00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Radi i sve je moguće: Ti možeš sve(t) - poruka jubilarnog Bašta festa

© Foto : Bašta fest/PromoBašta fest
Bašta fest - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Na 10. Internacionalnom festivalu kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti – „Bašta Fest“, od 29. juna do 2. jula, pod sloganom „Ti možeš sve(t)“, biće prikazano 29 kratkih igranih filmova iz 20 država koje je odabrala umetnička direktorka i selektorka festivala, glumica Maja Šuša.
Publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije.
Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Tu je i nagrada za najbolji film žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Teme odrastanja i sazrevanja

„Ove godine smo filmove podelili u blokove – 'Karusel života', 'Ekspedicija', 'Sve okej, dečaci', 'Pravi muškarci', 'Žene stene“ i „Vodi me odavde“. Pokušali smo da istražimo šta mlade autore najviše interesuje. To su pre svega teme odrastanja, identiteta, doživljaja sebe u svetu, ali zanimljivo je da su u njihovom fokusu i pitanja šta znači biti pravi muškarac, kako se žena snalazi u svetu i o majčinstvu“, kaže Maja Šuša za Sputnjik.
Kod autora svoje generacije Šuša primećuje kao čestu temu zakasnelo odrastanje i preuzimanje odgovornosti tek u tridesetim godinama, dok se studenti u svojim radovima bave više ranim odrastanjem u srednjoškolskom ili čak dečijem periodu:
„Mislim da te filmove više od tema razlikuje budžet, jer studenti snimaju u skromnim uslovima, dok filmovi koji su već prikazani na nekoliko festivala, obično su koprodukcija više zemalja pa su i budžeti veći“.

Ti možeš sve(t)

„Želeli smo da povodom deset godina postojanja festivala pošaljemo poruku da je sve moguće ako radiš i trudiš se. Mislim da je to važna poruka i mladim autorima, ali i ljudima koji žele da pokrenu neke svoje inicijative. Kada smo osnivali festival, nismo imali predstavu šta nas sve čeka. Nakon deset godina možemo reći da se radom i trudom mogu ispuniti želje“, ističe Maja Šuša.
Festival je tokom protekle decenije rastao i razvijao se, zadržavši akcenat na projekcijama na otvorenom sa izletima u prirodi - obilazak Tare i jezera Zaovine i Perućac:
„Mislim da su se početni entuzijazam i energija zadržali. U međuvremenu smo fokus stavili na edukativni program. Imamo sve mlađe autore. To nisu više naši vršnjaci, već imamo priliku da pružimo prostor za nove mlade talente“.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Milena ArsenićBašta fest
Bašta fest - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Bašta fest

Autori se razvijaju sa festivalom

Šuša kaže se autori često vraćaju na festival, te tako ove godine na zatvaranju „Bašta festa“ biće prikazano debitantsko ostvarenje „Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, čiji kratki filmovi su bili na festivalu pre nekoliko godina:
„Divno je videti kako autori rastu i dolaze do svojih prvih dugometražnih filmova. Kada pričamo sa ljudima, saznajemo šta je njima značilo prikazivanje filma na festivalu u Bajinoj Bašti, koliko su to želeli, čekali ili se tome radovali. To je veliki podstrek za nas. Znači nam da možemo tim mladim ljudima da pružimo priliku“.
Šuša sa zadovoljstvom ističe veliko interesovanje filmskih stvaralaca za festival, pa filmove dobijaju tokom cele godine, a ne samo u vreme trajanja konkursa:
„Strani autori koji dolaze, pronose informacije o našem festivalu, preporučuju svojim prijateljima i kolegama da pošalju filmove, tako da se dosta proširio glas o našem festivalu i van regiona“.
© Foto : Bašta fest/PromoKadar iz filma "Vodi me gde god"
Kadar iz filma Vodi me gde god - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Kadar iz filma "Vodi me gde god"

Proširujemo vidike publici

Nakon deset godina gledanja kratkih filmova koji pristužu na festival, umetnička direktorka „Bašta festa“ može i da uporedi filmove domaćih autora sa stranim:
„Najveća razlika je u produkciji. Naši autori su navikli da rade uz pomoć štapa i kanapa i da uvek pronađu rešenje da se njihov film dogodi. Nemaju iskustvo rada u idelanim uslovima i to ih najviše razlikuje od kolega u zapadnoevropskim zemljama. Kada su u pitanju drugi kontinentni, primetne su razlike u temama filmova. Prirodno je da svaka kultura obrađuje svoje teme i nama je važno da možemo da proširimo vidike svoje publike i otvorimo pitanja o kojima možda i ne razmišljamo jer živimo u drugačijim uslovima“.
Smatra da je srpska publika izuzetno zainteresovana za kratkometražne filmove:
„Sada smo i naviknuti na kratak format - da pogledati nešto što traje dvadeset minuta a ima zaokruženu priču vrlo se uklapa u sadašnji način života. Volim da kažem da je to kao kada gledaš epizodu serije, a ne moraš dalje da bindžuješ. Mi želimo da radimo na popularizaciji kratkog filma i mislim da bi publika još više želela da gleda taj format, kada bi postojala televizijska i bioskopska distribucija“.
Bašta fest“, prema rečima Šuše, mnogo znači stanovnicima Bajine Bašte s obzirom da nemaju redovan bioskopski ni pozorišni program:
„Prilika da gledaju film na velikom platnu je nešto posebno, pogotovo što su to filmovi koje ne mogu nigde drugo da pogledaju. Mislim da se i publika razvija sa nama i da se privikla na naš program. Vrlo su kritički i zainteresovani i pomno prate svako veče festivala“.
Imaju mnogo ideja za budućnost.
„Volela bih da projekcije budu i van grada, na planini. Iako je to logistički komplikovano, maštam o još jednom velikom platnu na otvorenom, negde na Tari. Pokrenuli smo prošle godine Balkansku mrežu kratkog filma sa festivalima iz Severne Makedonije i Crne Gore, koju smo ove godine proširili sa festivalima iz Poljske, Slovačke i Mađarske, tako da je taj edukativni program i umrežavanje mladih autora iz celog sveta velika prilika za razvoj i generalno promociju kratkog filma“, zaključuje Maja Šuša.
Somborski filmski festival - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
KULTURA
Film „Ovuda će proći put“ otvara 5. Somborski filmski festival
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala