- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Arapi pored fudbalske žele i tenisku imperiju: Alkaras pristaje – Kirjos veran svom stavu

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuka sa lopticama za tenis
Ruka sa lopticama za tenis - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Posle ulaganja enormnog novca u fudbal, Saudijska Arabija želi da dovede i teniske zvezde u svoju zemlju, a već neko vreme traju pregovori sa Andreoom Gaudencijem, predsednikom Asocijacije teniskih profesionalaca. Turnir „Sledeće generacije“ već je dogovoreno da se igra u Džedi, a sada se planiraju i novi projekti.
Mislili smo da Saudijci prave fudbalsku imperiju, ali zapravo njihovi apetiti su veći i oni od Arabije žele sportsku silu, pa su se tako posle fudbala preumserili na tenis.
Arapski novac namamio je Kristijana Ronalda, Kalidu Kulibalija, Hakima Ziješa, N'Golo Kantea pa i Karima Benzemu, a sada je ideja da taj novac namami i organizatore teniskih turnira kao i same igrače.
Javni investicioni fond (PIF) Saudijske Arabije želi da ulaže velike sume novca u sport, a za jedan teniski turnir već je dogovoreno da se premesti u tu zemlju. Turnir "Sledeće generacije" na kojem nastupa osmorica najboljih mladih tenisera ispod 21 godine trebalo bi na kraju ove sezone da se održi u Džedi.
Predsednik ATP -a Andrea Gaudenci rekao je da je imao „pozitivne“ razgovore sa PIF-om o potencijalnom ulaganju u tenis. Gaudenci je upozorio da se svi investitori moraju „držati poštovanja istorije sporta i proizvoda, radeći sa trenutnim zainteresovanim stranama, a ne protiv”.
Prema rečima Gaudencija pregovori sa Saudijskom Arabijom traju već duže vreme. Nema sumnje da veliki deo tenisera neće imati ništa protiv igranja u drugoj državi, s obzirom na to da se njihovi turniri igraju na različitim kontinentima, ali ima i onih poput Nika Kirjosa kojima se ne dopada ideja da novcem može sve da se kupi.

„Konačno. Oni vide vrednost. Bićemo plaćeni koliko zaslužujemo. Potpišite me“, bio je ironičan komentar Australijanca na vest o pregovorima sa Saudijcima.

Kirjos ranije nije želeo da igra na egzibicionim turnirima u Saudijskoj Arabiji uprkos tome što mu je ponuđeno nekoliko miliona funti za mečeve u kojima zapravo i nije morao da se namuči.
Drugačije mišljenje ima mladi Španac Karlos Alkaras koji ne vidi prepreku da igra na tom mestu ukoliko bude bilo takmičarskih turnira.
„Mislim da imaju moć da imaju mnogo turnira. Nikada tamo nisam igrao zvanični turnir, ali, dobro, ne sumnjam da ću tamo igrati u budućnosti", rekao je Alkaras na tu temu.
Saudijska Arabija organizovala je do sada samo egzibicione turnire, od kojih je poslednji odigran krajem prošle godine.
Novak Đoković trebalo je da igra na sličnom turniru u Džedi 2018. godine sa Rafaelom Nadalom, međutim taj duel je bio otkazan. Neposredno pred početak tog događaja srpski i španski teniser bili su pod velikim pritiskom javnosti jer se nisu oglašavali povodom toga što je saudijski novinar i disident Džamal Kašogi, koji je živeo i radio u SAD, brutalno ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, zbog čega je ta zemlja na udaru kritika.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković i Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SPORT
Vimbldon ispravlja nepravdu prema Novaku – pet zadivljujućih rekorda srpskog asa
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SPORT
„Novi Nadal“ je u sebi sakrio Novaka
Pavel Kotov - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
SPORT
Rus briljirao, Španac se ljutio – i zapretio?! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala