- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nije vreme za kraj

© AP Photo / Aaron FavilaEndi Mari
Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2023
Pratite nas
Da Endija Marija povrede nisu konstantno saplitale tokom karijere, danas bi se mnogo češće goovrilo o „velikoj četvroic“ nego o „velikoj trojci“, međutim uprkos tome što je dugo vremena nije mogao da pruži svoj maksimum proslavljeni Britanac još uvek ne namerava da kaže zbogom tenisu.
„Nadam se da ovo nije moj poslednji Vimbldon. Naravno ne zavisi sve uvek od nas. Najvažnije je da budem zdrav. Iskreno teško bih mogao da se vratim posle još neke velike operacije. Kako sada stvari stoje mogu još da igram“, poručio je Endi Mari posle navoda da bi ovogodišnji Vimbldon mogao da bude poslednji u njegovoj bogatoj karijeri.
Jasno je da sa 36 godina i jednim veštačkim kukom profesionalni teniser može da počne da razmišlja o kraju karijere, međutim, to je za prosečne igrače kojima nikako ne može da pripada Mari.
Trostruki Grend slem šampion sigurno bi u riznicu trofeja naređao još pehara da nije imao problema sa kukom koji je operisao dva puta, 2018. i 2019. godine. Kao pravi šampion vratio se na teren i nastavio da se bori, a njegove pobede prkose zakonima fizike.
„Znam da neću igrati zauvek. Imam ideju kako i gde da završim, ali to nije ovogodišnji Vimbldon. Ne postoji pravi i pogrešan trenutak za završetak karijere. Sportisti je uvek teško kada dođe taj trenutak i jedini je on taj koji odlučuje“, rekao je Mari.
Kada je početkom godine došao na Australijan open, njegovi protivnici verovatno nisu previše strepeli kada su videli žreb, ali Britanac je iz sebe izvlačio svoje najbolje udarce i kretao se kao da nikada nije imao nijednu povredu.
Najpre je odigrao pet setova protiv Matea Beretinija, zatim isto toliko protiv Tanasi Kokinakisa, a onda su svi strepeli da li će protiv Roberta Bautiste Aguta uoppšte moći da izađe na teren. Izašao je gotovo jedva stojeći na nogama, ali i u takvom stanju uspeo je da stigne do seta i azvrši učešće u trećem kolu kao jedan od najvećih teniskih ratnika ikada.
Sjajnu formu nastavio je da pokazuje u Dohi gde je uspeo da stigne do finala u kom fa je savladao Danil Medvedev, a onda kao da ga je stigao umor i počeo je da tone i ređa eliminacije u prvim rundama.
Možda bi to za bilo kog drugog tenisera bio dovoljan znak da kaže „zbogom“, ali ne i za Marija. Kraj profesionalne karijere nije u Endijevim mislima. Pobedila je ljubav prema tenisu i Britanac je našao rešenje. Vratio se čelendžerima i odmah osvojio prvi koji je odigrao u Francuskoj.
Nije igrao na Rolan Garosu, odlučio je da se sprema za travu i Vimbldon, a na tri čelendžera koja se igraju na toj podlozi stizao je do trofeja. Titule na turniru tako malog ranga u ovoj fazi karijere za Endija su kao Grend slem, a to najbolje oslikava čari sporta.
Kao dvostruki šampion Endi sitže na još jedan Vimbldon, ali ne poslednji u karijeri!
Olga Danilović - Ons Žaber, Rolan Garos - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
SPORT
Olga pred Vimbldon stigla do najboljeg ranga u karijeri
Jelena Ostapenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
SPORT
Šampionka ruske krvi
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
SPORT
Novak je opet predao tron, ali bi povratak mogao da bude ekspresan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala