- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija je videla Zvezdinu decu i zašto je Borjan morao da ode

© Foto: FK Crvena zvezda/Nikola MitićZvezda igrači za budućnost, Nedeljković,
Zvezda igrači za budućnost, Nedeljković, - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Crvena zvezda uspela je da prekine agoniju utkanu u seriju poraza od Zenita, pošto je pre pobede rezultatom 2:1 na „Gasprom areni“ imala šest uzastopnih poraza u međusobnim dvobojima. Ali, nije to najveća dobit srpskog šampiona u Rusiji, već su to Zvezdina deca – Jovan Mijatović, Jovan Šljivić i Kosta Nedeljković.
Pomenuti trio jasno je pokazao da novi trener Barak Bahar može da se osloni na njih u sezoni punoj izazova. Takođe, Izraelac koji je poznat po čvrstoj ruci i krupnim rezovima koje pravi, ne libeći se da „precrta“ i one najvažnije karike i heroje koji su imali sijaset zasluga za pređašnje rezultate, pokazao je da je i te kako zna šta radi i zbog čega mu je poverena evropska Zvezda.
Jedna od glavnih zamerki Milošu Milojeviću koji je osvojio duplu krunu, a Zvezda mu se brže bolje zahvalila, bila je što nije priključio decu prvom timu u sezoni kada je klub osvojio nikad ranije šestu uzastopnu šampionsku titulu.
I - stigao je Barak, a sa njim i gomila krupnih odluka koja se u prvi mah nije baš svidela zvezdaškoj javnosti. Ali, onda su došle pripreme i pripremne utakmice i slika je počela da se kristališe, stvari da dolaze na svoje mesto.
Prvo što je Izraelac uradio, poslao je doskorašnjeg kapitena Milana Borjana na pozajmicu u Slovan iz Bratislave, dok je na Marakanu stigao Omri Glazer. Sudeći po tome kako je protiv Zeenita branio Izraelac s kojim je Bahar sarađivao u Makabi Haifi, dobija se odgovor zašto je Borjan morao da ode.
Imao je tri fantastične odbrane, od kojih se posebno ističe ona u 23. minutu kada je pokazao neverovatne refleske, i u stilu rukometnih golmana uspeo je da zaustavi pokušaj Gustava Mantuana iz neposredne blizine kada je podigao nogu i poslao loptu preko gola. Kako je počeo, tako je i završio, jer je zaustavio i pokušaj Mostovoja pre poslednjeg sudijskog zvižduka.
Omri Glazer je gotovo deset godina mlađi od Borjana, jasno je da je mladost na njegovoj strani, kao i igra nogom na kojoj insistira novi trener. Ali, ni „kec“ među stativama nije najveća dobit Zvezde, već kao što smo pomenuli na početku teksta, to su njena deca: dvojica Jovana – Mijatović i Šljivić, kao i Kosta Nedeljković.
Mijatović je u finišu sezone dobijao šansu kod Milojevića, što nije slučaj sa preostalom dvojicom koja su ostavila sasvim solidan utisak u Sankt Peterburgu protiv petostrukog uzastopnog prvaka Rusije.
Mijatović se lavovski borio s korpulentnim i daleko starijim defanzivcima Zenita, kojima je zadavao probleme u izuzetno zahtevnim duelima, praveći prostor ostalim saigračima i odlažući im lopte, dok je Šljivić pokazao da se ne libi da šutira iz prve i to je vrlo lukavo činio.
Trnovit put imao je Šljivić od omladinskog pogona do „A“ tima, jer je od zimus bio „na ledu“ zbog činjenice da nije želeo da stavi paraf na novi ugovor sa Zvezdom.
Ostao je, a dolazak Bahara otvorio mu je vrata prvog tima i sada sve deluje daleko bolje – na zadovoljstvo svih!
Možda i najveća dobit odnosi se na deficitarnu poziciju desnog beka što je „rak-rana“ Crvene zvezde prethodnih godina, čak i deceniju. Probali su Gobeljić, Eraković, došao je i otišao Italijan Kristijan Pićini, zatim je pokušano sa Argentincem Aleksom Vigom, koji je ostavio dobar utisak, ali je problem otkupna klauzula od 2,5 miliona evra koliko je zacepio River, više nego diskutabilna.
Ispostaviće se da Zvezda ima jeftino rešenje, s obzirom na to da je iz njenih redova. Iz omladinskog pogona je prekomandovan Kosta Nedeljković koji je stekao šestomesečni staž na kaljenju u Grafičaru, a ostavio je odličan utisak prvo na pripremama na Zlatiboru, protiv selekcije Užica (3:1), a onda i u trijumfu nad Zenitom usred Rusije.
Sa svega 17 godina odigrao je izuzetno zrelo ne respektujući previše što naspram sebe ima prekaljene igrače Zenita. Dugim nogama, visinog i brzinom koja u punom sprintu doseže i do 35 kilometara na sat, savršeno odgovara zahtevima kraj desne aut linije i predstavlja moderan prototip beka.
Upravo je o Zvezdinoj deci Bahar pričao još na Zlatiboru, pre nego što su ponovo oduševili u Rusiji.

„Uživao sam, ne samo u njihovoj igri, već i u tome kako treniraju. Zaista žele da napreduju. Zvezda ima veliku budućnost u mladim igračima“, najavio je tada velike domete pomenutog trija Izraelac.

Takođe, Bahar je pričao i o ispunjenom obećanju.
„Mogu da obećam navijačima da ćemo ići na pobedu u svakoj utakmici Lige šampiona. Crvena zvezda će naredne sezone igrati lep i atraktivan fudbal“, što se videlo protiv Zenita.
A Rusija je videla na delu Zvezdinu decu, zvezdinu budućnost koja bi mnogo toga dobro mogla da donese slavnom srpskom klubu, ukoliko bude (is)korišćena na pravi način i u dovoljnoj meri.
Armija navijača Crvene zvezde mogla je protiv Zenita i da vidi jednu bržu igru u kojoj su prednjačili Piter Olajinka i Žan Filip Kraso, koji je u stilu najvećih majstora hladnokrvno realizovao jedanaesterac za, ispostaviće se, konačni trijumf i prekid agonije.
Zvezda je pokazala kvalitet i moderan fudbal, a novi ispit u Sankt Peterburgu očekuje je već 8. jula kada će odmeriti snage sa Nefčijem, dok za kraj ostaje duel sa Fenerbahčeom 12. jula.
Karlo Anćeloti - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SPORT
Pravi čovek na pravom mestu
Zvezda i Zenit - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SPORT
Zvezda zablistala protiv Zenita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala