Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se krije iza novog poteza Prištine protiv Srba

© AP Photo / Bojan SlavkovicZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2023
Pratite nas
Aljbin Kurti ima samo jedan cilj, a to je da tenzije među Srbima na severu podigne na što viši nivo i u tom smislu treba gledati i na potez njegovog tzv. gradonačelnika da se Severna Mitrovica priključi Asocijaciji kosovskih opština. To nema veze sa ZSO, kaže Nikola Šainović.
Severna Mitrovica je odlukom odbornika Skupštine opštine izglasala odluku o priključenju Asocijaciji kosovskih opština, nakon čega je novi tzv. gradonačelnik Erden Atić podneo zahtev za članstvo u Asocijaciji koja je odmah prihvatila upit.

Nova „drama“ Aljbina Kurtija

Srpska lista saopštila je ranije danas da je nevažeća odluka o članstvu Severne Mitrovice u Kosovskoj asocijaciji opština, jer ju je donela nelegalna i nelegitimna skupštinska većina u toj opštini.
Ta odluka ima jedini značaj jer predstavlja dokaz jasne namere režima kosovskog premijera Aljbina Kurtija da nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije, navodi se u saopštenju.
Šta se zaista krije iza ovog poteza Prištine?
Dr Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, uveren je da je ovo još jedan u nizu poteza Aljbina Kurtija čiji je cilj da što više isprovocira Srbe i Srbiju.
„Ovo nije nikakva politički gest već smišljanje novih iritacija. Ideja je da se predstavi kako je Severna Mitrovica samo još jedna u nizu kosovskih opština. Samo članstvo u ovoj Asocijaciji je kao što je kod nas Udruženje Gradova i Opština čiji su članovi gotove sve opštine i gradovi kos nas. Znači, ne radi se o nekoj sistemskoj stvari koja ima veze sa samoupravom Srba ili Zajednicom srpskih opština,“ ukazuje Šainović.

Provokacije deo Kurtijeve politike

Na pitanje zašto se to dešava upravo sada kada se zna da će biti novih izbora Šainović objašnjava da Kurti koristi svaku priliku da koliko i kad može pokuša da nešto dokaže ili izvuče.
„Ovi ilegalni gradonačelnici su u njegovoj funkciji da donose odluke koje iritiraju Srbe. Pa setimo se da je njihova prva odluka bila da otvore glavni most preko Ibra, ali to im nije realizovano. Stavili su odmah o dolasku zastavu takozvane države Kosovo na opštinske zgrade i sad dolazi ova odluka. To znači da hoće da kažu da se Sever ni po čemu ne razlikuje od, recimo, Đakovice,“ uveren je naš sagovornik.
S druge strane, ostaje otvoreno pitanje šta sve i koje odluke još mogu albanski tzv. gradonačelnici na Severu da donesu pa se tako ponovo nameće i dilema da li bi ova odluka mogla da ima veze u nekoj budućnosti sa njihovom namerom da se Južna i Severna Mitrovica ujedine, i kakav bi to odraz imalo na činjenicu da Severna Mitrovica u ZSO ima centralno mesto.
„Sve ovo su elementi puzajuće okupacije severa Kosova - to je jasno. Mi treba da se držimo stava da to nema veze sa našim ciljevima, niti sa formiranjem ZSO, jer Kurti želi samo da izazove neki eksces. S druge strane, ovo radi i da bi sutra mogao da se odrekne nečega što je nebitno kao što je ovo učlanjenje, na primer, i da kaže - „evo, mi smo se žrtvovali“.
I to će raditi po svim linijama, malim /velikim, on će praviti nove „frontove“,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.

Južna i Severna Mitrovica

Što se tiče pomenutog spajanja Južne i Severne Mitrovice, Šainović kaže sledeće:
„Kad bi ti organi bili legitimni oni bi to mogli da sprovedu, ali to što nisu legitimni ne znači da ne mogu da pokušaju, odnosno, da ne smišljaju nove iritacije, ali naravno kad budu legalni izbori na Severu u kojima će učestvovati i Srbi kada im se ispune zahtevani uslovi i počne sa formiranjem ZSO, Srbi će povratiti svoju vlast nad sobom i sve ove gluposti obrisati,“ uveren je Šainović.
Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazna Ibrahim rekao je da će odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje.
Asocijacija kosovskih opština (AKO) osnovana je 2001. godine kao neprofitna organizacija, čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajući srpske opštine.
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
SRBIJA
Kurti i Zapad sa istim spiskom želja - od Srba se traži da ćute i da rade šta im se kaže
SRBIJA
Evropske sankcije za Kurtija bez ozbiljnijeg efekta, otpor Srba ostaje ključan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala