- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Odluke koje donesemo na samitu NATO u Viljnusu odrediće naše delovanje u narednim godinama

© AP Photo / Susan WalshPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu neophodno definisati konkretne korake za stupanje Ukrajine u NATO.

„Za dve nedelje ćemo se sastati na samitu u Viljnusu, čiji značaj u aktuelnom kontekstu svi shvataju. Odluke koje će biti donete na njemu, odrediće naša dejstva u narednim godinama. Pre svega, to je podrška Ukrajini, koja mora da se nastavi u dugoročnoj perspektivi. Moramo da konkretizujemo korake za prijem Ukrajine u NATO, o čemu smo počeli da diskutujemo 2008. godine u Bukureštu“, rekao je on tokom izjave za medije uoči razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u Parizu“, koji je prenošen na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na Tviteru.

Ranije je list „Mond“ saopštio da je Francuska odlučila da podrži stupanje u NATO uoči samita u Viljnusu.
Prethodno, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu izjavio je da Ukrajina mora da pobedi u sukobu protiv Rusije kao „suverena evropska država“, kako bi pretendovala na članstvo u NATO. Istovremeno, premijer Estonije Kaja Kalas najavila je iznenađenje na samitu NATO-a u Viljnusu po pitanju članstva Ukrajine.
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da ako Kijev ne dobije poziv u NATO na samitu u Viljnusu u julu, to će demotivisati Oružane snage Ukrajine.
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
RUSIJA
Ukrajini ne pomažu ni hajmarsi, patrioti, stingeri, milijarde dolara...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala