- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Herš ispričao koliko godina treba Ukrajini da „povrati“ teritorije

© AP Photo / Michael SchmellingŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Ukrajini može biti potrebno 117 godina da bi povratila kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, napisao je na platformi „Substack“ američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Pozivajući se na svoje izvore, Herš je takođe istakao da ukrajinske snage tokom poslednjih dana ofanzive nisu postigle nikakve značajne rezultate.

„Rekli su mi da poslednjih dana ukrajinska vojska ni na koji značajniji način nije mogla da probije rusku odbranu. Oni su osvojili samo još dve kvadratne milje (oko 5 kvadratnih kilometara) teritorija koje je Rusija zauzela. Ovim tempom, kako je šaljivo rekao jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog trebaće 117 godina da izbavi zemlju od ruske okupacije“, navodi se u Heršovom materijalu.

Novinar takođe tvrdi da je saznao da je ukrajinska vojska za prve dve nedelje zauzela samo 44 kvadratne milje (oko 114 kvadratnih kilometara) teritorije.

Bajden treba otvoreno da govori o Ukrajini i negativnim posledicama

Herš takođe smatra da američki predsednik Džozef Bajden treba da otvoreno govori o ukrajinskom sukobu i negativnim posledicama situacije po Ameriku.
On je takođe pozvao američkog predsednika da objasni na šta je potrošeno 150 milijardi „loših investicija“, ne objasnivši o kakvim se sredstvima, zapravo, radi.
Novinar takođe pretpostavlja da Bajden ima ozbiljne i očigledne probleme pred izbore sledeće godine. On je takođe izjavio da aktivna podrška demokrata Kijevu sve više pokazuje razliku među njihovih stavova i gledišta običnih građana, a predstavnici radničke klase sve češće se okreću od stranke.
Prema njegovim rečima, spoljna politika američkog predsednika u Ukrajini mogla bi da bude ugrožena zbog sporog tempa napredovanja Kijeva.
„Trenutna statistika na bojnom polju, kako sam obavešten, pretpostavlja da bi celokupna spoljna politika Bajdenove administracije mogla biti ugrožena u Ukrajini. Ona takođe pokreće pitanja o umešanosti NATO-a, koji je ukrajinskim snagama obezbedio obuku i oružje za trenutnu sporu kontraofanzivu“, objasnio je Herš.
Novinar je dodao da postoji ogroman jaz između ocena američke obaveštajne zajednice o situaciji u Ukrajini i izjava Bele kuće i Stejt departmenta o ovom pitanju.
Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu počela je 4. juna. Kako je rekao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je od početka takozvane kontraofanzive izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila, a samo u orehovskom pravcu u poslednjoj sedmici izgubio je 41 tenk i 102 oklopna vozila. Putin je ranije rekao da ukrajinske trupe tokom ofanzive trpe velike gubitke i da nemaju uspeha ni u jednom pravcu.
Uništena ukrajinska vojna tehnika u zoni specijalne vojne operacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Simor Herš: Ukrajinska kontraofanziva neće doneti ništa dobro ni Kijevu, ni SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala