- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ne samo ekonomija: Šangajska organizacija dobija novu važnu dimenziju

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaIskrcavanje vojnika iz helikoptera Mi-8
Iskrcavanje vojnika iz helikoptera Mi-8 - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Borba protiv terorizma, suzbijanje ekstremizma i radikalizma ostaje jedan od prioriteta Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), kažu ruski eksperti, komentarišući predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da se „regionalna protivteroristička struktura ŠOS transformiše u univerzalni centar koji bi odgovorio na čitav spektar bezbednosnih pretnji”.
Putinovu ideju ne treba povezivati sa stvaranjem novog vojnog bloka, jer ŠOS nije vojni blok i nije ga ispravno smatrati „anti-NATO“ savezom, objašnjavaju eksperti.
Ta organizacija se uvek pridržavala principa koji podrazumeva nepridruživanje blokovima i neulaženja u sukobe, i nije usmerena protiv trećih zemalja. Napori ŠOS-a usmereni su na osiguravanje mira, bezbednosti, stabilnosti, razvoja i prosperiteta regiona, a pre svega glavni cilj ŠOS-a je međusobna saradnja zemalja-članica.
„Regionalna antiteroristička struktura, koja se danas nalazi u gradu Taškentu, uglavnom se bavi koordinacijom borbe protiv terorizma. Problemi terorizma, trgovine narkoticima i ilegalne trgovine oružjem su međusobno tesno povezani. Stoga je racionalan predlog koji je iznela ruska strana i to se može tumačiti kao objedinjavanje svih napora. Drugim rečima, ovde se radi o objedinjavanju članica ŠOS-a u borbi protiv terorizma, ekstremizma, protiv trgovine narkoticima i ilegalne trgovine oružjem u jedan centar, koji bi se, verovatno, mogao nazvati i kao ‘centar borbe protiv raznih vrsta aktuelnih pretnji ili izazova’“, kaže Vladimir Zaharov, ruski diplomata i bivši zamenik generalnog sekretara ŠOS-a.
Kineski ekspert Džou Žun ocenjuje da je ideja ruskog predsednika o stvaranju međunarodnog antiterorističkog centra posebno aktuelna u kontekstu ukrajinskog sukoba i da bi takva reforma ŠOS-a mogla bi da zaustavi preprodaju naoružanja iz ukrajinskih isporuka.
Žun konstatuje da je ruski predlog od velikog značaja, s obzirom da se ogroman broj plaćenika pojavio na strani Ukrajine u zoni sukoba, a mnogo oružja prešlo u ruke raznih oružanih struktura, što „stvara nove pretnje ne samo za region, već i za ceo svet“.
Takođe, eskalacija vojno-političke situacije i nestabilnost u Avganistanu mogu dovesti do pogoršanja situacije i novih pretnji regionalnoj bezbednosti.
U provincijama koje se graniče sa Tadžikistanom koncentrisani su militanti Islamske države - ogranak Vilajet Horasan i niz drugih međunarodnih terorističkih organizacija (zabranjenih u Rusiji), što stvara pretnju po bezbednost granica.
Na prostoru ŠOS-a postoje rizici od prodora „spavača“ - terorista, spremnih da izvrše terorističke napade po komandi svojih šefova.
© Sputnik / Aleksandr Kazakov / Uđi u bazu fotografijaBorba protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, suzbijanje trgovine drogom i drugih vidova šverca, kao i borba protiv banditskih formacija treba da ostanu prioritet ŠOS-a, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn samitu zemalja ŠOS - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Borba protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, suzbijanje trgovine drogom i drugih vidova šverca, kao i borba protiv banditskih formacija treba da ostanu prioritet ŠOS-a, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin

Saradnja specijalnih službi

Glavna tema samita ŠOS-a bila je bezbednost zemalja-članica organizacije, što je veoma aktuelno u kontekstu produbljivanja krize u međunarodnim odnosima.
Transformisanje protivterorističkog centra u univerzalnu bezbednosnu strukturu podrazumeva da će on, između ostalog, rešavati i globalnije zadatke i jačati savezničku saradnju zemalja-članica ŠOS-a. Centar može da koordiniše i policijske operacije i vojnu saradnju, kažu eksperti.
Stručnjaci napominju da će biti stvoren jedinstven centar koji će koordinirati aktivnosti raznih specijalnih službi, u smislu razmene podataka i odbijanja pretnji.
„U tom centru je predviđen rad svih specijalnih službi koje se bave borbom protiv trgovine narkoticima, borbom protiv terorizma, borbom protiv ilegalne trgovine oružjem itd... Iracionalno je rasipati napore, rasipati sredstva, snage za borbu protiv svakog od tih zla ponaosob. Dakle, ova struktura je praktično već stvorena“, kaže Zaharov.
Još jedan važan pravac organizacije, a o tome je na samitu govorio kineski predsednik Si Đinping, trebalo bi da bude suprotstavljanje „obojenim revolucijama“ i svakom obliku spoljnog mešanja, kao i koordinacija odgovora na sankcije i trgovinske ratove.
„To je politički zadatak, koji ne uključuje učešće antiterorističkog centra. Ako je to politički zadatak, onda države - članice ŠOS-a treba da udruže svoje napore u borbi protiv obojenih revolucija, ukoliko sve zemlje na to pristanu. Ako se postigtne konsenzus po tom pitanju to će biti u nadležnosti sekretarijata Šangajske organizacije za saradnju koji se bavi političkim pitanjima. Ovaj sekretarijat se nalazi u Pekingu“, objašnjava Zaharov.

ŠOS neće prerasti u vojni blok

Na pitanje da li će ŠOS, pre ili kasnije, napraviti zaokret u pravcu nekakvog vojnog bloka i stvoriti mehanizme za odgovor na vojne pretnje zemljama-članicama, Zaharov kaže:
„To je isključeno, zato što ŠOS nema relevantne vojne strukture, nema zajedničke oružane snage, niti saradnje na stalnoj osnovi po tom pitanju. ŠOS nema planove za vojne vežbe. Istina, one se održavaju, ali njihov glavni sadržaj je borba protiv terorizma. Dakle, ŠOS sprovodi dve vrste vežbi – s jedne strane, to su vežbe specijalnih snaga, a sa druge strane to su vežbe oružanih snaga. Međutim, scenario tih vežbi je uvek isti, a to je borba protiv terorizma i ne izlazi se iza okvira tog scenarija“, ističe Zaharov.
Podsetimo, govoreći na na onlajn samitu ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je jedan od ključnih zadataka ŠOS-a održavanje bezbednosti u državama-članicama organizacije. Prema njegovim rečima, borba protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, suzbijanje trgovine drogom i drugih vidova šverca, kao i borba protiv banditskih formacija treba da ostanu prioritet ŠOS-a. On je podsetio na ruski predlog da se regionalna antiteroristička struktura ŠOS transformiše u univerzalni centar koji bi bio odgovoran za reagovanje na čitav spektar bezbednosnih pretnji.
Ova organizacija je osnovana 2001. u Šangaju. Najpre je uključivala pet zemalja Šangajske petorke – Rusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Kinu, Tadžikistan – i Uzbekistan, a 2017. pridružili su im se Indija i Pakistan.
Eksperti su saglasni i da će Iran kao novi član ŠOS-a dodatno ojačati organizaciju. Belorusija takođe namerava da postane sledeća članica organizacije. Pored toga, za saradnju sa udruženjem zainteresovani su Egipat, Katar, Saudijska Arabija, Bahrein, Maldivi i niz drugih zemalja.
Proslava Dana državne zastave Rusije u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
RUSIJA
Putin: Protiv Rusije se vodi hibridni rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala