- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbi u centru pažnje – da li će se ispuniti prognoza Italijana?

© AP Photo / Luis VieiraLuka Jović
Luka Jović - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Najmlađe evropsko klupsko takmičenje dobiće pobednika ove srede u Pragu gde se u finalu Lige konferencija sastaju fudbaleri Fiorentine i Vest Hema od 21 sat.
I za jedne i za druge ovaj meč je važan jer će samo pobednik izboriti plasman u Ligu Evrope sledeće sezone, a s obzirom na to da nijedni ni drugi nisu to učinili kroz svoje prvenstvo, jasno je da predstoji velika borba.
Barak Bahar - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
Imate li minut?
Milijaš: Kakvu Zvezdu će praviti Barak Bahar
Za ekipu Fiorentine nastupaju srpski reprezentativci: Nikola Milenković, Luka Jović i Aleksa Terzić i videćemo ko će od njih trojice biti starter na ovom meču. Milenković deluje kao siguran, dok trener Vinćenco Italijano razmišlja i o Joviću.

„Vest Hem je jedna od najjačih ekipa uz ovom takmičenju što su pokazali plasmanom u finale. Imaju top fudbalere, snažni su. Ali i mi smo u finalu što znači da smo i mi kvalitetni i imamo svoje adute. Spremni smo“, tvrdi Italijano.

Nije tajna da trener Fiorentine ima i dilemu da li da u špicu napada šansu ukaže od starta Luki Joviću (šest golova) ili Brazilcu Arturu Kabralu (sedam), dok će iskusni Kristijan Biragi verovatno dobiti prednost u odnosu na Aleksu Terzića na levom beku.
Ukoliko bude slušao sportskog direktora Danijelea Pradu, možda bi naš Luka Jović mogao da bude čovek odluke u Pragu ove večeri.

„Jović je momak pun emocija osećanja, izašao je na teren u finalu Kupa i stvorio tri-četiri šanse. Uloga napadača je neverovatna, ponekad, čim dodirnu loptu postignu gol. Pre ili kasnije stvari se okreću. Rekao sam mu da će postići odlučujući gol u finalu Lige konferencije“, poverio se Prade italijanskim novinarima.

Finale Lige konferencija je prvo finale za Fiorentinu u nekom evropskom takmičenju još od 1990. godine. Klub iz Firence je tada u finalu Kupa UEFA igrao sa Juventusom, a torinski klub je došao do trofeja pošto je u dva meča bio bolji (3:1, 0:0).
Fiorentina je, inače, osvojila Kup pobednika kupova 1961, pošto je u dva meča bila bolja od Rendžersa (2:0, 2:1), a godinu dana kasnije poražena je u finalu istog takmičenja od Atletiko Madrida u dva meča. Klub iz Firence je 1957. godine poražen u finalu Kupa šampiona od Reala (0:2).
© AFP 2023 / MICHAL CIZEKDejvid Mojes
Dejvid Mojes - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Njihov rival s druge strane, Vest Hem, imao je lošu sezonu u Premijer ligi, a uspeo je da izbori opstanak u finišu, pošto je zauzeo 14. mesto na tabeli sa 40 bodova.
Klub iz Londona će pokušati da osvoji drugi evropski trofej, nakon što je 1965. u finalu Kupa pobednika kupova savladalo Minhen 1860 sa 2:0. Popularni „Čekićari“ su i 1976. godine igrali u finalu Kupa pobednika kupova, ali su poraženi od Anderlehta sa 4:2. Zanimljivo, Vest Hem je 1999. godine bio jedan od tri pobednika Intertoto kupa.
Trener Vest Hema Dejvid Mojes izuzetno poštuje ekipu iz Firence.

„Izuzetno sam impresioniran Fiorentinom, posebno njihoom formom posle Svetskog prvenstva. Već su odigrali jedno finale što nam govori da imaju kvalitet. Biće nam težak rival, Italijani su uvek nezgodni i moramo da poštujemo tu činjenicu“, rekao je Mojes.

Poseban motiv na ovom meču imaće vezista „Čekićara“ Deklan Rajs kome bi ovo mogao da bude i zvanično poslednji meč u dresu Vest Hema, pošto se reprezentativac Engleske nalazi na meti vodećih premijerligaških klubova.
Spomenimo na kraju i da je UEFA za glavnog sudiju odredila Španca Karlosa del Sera Grandea. Njemu će pomagati sunarodnici Pau Sebrijan Devis i Gvadalupe Poras Ajuso.
Za četvrtog sudiju je određen još jedan Španac Hesus Hil Manzano, a u VAR sobi biće Španci Huan Martinez Munuera i Alehandro Ernandez i Portugalac Tiago Martins.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport
Karim Benzema - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SPORT
Benzema potpisao nestvaran ugovor u Saudijskoj Arabiji: „Teška odluka...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala