- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je uništena Kahovska hidroelektrana: Kijev Hajmarsima gađao branu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKahovska hidroelektrana u Hersonskoj oblasti
Kahovska hidroelektrana u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Brana Kahovske hidroelektrane uništena je 6. juna kao rezultat „metodičnih napada Oružanih snaga Ukrajine“ tokom dugog vremenskog intervala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Kako je saopštilo ministarstvo, informacije o miniranju brane i objekata Kahovske hidroelektrane od strane ukrajinske vojske prvi put su se pojavile 15. septembra 2014. godine – tada je to prenela agencija Voenkor.Info. Javili su da su saperi Oružanih snaga Ukrajine minirali hidroelektranu kako bi izbegli njeno zauzimanje.
Kada je Kahovska hidroelektrana prešla pod kontrolu Rusije (drugog dana specijalne operacije), ona nije bila minirana, ali su tokom povlačenja ukrajinski saperi minirali kapije na Severnokrimskom kanalu, eksplozija je ipak bila izbegnuta, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova.
Nakon toga, prema navodima ministarstva, Oružane snage Ukrajine počele su redovno da granatiraju stanicu – od jula do novembra 2022. godine hidroelektrana je bila meta napada najmanje 28 puta.
Ministarstvo je naglasilo da je samo iz Hajmarsa u leto-jesen 2022. godine ispaljeno preko 300 projektila na stanicu. Ministarstvo spoljnih poslova citiralo je general-majora Oružanih snaga Ukrajine Andrija Kovaljčuka, koji je u decembru 2022. izjavio: „Ukrajinci su izveli probni napad Hajmarsima na jednu od kapija Novokahovske brane, napravivši tri rupe u metalu da bi videti da li bi voda Dnjepra mogla da poraste dovoljno, da blokira ruske prelaze, ali da ne poplavi obližnja područja. Test je bio uspešan".
Ministarstvo je takođe citiralo načelnika Novokahovskog okruga Vladimira Leontjeva, koji je još u martu 2023. godine rekao da je hidroelektrana, ne samo izložena stalnom granatiranju, već da su diverzanti redovno pokušavali da uđu na njenu teritoriju i branu. Prema njegovim rečima, ukrajinski snajperisti su bili aktivni u zoni hidroelektrane, sprečavajući radove na popravci i održavanju hidrauličkih objekata.
Satelitski snimak oštećenja Kahovske hidroelektrane - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Zašto je potopljena Kahovska brana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala