- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Protiv Rusije se vodi hibridni rat

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaProslava Dana državne zastave Rusije u Krasnodaru
Proslava Dana državne zastave Rusije u Krasnodaru - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) posvećena je stvaranju pravednog i multipolarnog svetskog poretka uz koordinirajuću ulogu Ujedinjenih nacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn samitu organizacije.
„Naša organizacija čvrsto je privržena formiranju istinski pravednog i multipolarnog svetskog poretka – svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, na opšte priznatim principima saradnje suverenih država uz uzajamno poštovanje sa centralnom koordinirajućom ulogom Ujedinjenih nacija“, rekao je Putin.
Putin je dodao da Rusija podržava nacrt zajedničke deklaracije, koja odražava konsolidovani pristup međunarodnim pitanjima.
„Rusija podržava nacrt Deklaracije iz Nju Delhija, koja postavlja ciljeve i zadatke za dalji razvoj naše saradnje u celom svetu, odražava konsolidovane pristupe aktuelnim međunarodnim pitanjima“, rekao je predsednik Rusije.
Prema njegovim rečima, Rusija se protivi i nastaviće da se suprotstavlja sankcijama i ograničenjima, a ruski narod je konsolidovaniji nego ikada ranije.
„Rusija se uvereno suprotstavlja i nastaviće da se protivi spoljnim pritiscima, sankcijama i provokacijama, a u sadašnjoj situaciji naša zemlja nastavlja da se stabilno razvija. Sada se protiv nas, u suštini, vodi hibridni rat, koriste se neviđene po razmerama nelegitimne antiruske sankcije. Želim da naglasim da se Rusija uvereno suprotstavlja i da će se suprotstavljati spoljnim pritiscima, sankcijama i provokacijama“, istakao je Putin.
Kako je naveo, narod Rusije je konsolidovaniji nego ikada ranije, a ruski politički krugovi i celo društvo jasno su pokazali jedinstvo i visoku odgovornost za sudbinu otadžbine, stupajući kao jedinstveni front protiv pokušaja oružane pobune.

„Već duže vreme spoljne snage sprovode na našim granicama projekat za stvaranje praktično neprijateljske države, 'anti-Rusije', od naše susedne države Ukrajine. Ukrajina je osam godina pumpana oružjem, odobravana je agresija na civile Donbasa i na sve moguće načine je podsticana neonacistička ideologija“, ocenio je Putin.

Predsednik Rusije takođe je izrazio zahvalnost liderima zemalja ŠOS-a na podršci dejstvima ruskog rukovodstva tokom pokušaja oružane pobune.
Putin je ocenio da ŠOS igra sve veću ulogu u međunarodnim poslovima i daje realan doprinos održanju mira i stabilnosti.
„Ovo je posebno značajno u sadašnjim uslovima, kada geopolitičke protivrečnosti postaju sve akutnije. Nastavlja se degradacija međunarodnog bezbednosnog sistema. Rizici nove globalne ekonomske i finansijske krize rastu u svetlu nekontrolisanog gomilanja dugova u razvijenim zemljama, socijalnog raslojavanja i rasta siromaštva u celom svetu, pogoršanja prehrambene i ekološke bezbednosti“, rekao je Putin.
On je naveo da svi ovi problemi vode ka primetnom povećanju konfliktnog potencijala.
Samit lidera država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) održava se u Nju Delhiju u onlajn režimu.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Prošle godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala