- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni specijalne vojne operacije  - Sputnik Srbija

UŽIVO Rumunija može postati hab za obuku ukrajinskih pilota; Letonija predala Kijevu sve helikoptere

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 483. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa pokušajima da probiju liniju odbrane na različitim delovima fronta ali ruske snage su odbile sve napade.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:22 21.06.2023
Donji tok Dnjepra nakon uništenja Kahovske hidroelektrane u stanju je ekološke katastrofe, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
"Donji deo Dnjepra je sada u stanju ekološke katastrofe, jer ima dosta ptica koje jraznose uginule ribe. Sve što je sada u reci Dnjepar, odlazi u Crno more, a dalje nizvodno ide ka Odesi, Rumuniji, Bugarskoj. Tamo su takođe mogući ozbiljni ekološki problemim povezani sa zagađenjem vode“, rekao je Saldo radiju Tavrija.
21:29 21.06.2023
Napadnuto je sedište Glavne obaveštajne uprave (GUR) u Kijevu, izjavio je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov i dodao da rad uprave nije ugrožen.
20:24 21.06.2023
Koalicija zapadnih zemalja razmatra Rumuniju kao mogući hab za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, prenosi Politiko, pozivajući se na neimenovane izvore iz Pentagona.
Izvori su rekli da rade na zaključivanju ugovora za obuku pilota u bazi u Rumuniji. Za sada se vode razgovori o „konturama sporazuma“. Najverovatnije će obuku pilota obavljati stručnjaci kompanije Lockheed Martin, koja proizvodi lovce F-16.
Portparol holandskog ministarstva odbrane potvrdio je za izdanje da koalicioni partneri rade na otvaranju centra za obuku F-16 u istočnoj Evropi.
Ranije je glavni operativni direktor kompanije Lockheed Martin Frenk Sent Džon rekao da je kompanija spremna da obuči ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 ako zemlje NATO odluče da ove letelice prebace u Kijev.
18:57 21.06.2023
Letonija nastavlja da pruža Ukrajini vojnu i humanitarnu pomoć i uskoro će završiti pripremu svojih helikoptera za prebacivanje u Kijev, izjavio je letonski premijer Krišjanis Karins na konferenciji u Londonu.
On nije precizirao o kom broju letelica je reč.
Od 2018. godine, vazduhoplovne snage Letonije su koristile šest helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje: četiri helikoptera Mi-8/Mi-17 i dva helikoptera Mi-2. U leto 2022. Riga je Kijevu predala dva Mi-17 i dva Mi-2. Da bi modernizovala svoje vazduhoplovstvo, Letonija je odlučila da kupi četiri američka UH-60M Blek Hok, prva dva su stigla u decembru.
18:12 21.06.2023
Kao odgovor na politički motivisane sankcije Australije, Rusija uvodi zabranu ulaska na neodređeno vreme za 48 Australijanaca koji formiraju antirusku agendu u Australiji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Između ostalih, u pitanju su saradnici vojno-industrijskog kompleksa, novinari i javni poslenici.
17:34 21.06.2023
Podizanje uloga SAD i NATO u kontekstu sukoba u Ukrajini nosi rizik od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Najveća opasnost leži u tome što u okviru agresivne politike SAD i NATO, da nanesu strateški poraz Rusiji, kako oni to formulišu, u ukrajinskom sukobu koji su oni izazvali, nastavljaju podizanje uloga i sve više se uključuju u vojnu konfrontaciju“, rekla je Zaharova na brifingu.
Prema njenim rečima, „očigledno je da je takva linija, koju kvalifikujemo kao nepromišljena, sposobna da dovede do direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila”.
„Mislim da nema potrebe da se još jednom razjašnjava suština strateških rizika koji nastaju u vezi sa ovim i potencijalno katastrofalni dalji razvoj događaja u najgorem scenariju“, rekla je Zaharova.
15:47 21.06.2023
Nove sankcije EU utiču i na naftovod „Družba“
Još jedan paket sankcija EU protiv Rusije će uključiti i sankcije protiv 70 ljudi i zabranu transporta nafte južnim krakom naftovoda „Družba“, izjavio je poljski ambasador pri Evropskoj uniji Andžej Sados u Briselu.
Formalizacija novih sankcija EU protiv Rusije se završava 23. juna.
14:32 21.06.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski predstavio pet pravaca koji vode do mira, i dalje nije spreman za pregovore sa Rusijom
14:30 21.06.2023
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
RUSIJA
Šojgu: Sada se rešava sudbina Rusije
13:25 21.06.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ukrajinske snage nastavljaju sa ofanzivnim dejstvima u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu, u poslednja 24 sata izgubili 200 vojnika;
Ruska vojska sprečila je aktivnosti tri ukrajinske diverzantske grupe u LNR, a u pravcu ka Kupjansku ukrajinske snage izgubile su više od 40 vojnika;
Ruska vojska uništila je komandni punkt 128. Ukrajinske brigade u Zaporoškoj oblasti;
Ruska vojska odbila je u Zaporoškoj oblasti dva napada mehanizovane ukrajinske brigade, potpomognute tenkovima;
Za poslednja 24 sata ruska vojska odbila je 10 ukrajinskih napada u donjeckom pravcu i likvidirala oko 400 ukrajinskih vojnika;
Ruska avijacija izvršila je udare na jedinice ukrajinskih snaga kod Vremjovska;
U toku prethodna 24 sata uništena su skladišta municije tri ukrajinske brigade u DNR, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti;
U krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su 135 vojnika;
U Zaporoškoj oblasti ruske snage osujetile su tri ukrajinske diverzantske grupe, takođe i u krasnolimanskom pravcu;
Devet ukrajinskih vojnika se predalo u poslednja 24 sata;
U hersonskom pravcu ruske snage likvidirale su 60 ukrajinskih vojnika
13:10 21.06.2023
13:09 21.06.2023
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Linija Surovikina“ – nesavladiva prepreka za ukrajinske snage
12:52 21.06.2023
Mađarska se nada da će se sukob u Ukrajini uskoro završiti, ali to je naivno, imajući u vidu da u Evropi caruje „ratna psihoza“, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare.
11:40 21.06.2023
Ukrajinske snage trpe velike gubitke u ljudstvu, kao i sredstva tokom kontraofanzive, iako nisu uspele da probiju čak ni prvu liniju ruske odbrane, izjavio je komandir „Ahmata“Apti Alaudinov.
Prema njegovim rečima, svakodnevno se uništava „veoma velika“ količina ukrajinske tehnike.
11:30 21.06.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Amerika dati Ukrajini dodatnu pomoć u iznosu od 1,3 milijarde dolara.
"SAD će dati Ukrajini dodatnih 1,3 milijardi dolara.... investiraćemo 520 miliona dolara u obnovu energetike", rekao je Blinken na Konferenciji o obnovi Ukrajine koja se, uz učešće predstavnika iz 61 zemlje, održava u Londonu.
On je rekao i da će Rusija morati da plati za obnovu Ukrajine.
Nemačka ministarska spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da će Berlin uskoro dati Kijevu dodanu humanitarnu pomoć velikog obima za saniranje posledica posle rušenja dela Kahovske HE i sukoba u Ukrajini u celini.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je učesnike da pređu sa reči na dela.
10:40 21.06.2023
Na predstojećem samitu NATO u Viljnusu biće usvojen dugoročni paket pomoći Ukrajini kako bi se ta država približila standardima Alijanse, rekao je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg.
On je u intervjuu za „Tagesšpigel“ naveo da taj paket pomoći treba da omogući Kijevu da izvrši transformaciju sa sovjetskog modela u modernu vojnu silu koja funkcioniše po standardima NATO.
Pored toga, saveznici treba da se dogovore o povećanju rashoda u odbrani.
„Definisaćemo koliko snaga treba da bude u stanju povišene borbene gotovosti i kakvu tehniku treba da imaju. To će koštati, ali to će biti dobra investicija“, rekao je on.
Samit se održava 11. i 12. jula u Viljnusu.
09:57 21.06.2023
U Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
09:49 21.06.2023
Ukrajinski vojnici učestvuju u kontraofanzivi pod dejstvom biološkog oružja koje na njima testira Zapad, izjavio je komandir „Ahmada“ Apti Alaudinov.
„Oni čak to ni ne skrivaju. NATO blok danas, zapravo, na Ukrajincima testira sve preparate koje je proizveo kako bi napravio super-vojnika. To je bojna hemija. Oni ne štede Ukrajince“, ispričao je Alaudinov u emisiji „Solovjov lajv“.
Prema njegovim rečima, vojnici koji su pod dejstvom takvih supstanci se predaju.
„Manje-više razumni komandanti su već počeli da predaju čitave odrede“, rekao je on.
09:48 21.06.2023
Gubernator Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ukrajinske snage u poslednja 24 sata ispalile na oblast skoro 100 projektila.
09:38 21.06.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala