Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Krize na Kosovu ima, rešenja nema: Šta su ministri EU poručili sa sastanka u Luksemburgu

© AP Photo / Dejan SimicevicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Evropskoj uniji je izgleda za krizu na Severu kriv Beograd koliko i Priština, ali očekivano, jer ne mogu sami sebe da kude kad Priština od njih dobija vetar u leđa, kaže bivši ambasador Branko Branković, komentarišući poruke sa sastanka šefova diplomatija zemalja EU.
Evropski šef diplomatije Žozep Borelj podneo je u Luksemburgu izveštaj pred ministrima inostranih poslova EU o tenzijama na severu i kriznom sastanku koji je 22. juna imao sa liderima Beograda i Prištine Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem i rekao da je evropska strana predložila "izbalansiranu mapu puta za izlazak iz krize", ali da sastanak nije urodio plodom.
O istoj temi sa predsednikom Vučićem i Kurtijem odvojeno je razgovarao američki državni sekretar Entoni Blinken koji je u objavi na Tviteru samo ponovio da SAD snažno podržavaju plan EU u tri tačke. Taj plan, kako je više puta ranije navedeno, podrazumeva deeskalaciju, nove izbore u četiri opštine na severu i primenu Ohridskog dogovora.

Očekivana retorika

Borelj je, inače, na sastanku u Luksemburgu u ime država članica EU pozdravio puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca, koji su bili uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, ali je istovremeno naglasio da obe strane moraju da rade na deeskalaciji krize. Pri tom je pohvalio Edija Ramu, albanskog premijera, koji je se zalaže za organizovanje međunarodne konferencije na visokom nivou za pronalazak rešenja za krizu na Kosovu.
Diplomata i ambasador u penziji Branko Branković kaže da u Luksemburgu nismo ništa novo čuli osim što smo ponovo okrivljeni za nešto za šta nismo ni prstom mrdnuli niti doprineli da se desi, ali činjenica da se kosovska tema našla na dnevnom redu pokazuje koliko je za nju interesovanje..
„To pokazuje koliko njih zanima ozbiljna kriza na KiM i to zato što su je oni napravili i što vode glavnu reč u ponašanju Kurtija i ostalih u Prištini. Kurti znamo da radi što mu kažu da radi iz EU i Amerike tako da oni i nisu ništa mogli da zaključe od onoga što su zaključili a to je – ništa,“ kaže Branković.

Ramin pokušaj

Činjenica da je Rama potapšan po ramenu zbog svog predloga, dodaje naš sagovornik, ne znači ništa jer Ramin cilj je da kroz ovu krizu otvori vrata priznanju Kosova – samim tih što kaže „ međudržavna“ konferencija. Niko za to nije spreman još i zato će se sa tim pričekati,“ veruje Branković.
Prema njegovim rečima, na sastanku šefova diplomatija EU je ponovljeno samo ono što se pričalo i ranije s tim što se akcent stavio i na našu stranu što je sumanuto.
„Pri tom ne kažu šta smo mi to uradili da bi nas stavili u isti koš sa Prištinom. Naprotiv, čak smo im izašli i u susret i pustili njihove policajce koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije. To je bio naš potez dobre volje, sad je Priština na redu, ali ..,“ kaže naš sagovornik.

Ništa novo

Branković zaključuje da je poruke sa sastanka u Luksemburgu govore da EU nema da kaže ništa novo o krizi na KiM niti namerava da bilo šta suštinski preduzme.
„Sve ono dalje su prepustili onima koji vode glavnu reč a to su Amerikanci i Nemci u ovom trenutku i na sve to terciraju Britanci, s tim što su i Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak samo njihovi glasnogovornici. Dok se ta politika ne pomeri s mesta ništa se neće desiti,“ uveren je Branković.
Borelj i ostali su ponovili već sto puta rečno da mora biti novih izbora na severu Kosova, ali nije rečeno da će ako Kurti ne posluša biti preduzete neke konkretne akcije da se to ostvari.
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Vučić: Očekujem da nam zapadnjaci donesu tekst sa statutima o kojima nas ništa neće pitati
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Borelj: Države članice EU gube strpljenje zbog situacije na Kosovu
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Šta je Blinken saopštio nakon razgovora sa Vučićem i Kurtijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala