- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Više skandala nego uspeha i fijasko sa Balotelijem – kako je propao poznati klub

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIFK Sion, Baloteli, ludnica
FK Sion, Baloteli, ludnica - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Ono što se naslućivalo pet godina unazad, sada je postalo realnost. Još od sezone 2018/19, švajcarski Sion se borio s prosečnošću, a ove 2023. nije uspeo da se spase - poznati klub je ispao u drugu ligu prvi put posle 17 godina.
Obično bi treneri bili krivi za ovakav ishod trke u prvenstvu, rekli bi vam to i u „FK Konstantinu“. Nijedan drugi klub u Švajcarskoj nema takav tandem rukovodilaca kao Sion. Otac i sin, predsednik Kristijan i sportski direktor Bartelemi Konstantin, moraće da podele krivicu međusobno.
„Nismo bili dobri ove godine, ni klub, ni igrači“, rekao je Bartelemi.
Sezonu su počeli sa Italijanom Paolom Tramecanijem na klupi, sa kojim su na kraju i ispali u niži rang u baražu. Njega je u prvom delu sezone zamenio nekadašnji reprezentativac Švajcarske Fabio Selestini koji je smenjen u novembru, a zatim je na klupu došao David Betoni, nekadašnji asistent Zidana u Realu. Ni on nije uspeo, pa je Tramecani zatvorio neverovatni trenerski krug.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIBartelemi i Kristijan Konstantin
FK Sion, Baloteli, ludnica - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Bartelemi i Kristijan Konstantin
Na startu sezone u Sionu su priželjkivali napad na sam vrh švajcarskog fudbala. Konstantin je ponosno predstavio skupocenog Marija Balotelija, ali je „Super Mario“ ubrzo postao „Problem Mario“ i simbol očajne sezone ovog kluba.
Napravio je više problema nego što je ušao u gol-prilika i nije odigrao ni minut otkako je na klupu ponovo u finišu sezone seo njegov zemljak Tramecani. Uprkos ugovoru koji ima za sledeću sezonu, čini se da Baloteli neće više nositi dres Siona. Transfer strategija ovog kluba godinama ne funkciniše.
Apsurdna trenerska vrteška i fijasko sa „eksperimentom Baloteli“ samo su dva primera iz minule sezone koja oslikavaju Sion. Predsednik Kristijan Konstantin je majstor za dovođenje sebe i svog kluba u centar pažnje.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIFK Sion, Baloteli, ludnica
FK Sion, Baloteli, ludnica - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Bilo kada pokušava da stvori utisak kolektivne zavere od strane nemačkih klubova protiv francuskih u Švajcarskoj, ili kada traži da se poništi poraz njegovog kluba od Vintertura i preti da će švajcarske sudije prijaviti FIFA. To su samo još dva primera iz minule sezone koji pokazuju da je krivac uvek tražen na pogrešnoj strani.
Gospodin Konstantin nalazi se na čelu Siona već 26 godina - a za to vreme bilo je više skandala, izliva besa i drame nego što možete da prebrojite. U delu Švajcarske gde se govori nemački, Sion je izazivao samo podsmehe, ali će Superligi definitivno nedostajati malo zabave sa ovim klubom.
Sportski gledano, ispadanje Siona nije gubitak za fudbal. Ipak, tačka na selidbu u niži rang još nije stavljena: Uporni gospodin Konstantin najavljuje tužbu na izdavanje licence FK Iverdonu za takmičenje sledeće sezone.

„Trenutno, ne vidim način na koji bi ova tužba mogla da prođe na bilo kom sudu“, odgovara Klaudijus Šafer, izvršni direktor Švajcarske fudbalske lige.

Da li će porodica Konstantin naći mira u drugoligaškom rangu otvoreno je pitanje. Sportski direktor Bartelemi je bio realan u izjavi za „Blik“ ističući da problem nije samo u baražu.
„Napravili smo mnogo grešaka u prošlosti. Ni mi kao klub ni igrači nismo bili dobri. Pogrešio sam u proceni Balotelija, ali predaja nije opcija za moju porodicu. Želimo da se vratimo u prvu ligu“, zaključio je Konstantin mlađi.
Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Frenk Kanute - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
SPORT
Važan potpis u Humskoj – Partizan jači za „Juventusovog đaka“
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SPORT
Srbi u centru pažnje – da li će se ispuniti prognoza Italijana?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala