- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šampionka ruske krvi

© AP Photo / Bradley CollyerJelena Ostapenko
Jelena Ostapenko - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
U četvrtfinalu tunrira u Birmingenu Jelena Ostapenko bila je na ivici poraza, a onda je posle nestvarnog preokreta protiv Magdalene Freč nastavila da čisti protivnice sa terena i na kraju je osvojila prvi trofej ove sezone.
Od Jelene Ostapenko, letonske teniserke, očekivanja su uvek velika, međutim žreb joj nije često naklonjen i neretko ne uspeva da pokaže tenis sa kojim je došla do Grend slem titule. Ipak, kada ga pronađe od nje strepi svaka teniserka, što je Jelena dokazala u Birmingenu.
Letonska teniserka u finalu je savladala Barboru Krejičkovu, Čehinju koja je na turnir stigla kao prvi nosilac. Ostapenko je slavila posle skoro dva sata borbe rezultatom 7:6, 6:4 na svojoj omiljenoj podlozi na kojoj put nije bio lak.
U četvrtfinalu Magdalena Freč vodila je protiv Ostapenko 6:4, 4:0, 40:30, a onda je usledio epski preokret ne samo u drugom setu već i u meču. Posle dva sata i 15 minuta borbe Ostapenko je uspela da obezbedi polufinale, a tu je ponovo bila u zaostatku.
Ruska teniserka Anastasija Potapova povela je 1:0 u setovima, ali je letonska teniserka našla snage za novi preokret koji joj je doneo finale.
U borbi za trofej Krejičkova je odigrala odličan prvi set, ali je posustala posle iscrne bobre u taj-brejku, da bi Ostapenko uz dva brejka u drugom setu lakše slomila otpor.
Deluje da se letonska teniserka vraća u formu iz najboljih dana odnosno iz perioda 2017. i 2018. godine. Letonka je pre šest godina osvojila jedini Grend slem u karijeri odnosno Rolan Garos, a naredne godine igrala je polufinale Vimbldona.
Od početka godine Ostapenko je imala probleme van terena i to od strane Letonije. Jelena nije komentarisala ruske i beloruske koleginice u negativnom kontekstu i nije pravila problem kada god je igrala sa njima što je smetalo njenoj državi.
Letonci su joj ukinuli novac koji se dobija od Olimpijskog komiteta jer je igrala na turnirima na kojima igraju Rusi i Belorusi. Kazna je bila potpuno apsurdna jer je to značilo da Jelena ne može nigde da igra pošto je Rusima bilo dozvoljeno učešće svuda osim na Vimbldonu prošle godine.Ostapenko je sa čuđenjem dočekala tu odluku, koja je posle nekog vremena povučena.
Kakva god odluka Letonije bila Ostapenko se držala toga da prema koleginicama bude dobra, na mreži ih dočekuje uvek sa toplim zagrljajem i osmehom zbog čega je jedna od omiljenih teniserki među kolegama.
Sa Rusima Jelena ima dobar odnos i zbog toga što joj je majka Jelena Jakovljeva rodom iz te zemlje. Jakovljeva je takođe bila teniserka, dok je otac trenutno 17. teniserke sveta bivši ukrajinski fudbaler Jevgenij Ostapenko.
Posle titule u Birmingenu Ostapenko je na dobrom putu da nadmaši uspeh iz 2018. kada je na Vimbldinu stigla najdalje u karijeri. Letonska teniserka voli da igra na travi, a jasno je da je podigla formu i da će na prestižni Grend slem otići spremna.
Novak Đoković, Vimbldon, London - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
SPORT
Novak je opet predao tron, ali bi povratak mogao da bude ekspresan
Huan Martin Del Potro  - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
SPORT
Argentinski toranj „smečovao“ Alkarasa – „Ima 20 godina i žali se na grčeve posle dva seta“
Novak Đoković i Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
SPORT
Beloruskinja oduševila fotografijom sa Novakom: Koliko Grend slemova vidite? /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala