Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta je Blinken saopštio nakon razgovora sa Vučićem i Kurtijem

© AP Photo / Michael VaraklasAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem razgovarao o važnosti deesakalcije tenzija i povratku dijalogu.
Blinken je u objavi na Tviteru naveo da je tokom razgovora sa Vučićem pozdravio odluku o oslobađanju trojice kosovskih policajca.
"Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Vučićem da bi podvukao važnost momentalne deeskalacije tenzija. Pozdravljam oslobađanje kosovskih policajaca i nastavljamo da snažno podržavamo plan EU u tri tačke kao najbolji put napred", istakao je Blinken.
Takođe, Blinken dodaje da je i od Kurtija tražio da se sprovedu tri tačke plana EU o smirivanju situacije na severu Kosova.
"Razgovarao sam sa premijerom Kosova da podstakne deeskalaciju na severu Kosova i hitan povratak dijalogu koji vodi EU. Plan EU u tri tačke je put napred", poručio je Blinken.
Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je tokom razgovora sa Vučićem ponovio da "odgovorni za napade na Kfor moraju da odgovaraju" i pozvao Srbiju da odmah preduzme korake za sprovođenje obaveza iz sporazuma o normalizaciji, dok je u razgovoru sa Kurtijem poručio da gradonačelnici opština na severu svoju funkciju obavljaju sa drugih lokacija.
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Američki senatori pisali Bajdenu: Traže od njega da razmotri podršku Prištini i Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala