- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Ovuda će proći put“ otvara 5. Somborski filmski festival

© Foto : PromoSomborski filmski festival
Somborski filmski festival - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Nagrađivano filmsko ostvarenje Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“ otvariće 5. Somborski filmski festival koji će biti održan od 11. do 14. jula pod sloganom „Za one koji dolaze“.
Nakon svetske premijere na „Slamdance“ festivalu u Americi,gde je film ovenčan nagradom publike i specijalnim priznanjem žirija, i domaće premijere na ovogodišnjem beogradskom FEST-u na kom je takođe osvojio nagradu publike, stiže pred publiku Somborskog filmskog festivala i to pre ulaska u bioskopske sale širom Srbije.
Prvenac rediteljke Nine Ognjanović donosi univerzalnu priču o potrebi za promenom kao i otporu koju ta ista potreba stvara.
© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Film je svoj uspeh potvrdio i nedavnim priznanjima u okviru 7. Međunarodnog filmskog festivala u Rivieri, u Italiji, kao i nagradom publike i nagradom žirija za najbolji film na festivalu „Mammoth Lakes“ u Kaliforniji.

Nagrada za životno delo posthumno Puriši

Nagrada za životno delo Somborskog filmskog festivala biće dodeljena posthumo reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, koji je preminuo krajem 2022. godine.

„Somborski filmski festival je od svog osnivanja 2018. godine osmišljen tako da unapređuje i neguje vrednosti sredine koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost. Afirmicija tolerancije, ravnopravnosti i slobode, kao i uvažavanje i promocija identiteta društvene zajednice jesu konstante festivala“, kaže direktorka festivala Vesna Šašić.
Ove godine pod sloganom „Za one koji dolaze“ festival će, prema rečima Šašić, biti usmeren na ulogu budućih generacija.
Film „Ovuda će proći put“ biće prikazan 11. jula u Atrijumu Gradske kuće u Somboru u okviru glavnog programa, kome predhodi predfestivalski program.
U okviru pratećeg programa planirana je promocija filmskih izdanja, razgovori publike sa filmskim kritičarima,
rediteljima, scenaristima, producentima o filmovima prikazanim na Somborskom filmskom festivalu.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSomborski filmski festival od 11. do 14. jula
Somborski filmski festival od 11. do 14. jula - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Somborski filmski festival od 11. do 14. jula

U čast Ernesta Bošnjaka

Povodom prvih pet godina trajanja festivala, planirano je stručno predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandara Erdeljanovića o Ernestu Bošnjaku kojim će se, pod punim svetlom rasvetliti izuzetna uloga koju je on imao u razvoju industrije filma u našem regionu.

„Kada je u Somboru održan prvi filmski festival Dunavsko-panonske regije 'Porodica naroda' najvažnije je bilo, uz osnovnu ideju festivala i kvalitet filmova, ostvariti kontinuitet. Mali jubilej, 5. Somborski filmski festival dokazuje da snovi somborskog pionira filma, Ernesta Bošnjaka, nisu bili uzaludni. I ne samo to, ove godine odlazimo i korak dalje, okrećemo se ka budućnosti, o čemu svedoči i ovogodišnjeg festivalski slogan“, kaže selektor festivala Dejan Dabić.
Somborac Ernest Bošnjak bio je osnivač jugoslovenske kinematografije, prvi jugoslovenski snimatelj, reditelj i producent, koji je 1906. doneo u Sombor kino-projektor i otvorio bioskop.
Nekoliko godina kasnije i sam je počeo da snima filmove, a za zasluge u razvoju jugoslovenskog filma dobio je državnu penziju.
Ulaz na sve programe petog izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a projekcije i prateći programi planirano je da se održe u Kulturnom centru „Laza Kostić“, Atrijumu Gradske kuće, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor i Dvorištu gradskog muzeja Sombor.
Margareta fon Trota - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
KULTURA
Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula: Gošća glumica i rediteljka Margareta fon Trota
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala