- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Simor Herš: Ukrajinska kontraofanziva neće doneti ništa dobro ni Kijevu, ni SAD

© AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service via APUništena ukrajinska vojna tehnika u zoni specijalne vojne operacije Rusije
Uništena ukrajinska vojna tehnika u zoni specijalne vojne operacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Kontraofanziva koju su pokrenule Oružane snage Ukrajine imaće negativne posledice kako za samu Ukrajinu, tako i za Sjedinjene Američke Države i blok NATO-a, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
„Ovo neće imati dobre posledice po Ukrajinu, po NATO i, definitivno, po administraciju Džoa Bajdena“, rekao je Herš u programu britanskog političara i novinara Džordža Galoveja, komentarišući početak ukrajinske ofanzive.
Umešanost Alijanse u ovaj sukob već se odvija pred našim očima, rekao je Herš odgovarajući na pitanje da li vidi znake da se NATO sprema da uđe u rat u Ukrajini.
„(NATO) je verovatno već tamo. Mislim, ako govorimo o obuci i savetovanju... sada ima toliko mnogo odvojenih grupa u ukrajinskoj vojsci. Neki su ovu ofanzivu opisali kao ‘unapred osuđenu na propast’. To je kao da imate 15 različitih plesnih grupa koje su trenirale odvojeno, a onda ih stavite u istu učionicu i date im dan ili tri da organizuju treninge. To bi bilo nemoguće – a to se sada dešava u ukrajinskoj vojsci“, objasnio je poznati novinar.
Termini za ukrajinsku kontraofanzivu više puta su menjani i nastavljaju da se menjaju. U Rusiji su ovu „nervozu“ povezivali, prvo, sa informacionim ratom – stalne najave o skoroj ofanzivi su smišljene da drže Rusiju u neizvesnosti, a drugo, sa činjenicom da Zapad zahteva od kijevske vlasti brze i pobedničke rezultate i mora stalno da podnosi izveštaje.

O specijalnoj vojnoj operaciji Rusije

Herš je naveo da većina svetske populacije podržava specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, dok su SAD, naprotiv, izgubile poverenje u sebe.
„Procenat zemalja, posebno u Africi i Aziji, koje su prestale da budu proameričke i postale proruske, prilično je upečatljiv. Značajno više od polovine svetskog stanovništva podržava Rusiju u njenom ratu“, rekao je Herš komentarišući pokrenutu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.
Prema njegovim rečima, zbog sankcija uvedenih početkom specijalne vojne operacije, „stvari u Rusiji ne stoje dobro kao nekada“.
„Međutim, ideja da je ona očajna je jednostavno pogrešna“, primetio je Herš.
On je izrazio uverenje da su Sjedinjene Američke Države, naprotiv, „izgubile poverenje u sebe u svetu“. Kao primer, Herš je naveo diplomatsko približavanje Saudijske Arabije i Irana, za koje je rekao da već samo po sebi signalizira značajnu promenu.
„To se, po mom mišljenju, dogodilo zbog Ukrajine. Saudijska Arabija, inače, četvrtinu svoje nafte prodaje Kini. Saudijci su odmah reagovali smanjenjem proizvodnje nafte, a Iran je kao odgovor na to uticao na Hute, na koje su imaju veliki uticaj u Jemenu. Kao rezultat toga, dobili smo dogovor koji sami nikada ne bismo mogli da postignemo. Na taj način smo istisnuti“, objasnio je Herš.

O Kahovskoj hidroelektrani

Herš nije želeo da nagovesti ko stoji iza nedavne eksplozije Kahovske hidroelektrane, rekavši da naslućuje nešto o tome, ali da još nije spreman da to javno iznese.
„Nisam spreman da pričam o tome. Imam ideju i mislim da shvatam šta se desilo, ali ne želim da vam sada govorim o svojim nagađanjima“, rekao je Herš odgovarajući na pitanje da li smatra da je Rusija odgovorna za dizanje hidroelektrane u vazduh.
Tokom noći između 5. i 6. juna, granatiranje koje je izvela ukrajinska vojska prouzrokovalo je rušenje gornjeg dela Kahovske HE. Napad je, prema pretpostavkama izveden iz višecevnih raketnih sistema „oljha“. Prema rečima načelnika administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimira Leontjeva, uništeni su ventili na brani, dok sama brana nije oštećena.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je u ponedeljak saopštio da je ukrajinska vojska 4. juna ujutru počela veliku ofanzivu na pet sektora fronta u južnodonjeckom pravcu kako bi probila rusku odbranu na mestu koje je, prema mišljenju Kijeva, najranjivije.
Osmog juna je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da je ukrajinska brigada koja je pokušala da izvede ofanzivu u zaporoškom pravcu zaustavljena i da se povukla s velikim gubicima.
Kahovska hidroelektrana u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
RUSIJA
Kako je uništena Kahovska hidroelektrana: Kijev Hajmarsima gađao branu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala