi. Meč će biti najstariji muški singl meč na Vimbldonu od kada se Ken Rouzvol susreo sa Barijem Filips-Murom 1974. godine.

Vavrinkino „nema šanse“ kojeg Novak mora da se pazi

Da su u pitanju ostale dve podloge, Švajcarac bi imao nešto veće šanse da ugrozi srpskog asa, međutim s obzirom na to da je Novak na travi jedan od najboljih u istoriju i sam Vavrinka svestan je da ga čeka nemoguć zadatak.
„Mislim da nema šanse da osvojim Vimbldon. Srećan sam što sam danas ponovo pobedio. Mislim da je to bio odličan meč. Svaki duel igram sve bolje i mislim da je čast igrati sa Novakom ovde. To mi je nedostajalo u karijeri, da igram sa njim na Vimbldonu. Biće to težak izazov. Nadam se da ću uspeti da napravim takmičarski meč, ali, ako pogledate nedavne rezultate, nemam baš nikakve šanse“, poručio je Švajcarac.
S obzirom na to koliko se dobro poznaju veoma je moguće da Vavrinka veruje da ima veće šanse nego kako govori. Švajcarc bi potencijalno ovom izjavom mogao da se vodi taktikom da želi da se Novak i suviše opusti i smatra da ima dobijen meč.
Međutim, zna i Stan da je to sa Novakom gotovo nemoguća misija jer bilo da je protivnik Grend slem šampion ili kvalifikant srpski as želi da pruži svoj maksimum.

„Oduzeo mi je dva Grend slema“

Svestan je Novak koliki je favorit, ali to nikako ne može da umanji veliko poštovanje koje ima prema Stanu. Postoji i debeo razlog za to. Iako Švajcarac ima „samo“ šest pobeda protiv Novaka, a srpski as 20 protiv njega, Stan je slavio u njihova poslednja tri duela na Grend slemovima.
„Oduzeo mi je dva Grend slema. Posle nekoliko operacija kolena, nastavlja da bude jak i pokušava da stvori još malo istorije za sebe i tenis. Ne možemo zaboraviti da je trostruki grend slem šampion i osvajač Dejvis kupa, kao i da ima olimpijsko zlato. Ima jedan od najlepših jednoručnih bekhendova protiv kojih sam ikada igrao, ikada video. Veoma moćan igrač. Veoma jak. Veoma kompletan. Može da igra podjednako dobro na svim podlogama“, rekao je Novak o Vavrinki.
Na Grend slemovima obojica jedan protiv drugog imaju po četiri pobede, međutim srpski as Švajcarca na najvećem turniru nije pobedio od Australije 2015. godine. Usledila su dva finala jedno na Rolan Garosu, drugo na US Openu i u oba je Vavrinka slavio posle borbe u četiri seta.
To čuveno finale Rolan Garosa 2015. godine Novaku je oduzelo priliku da osvoji Kalendarski Grend slem, dok je Stanu donelo drugu Grend slem titulu. Na putu do trofeja Švajcarac nije pobedio samo Novaka već je još u četvrtfinalu eliminisao Rodžera Federera. I danas je taj poraz za Đokovića jedan od najbolnijih u karijeri.
Ipak osam godina kasnije Novak je na Rolan Garosu osvojio treći trofej u karijeri na pariskoj šljaci i ujedno svoj 23. Grend slem posle čega je postao teniser sa najviše Grend slem titula u istoriji belog sporta.
Posle tog podviga Švajcarac je podelio Novakovu fotografiju i postavio sliku koze koja ukazuje na to da je srpski as najveći svih vremena.

Zašto volimo njihove mečeve?

Zato što vidimo borbu do poslednjeg atoma snage. Vavrinka fizički spreman kao u svojim najboljim danima, ali ni sa 38 godina niko ne može da mu oduzme to silovito oružje koje poseduje u jednoručnom bekhendu.
Poeni Đokovića i Vavrinke neki su od najlepših koje je tenis ikada video. Duge razmene koje obiluju preciznim, snažnim i raskošnim udarcima kada je reč o njima dvojici uvek najavljuju spektakl.
Dona Vekić - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SPORT
Hrvatica napravila čudo na Vimbldonu i briznula u plač: „Ne verujem da sam pobedila“ /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SPORT
„Imao sam pomračenje uma – kako me provociraju “ – Novak „iza kulisa“ o borbi sa publikom /video/
Jelena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
SPORT
Moskovljanka kao nekad Šarapova – Jelena pobedila i izjednačila rekord slavne Ruskinje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala