- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski ministar odbrane: Treba pojednostaviti proceduru za stupanje Ukrajine u NATO

© NATOZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2023
Pratite nas
NATO treba da pojednostavi proceduru prijema novih članica kako bi ubrzao stupanje Ukrajine u Alijansu, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles.

„Očigledno je da Švedska i Finska nisu imale ništa od toga (Akcioni plan za pridruženje NATO) i smatram da treba postaviti veoma pravedno pitanje: da li bi u Viljnusu trebalo samo da preskočimo ove procedure i kažemo da zbog drugih uslova, Ukrajina treba da ima mogućnost da pristupi Alijansi? Oni, na kraju krajeva, imaju najiskusniju vojsku u Evropi i, verovatno je to jedna od najbolje naoružanih zemalja u Evropi. Mislim da je apsolutno neophodno da odustanemo od Akcionog plana za članstvo“, rekao je Voles na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom kanadskom koleginicom Anitom Anand.

On je izrazio uverenost da Alijansa treba da zauzme konsolidovani stav i da se „kreće“ u pravcu pristupanja Ukrajine u NATO.
Voles je takođe podsetio da se njegova zemlja po ovom pitanju kontinuirano zalaže da Kijevu bude pružena takva mogućnost, u skladu sa dogovorima postignutim na osnovu rezultata samita Alijanse u Bukureštu.

Koliko je pomoći potrebno Ukrajini za pobedu u sukobu?

Voles, pored toga, nije mogao da odgovori na pitanje koliko novca treba izdvojiti za vojnu pomoć Ukrajini za završetak sukoba u korist Kijeva.
On je odrečno odgovorio na pitanje da li su Kanada, Britanija ili kontakt grupa za odbranu Ukrajine procenile koliko je vojne pomoći neophodno Kijevu za pobedu u sukobu.
Prema njegovim rečima, iznos će zavisiti od različitih opcija pružanja pomoći Kijevu, „od toga koliko ko želi da donira Kijevu, koliko Ukrajina želi da kupi ili koliko ko želi da pozajmi kijevskim vlastima“.
Voles je istakao da je važan momenat održanje ukrajinske ekonomije, a njeno stanje će diktirati „vrednost i obim“ neophodne podrške Ukrajini.
Prethodno, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu izjavio je da Ukrajina mora da pobedi u sukobu protiv Rusije kao „suverena evropska država“, kako bi pretendovala na članstvo u NATO. Istovremeno, premijer Estonije Kaja Kalas najavila je iznenađenje na samitu NATO-a u Viljnusu po pitanju članstva Ukrajine.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da ako Kijev ne dobije poziv u NATO na samitu u Viljnusu u julu, to će demotivisati Oružane snage Ukrajine.
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
SVET
Makron: Odluke koje donesemo na samitu NATO u Viljnusu odrediće naše delovanje u narednim godinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala