Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropske sankcije za Kurtija bez ozbiljnijeg efekta, otpor Srba ostaje ključan

Pratite nas
Predložena lista mera Evropske komisije protiv vlasti u Prištini neće imati ozbiljan efekat na Kurtija a najviše što bi mu moglo nauditi je mobilizacija nejake opozicije, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Evropska komisija će predložiti listu mera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju na severu Kosova, izjavio je u Briselu čelnik Evropske komisije Jan Gert Kopman.

Evropske sankcije Prištini

Najavljene mere uključuju zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za tzv. Kosovo i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini.
„Suspendovaćemo planiranje fondova za Kosovo, a predlozi Prištine u okviru finansijskog okvira za Zapadni Balkan neće biti obrađivani. Tekuća podrška kroz proces javnih nabavki i potpisivanje ugovora takođe će biti obustavljeni“, izjavio je Kopman, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.
Politički kontakti i sastanci na visokom nivou sa predstavnicima Prištine takođe će biti suspendovani, rekao je Kopman, govoreći u odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Efekat sankcija – mobilizacija nejake opozicije

Najavljene sankcije Prištini su diplomatsko političke mere koje ne mogu proizvesti ozbiljan efekat, jer Kurti neće odustati od strategije da ostvari kontrolu nad severom Kosova upotrebom sile, smatra spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.
Uostalom, Kurti je u razgovoru sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen rekao da će fazno povlačiti policiju u zavisnosti od stanja na terenu, podseća Milivojević.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SRBIJA
Najavljeno zamrzavanje evropskih fondova za tzv.Kosovo i suspenzija političkih kontakata sa Prištinom
„Na njega mogu da utiču samo direktne mere koje bi ga onemogućile da koristi silu i sprovodi represiju Drugo, iz svega ovoga se vidi da zapadni centri moći polaze od strategije da je tzv. Kosovo država i da vlast u Prištini ima legalitet i legitimitet. Insistiraju na tim izborima, smatraju da su oni uzrok krize, ignorišu Zajednicu srpskih opština (ZSO) i sve ono što je prethodno pitanje i sve stavljaju u kontekst Ohridskog sporazuma.“
Predložene mere mogle bi da izazovu unutrašnja kretanja na tzv. Kosovu, mobilizaciju opozicije u cilju unutrašnjeg slabljenja Kurtija, koji ima većinu u albanskom biračkom telu, smatra Milivojević.

Kurtija slamaju samo otpor Srba i Kfor u funkciji

To što neće imati kontakte sa evropskim zvaničnicima ili što će se pitanje stabilizacije i pridruživanja usporiti nema nikakvog uticaja na Kurtija, što se videlo i do sada. Kurtija to ne interesuje, a ni finansijske sankcije na kratak rok ne mogu proizvesti neke ozbiljne efekte, smatra Milivojević.
„Na Kurtija može da utiče samo politička volja – odluka da se KFOR stavi u punu funkciju, da odstrani sve policijske i druge snage koje nemaju mesta na Kosovu i Metohiji i da uspostavi potpunu bezbednosnu kontrolu, što mu je i nadležnost,“ kaže naš sagovornik.
On smatra da bi trebalo skloniti Kurtijeve gradonačelnike severnih opština ne bi li se ta priča potpuno završila i da Euleks spreči represiju nad Srbima, što bi moglo proizvesti neku vrstu stabilizacije na severu Kosova i Metohije i srpskim enklavama na jugu.
Srbi svakako neće odustati od otpora, inisistiraće na ZSO jer nemaju drugih garancija i zato učešće na izborima nije realno bez formiranja ZSO, kaže Milivojević uz napomenu da treba imati u vidu i da Beograd ne kontroliše Srbe u pokrajini i da nema nameru da ih uslovljava kako će se ponašati.
„Srbi se neće odreći otpora a Beograd se neće odreći podrške Srbima i sa tim treba računati. Beograd neće da se odrekne ZSO koja mora u političkom smislu biti pretpostavka i garancija za njihov opstanak“, zaključio je Milivojević.
Srbija, EU i tzv Kosovo - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SRBIJA
Šta piše u zaključcima Evropskog saveta o Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala