Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti i Zapad sa istim spiskom želja - od Srba se traži da ćute i da rade šta im se kaže

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2023
Pratite nas
Sličnost između predloga Aljbina Kurtija i evropskih predstavnika za deeskalaciju sukoba na severu KiM je primetna, a taj spisak želja obe strane od Beograda traži da ćuti, sluša i radi kako kažu, što ne može da se desi, zaključak je političkog analitičara Stevice Deđanskog.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je u video snimku, objavljenom neposredno pre početka samita EU, četiri koraka za deeskalaciju situacije na severu KiM.

Spisak želja Aljbina Kurtija

Kurti je rekao da je ta „četiri koraka“ izneo na poslednjem sastanku u Briselu, uz tvrdnju da je Priština spremna da doprinese deeskalaciji i da se posveti konkretnim koracima u tom pravcu.
Dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da Kurti nije izneo predloge za deeskalaciju na severu već spisak želja šta treba Srbija da uradi, a Evropa da aminuje.
„Ovo je čist način da se sabotira bilo kakav početak ili nastavak dijaloga a kamoli deeskalacija situacije na severu Kosova i Metohije. Definitivno se vidi iz ovog njegovog spiska da on to ne želei,“ zaključuje Deđanski.
Naš sagovornik s gorčinom primećuje da je Kurti na svoj spisak dodao još jednu želju - da Beograd doprinese hapšenju takozvanih neposlušnih Srba na severu, što je po njemu čista provokacija.
„To je dodatak svega onoga što su oni radili i još očekuje da mu hapsimo Srbe i da ih krivično gonimo. Ali šta reći? Malo mi je muka da komentarišem postupke Aljbina Kurtija kao da se on nešto ovde pita… Zna se da sve što radi, i sve što smisli njemu je dirigovano sa Zapada, odnosno iz Amerike, koja ga iz nekog razloga i dalje bezuslovno podržava,“ kaže Deđanski.

Zapad mu je dao odrešene ruke

Upravo iz ovih razloga Deđanskog nije mnogo ni iznenadila sličnost Kurtijevih predloga sa onima koje je na istu temu izneo Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd i Prištine.
„Očigledno ćemo da imamo problema još dugo vremena dok se situacija na neki način ne okrene a to u ovoj priči ne zavisi od nas. Naše je da ne reagujemo na ovakve stvari kao i na druge provokacije da ne bismo ušli u neku vrstu sukoba, jer nam to ne treba,“ zaključuje naš sagovornik.
U svom predlogu za deeskalaciju Aljbin Kurti je naveo kao prvi korak da je Priština spremna da se obaveže na smanjenje prisustva tzv. kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, kako je naveo, „postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja“. Kao drugi korak, predlaže puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa od strane Euleksa i zainteresovanih NVO za ljudska prava. Treća mera su prevremeni izbori u četiri opštine na severu KiM do kojih bi, prema njegovoj zamisli, došlo nakon peticije za opoziv koju bi podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela. Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi, datum izbora odredio bi predsednik, a četiri gradonačelnika na severu KiM predali gi svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon verifikovanja od strane CIK, u skladu sa zakonodavstvom tzv. Kosova.

„Direktiva“ za Beograd

Od Beograda, kako navodi Kurti, očekuje povlačenje „nasilnih demonstranata“ iz opštinskih zgrada i okoline; posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje od strane Euleksa i pune garancije za pravično suđenje; smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž administrativne linije između centralne Srbije i KiM.
Beograd ne treba da ometa pravo Srba i svih političkih partija da slobodno, bez, kako navodi Kurti, „ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja“, učestvuju u procesu lokalnih izbora na KiM.
Premijer privremenih institucija samouprave navodi takođe da je Priština posvećena intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.
SRBIJA
Četiri koraka: Kurti izneo svoje uslove za sever Kosova i Metohije
SRBIJA
Evropske sankcije za Kurtija bez ozbiljnijeg efekta, otpor Srba ostaje ključan
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Krize na Kosovu ima, rešenja nema: Šta su ministri EU poručili sa sastanka u Luksemburgu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala