- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Mogu da izgubim samo od Novaka“: Slavni Španac obara rekorde na kraju karijere

© AFP 2023 / ROBYN BECKNovak Đoković i Felisijano Lopes
Novak Đoković i Felisijano Lopes - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
Felisijano Lopes, španski teniser, najavio je da posle turnira na Majorci završava bogatu karijeru, a kako stvari stoje završiće je kako dolikuje, u velikom stilu jer niže pobede i veruje da u ovom trenutku može da ga pobedi samo Novak Đoković.
Pune dve decenije Felisijano Lopes igrao je Grend slemove i tako stigao do rekordnog i istorijskog niza od 79 učešća na najvećim turnirima. Neverovatni niz prekinuo je tek u 41. godini odnosno prošle sezone kada nije uspeo da prođe kvalifikacije za Rolan Garos.
Proslavljenog Španca taj poraz nije toliko povredio jer je bio svestan da je pri kraju profesionalne karijere koju je želeo da završi u svojoj domovini i to na Majorci.
Stigao je tamo kao 42-godišnjak, ali iskustvo je pobedilo godine, veličanstveni jednoručni bekhend i dalje je ubojito oružje za mlađe tenisere, pa je tako Lopes došao do četvrtfinala posle pobeda nad Maksom Purselom i Džordanom Tompsonom.
Tokom prvog meča sa tribina ga je pratio i Rafael Nadal kome je Lopes bio jedan od uzora na početku karijere. U meču osmine finala Lopes se oslanjao i na servis, a posle 11 asova u tom duelu Španac je prestigao Gorana Ivaniševića na četvrtom mestu večne liste najviše odserviranih asova.
Na zalasku karijere Lopes je srećan i pun samopouzdanja, a igra tako dobro da bi mogao da napravi i čudo i u 42. podigne trofej. Smatra da bi mogao da ga pobedi samo Novak Đoković, a s obzirom na to da srpski as nije na Majorci, Felisijanu je u tom slučaju izgleda otvoren put ka titulu.
„Od prošlogodišnjeg Vimbldona jedva da sam se takmičio, ali sam se ove godine dobro pripremao i odlučio sam da zaigram. Mislim da današnja igra nije fizički jako zahtevna. Jedino ako stave Đokovića sa druge strane, mogu da izgubim, ali na ovoj podlozi osećam da mogu da se borim sa mnogima“, rekao je Lopes.
Španac je prokomentarisao i obaranje Ivaniševićevog rekorda.
„To je dobra statistika, jer je Ivanišević oduvek bio jedan od mojih omiljenih igrača. Kao mali sam sanjao da serviram kao on, a sad sam ga prestigao. Znao sam da sam među sedam ili osam najboljih, ali nisam znao tačno na kom mestu. Prestići Ivaniševića je velika stvar, ne znam šta drugo da kažem“, rekao je Lopes.
Proslavljeni Španac jedan je od tenisera čija je bogata karijera možda mogla da bude još bogatija. Dok su ostali Španci često isticali šljaku kao omiljenu podlogu i najbolje rezultate pravili upravo na njoj, Lopes je najviše voleo da igra na travi.
Kada je reč o Grend slemovima najdalje je stigao na Vimbldonu gde je odigrao tri četvrtfinala. Od sedam osvojenih trofeja čak četiri podigao je na travi, a u Kvinsu je sa 37 godina postao najstariji teniser koji je osvojio titulu u singlu, ali i u dublu iste godine.
Prvi trofej španski teniser osvojio je još 2004. godine u Beču, a poslednji u Kvinsu 2019. godine. Tačku na profesionalnu tenisku karijeru Felisijano će staviti uz podatak da je pobedio Rafaela Nadala i Novaka kada su bili prvi na svetu.
Sunarodnika iz Španije eliminisao je u Kvinsu 2010. godine, da bi šest godina kasnije u Dubaiju Novak predao meč zbog problema sa okom.
Kraj karijere za Lopesa neće značiti i rastanak sa tenisom jer je Španac već četiri godine direktor Mastersa u Madridu, a ove godine postao je i direktor završnog turnira Dejvis kupa.
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
SPORT
Zelena trava „doma“ Novakovog
Ruka sa lopticama za tenis - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SPORT
Arapi pored fudbalske žele i tenisku imperiju: Alkaras pristaje – Kirjos veran svom stavu
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SPORT
Hamad i Natalija na korak od glavnog žreba Vimbldona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala