- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Žena zmaj

© AFP 2023 / SANDER KONINGNatalija Stevanović
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Tek u 28. godini života, Srpkinja Natalija Stevanović uspela je da se probije u glavni žreb nekog Grend slema, konkretno Vimbldona. Trenutno 255. teniserka sveta napravila je senzaciju u sredu kada je izbacila nekadašnju finalistkinju Karolinu Pliškovu (6:2, 6:3), za prvu pobedu nad igračicom iz Top 20 u karijeri.
Samo tri nedelje ranije na turiniru u holandskom Hetogenbošu, simpatična Nišlijka je propustila tri set lopte u duelu sa najboljom teniserkom sveta Viktorijom Azarenkom, koja je slavila u dva seta, ali je pokazala da će joj „slajs“ biti jedno od najjačih oružja.
To iskustvo ohrabrilo je Nataliju uoči Vimbldona. Posle konačnog uspeha da se kroz tri runde kvalifikacija domogne glavnog žreba iz čak 11. pokušaja, Stevanovićeva je poželela i prvi veliki skalp protiv igračice koju može da pobedi.
„Gledali smo žreb uživo onlajn i pojavilo se prezime Pliškove. Moj trener (i muž) Nikola je počeo da viče: 'mi, mi, mi' i iskočilo je moje ime“, otkrila je Natalija, pa dodala:
„Postoje igračice protiv kojih baš želite da igrate jer znate da imate pravi stil za njih. Ali ima i dosta teniserki iz nižeg ranga za koje nemate rešenje. Plan je bio da koristim 'slajs' udarce i nateram je da trči i saginje se što više, kao i da koristim šanse da je napadnem posle kratke loptice.“
Natalija nije do sada privlačila pažnju javnosti, ali se sve promenilo za samo jedno popodne kada je uspela da iznenadi favorizovanu Čehinju. Britanski novinari su odmah poželeli da je predstave i izdvojili pet zanimljivosti o Nišlijki. Pa da počnemo.
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SPORT
Natalija je dala obećanje Srbiji

Nigde bez „slajsa“

Njeno umeće da pošalje idealan „slajs“ udarac pokazalo se kao presudno u duelu sa Pliškovom, posebno u završnom poenu prvog seta: elegantno „odrezana“ loptica iz bekhenda i „viner“ ostavili su Čehinju na krivoj nozi.
Natalija i svoje treninge često heštaguje na društvenim mrežama sa #slice, a koliko voli ovaj udarac svedoči i činjenica da se svaki put smeška na pomen ove reči i tapše rukama.
„Nisam kao juniorka igrala taj udarac često. Prvi put sam počela da ga koristim pre osam godina sa trenerom. Mučila sam se da vratim lopticu sa strane u teren pa je trener predložio da probamo nešto drugo, da samo da 'reznem' lopticu na startu poena u teren.“
„Od tadam svaki put kada mi neko servira, ja sam izvodila forhend 'slajs'. Tu smo shvatili da nije samo potrebno udariti jer postoji razlika u tome kako protivnici reaguju na nju. Zato smo radili na poboljšanju tog udarca", otkrila je Natalija.
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
Srpska heroina posle veličanstvene pobede: „Ne kopiram Novaka“ /video/

Obožava Nadala

Stevanovićeva na društvenim mrežama nosi naziv „Nadalija“ u čast 22-ostrukog osvajača Grend slema Rafaela Nadala. Naravno, uvek ističe da je zemljak Novak Đoković maksimalno inspiriše, posebno ovih dana kada obara sve moguće rekorde, ali kao dete privukao ju je Nadalov tenis.
„Nadimak sam dobila vrlo rano, sa sedam ili osam godina. U to vreme svi su me zvali Nadalija, a kada mi je zet napravio prvi mejl u adresu je stavio i nadimak. Danas me to podseća na srećno detinjstvo kada sam igrala tenis i odlučila sam da ga zadržim.“

Mrzela travu i Vimbldon kao klinka

Stevanovićeva (devojačko prezime Kostić) bila je junior broj 5 tokom 2011. godine. Ali je trava bila nepoznata podloga za tada 16-godišnju teniserku koja je odrasla na šljaci, toliko da čak nije ni pokušala da igra na njoj.
„U to vreme trnirala sam sa tatom i oboje smo odlučili da ne igram Vimbldon. Ostali smo na šljaci i igrali profesionalne turnire. Zapravo sam jedan od tih turnira osvojila baš u vreme Vimbldona - moju prvu ITF titulu. Ali, mislim da to nije bila dobra odluka, jer je osećaj na travi potpuno drugačiji. Jedinstven“, priznaje Natalija.
Sedam godina kasnije prvi put se oprobala na travi u Indiji gde je 2018. osvojila prvu ITF V25 titulu. Ovog meseca konačno se domogla i glavnog žreba Vimbldona.
„Pomislila sam, kada sam preživela travu u Indiji, ova na Vimbldonu će sigurno biti perfektna.“
Natalija Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
Srpkinja priredila senzaciju na Vimbldonu! /video/

Zdravstveni problemi

Posmatrajući Stevanovićevu kako demolira nekadašnju finalistkinju Vimbldona Pliškovu, mnogi su se zapitali kako do 2020. godine nijednom nije nastupila na nekom važnom ženskom turniru. Nažalost, kada je imala 21. godinu dijagnostifikovana joj je cista na jetri opasna po život.
„Imala sam veliku operaciju, pola stomaka mi je bilo presečeno. Dugo sam se oporavljala, skoro dve godine, pa su mi trebale još dve godine da opet stanem na noge. Zatim me je i kovid napao. Rekla bih da tek godinu i po dana igram punom snagom“, tvrdi Natalija.

Muž najzaslužniji za sve

Za Natalijin oporavak i uspon karijere najzaslužniji je suprug i trener Nikola Stevanović. On se odrekao profesinalne vaterpolo karijere kako bi se starao o Nataliji šest meseci nakon operacije stomaka.
„Prvi turniri koje smo igrali zajedno bili su nam kao odmori. Zatim sam ja dobila dva od ukupno tri. Video je moj entuzijazam, veliku volju i gurnuo me ka neslućenim visinama."
Godine 2020. Nikola je profesionalni odnos sa Natalijom pretvorio u lični. Na turniru u Hua Hinu gde je prvi put ušla u glavni žreb zaprosio ju je, a venčali su se godinu dana kasnije.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SPORT
Novak priželjkuje osvetu u trećem kolu: „Uzeo mi je dva Grend slema, ali ga volim“
Novak Đoković, Rodžer Federer, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SPORT
Federer navija za Đokovića na Vimbldonu: „Svaki novi Grend slem koji osvoji je istorijski“
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SPORT
Ponoćna drama na Vimbldonu – Đere izbacio Amerikanca posle maratona u četiri seta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala