- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula: Gošća glumica i rediteljka Margareta fon Trota

© Foto : Sputnjiku ustupio Festival evropskog filma Palić/Manfred BreuersbrockMargareta fon Trota
Margareta fon Trota - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Pratite nas
Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić biće održan od 15. do 21. jula, a gošća će biti nemačka rediteljka, scenaristkinja i glumica Margareta fon Trota.
Margareta fon Trota dobila je 2004. godine nagradu „Aleksandar Lifka“ koju palićki festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, zajedno sa Živoradom Žikom Mitrovićem kao domaćim laureatom.
Rođena 1942. u Berlinu, u mladosti je ostvarila uspešnu glumačku karijeru u filmovima poznatih nemačkih reditelja kao što su Rajner Verner Fasbinder i Folker Šlendorf.
Napisala je brojne scenarije za Šlendorfove filmove, a 1975. godine su zajedno režirali film „Izgubljena čast Katarine Blum” (1975).
Nakon toga Fon Trota je počela samostalno da režira i postala najznačajnija i najuspešnija filmska rediteljka novog nemačkog filma, čija ostvarenja ističu jake ženske likove i obično su postavljeni u važan politički kontekst.
Dobitnica je „Zlatnog lava“ Venecijanskog filmskog festivala, nagrade za životno delo Evropske filmske akademije idva puta bila nominovana za „Zlatnu palmu“na Kanskom filmskom festivalu.

Predfestivalski program od 1. jula

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić, čiji predfestivalski program počinje 1. jula, očekuje se više od 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva.
U okviru predfestivalskog programa, kao i prethodnih godina, biće prikazani filmovi u pet selekcija, pa publika može pogledati po sedam filmova u okviru „Best of Europe“ i "Europe4Kids” programa.
Navelikom platnu subotičkog bioskopa „Eurosinema“ biće prikazan Omaž program dobitnicima nagrade „Aleksandar Lifka“, dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program „Klasici na trgu“.
© Foto : Sputnjiku ustupio FEF/Damir VujkovićFestival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula
Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula

Više od 100 filma u 11 selekcija

U zvaničnom programu festivala biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa.
Prateći program obuhvatiće izložbe posvećene istoriji festivala, filmskim plakatima i velikanu srpskog glumišta Miji Aleksiću, kao i promocije knjiga, panel diskusije i koncerte.
U planu su i radionica filmske kritike koja okuplja učesnike iz 11 zemalja, radionica namenjena članovima Mreže festivala evropskog filma, kao i letnja konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije na kojoj će naglasak biti na evropskom filmu.
U SANU predstavljena antologija „Pisci u bioskopu“ Slobodana Šijana - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
KULTURA
Kad književnost oda počast filmu: U SANU predstavljena antologija „Pisci u bioskopu“ Slobodana Šijana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala