- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski predstavio pet pravaca koji vode do mira, i dalje nije spreman za pregovore sa Rusijom

© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo je pet pravaca koje Kijev smatra „osnovama za postizanje mira“. Istovremeno, on je poručio i da uprkos rezultatima kontraofanzive, nije spreman za pregovore sa Moskvom.

„Prvi je – potencijal jedinstva, drugi – potencijal stabilnosti, treći – potencijal rasta, četvrti – potencijal bezbednosti i peti, koji je izuzetno važan – potencijal demokratije“, objasnio je Zelenski, obrativši se preko video veze učesnicima konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu.

On je dodao da je Ukrajina ujedinila Evropsku uniju, istakavši da je zemlja već deo bezbednosnog prostora NATO-a. Prema njegovom mišljenju, Kijev takođe štiti „zajednički prostor slobode“ i čeka samo političko priznanje ove stvarnosti.
Pored toga, ukrajinski lider je naglasio da Ukrajina doprinosi stabilnosti, jer, prema njegovim rečima, 600 miliona ljudi u celom svetu zavisi od ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.
Zelenski je, pored toga, izjavio za britanske medije da nezavisno od napredovanja kontraofanzive, Kijev se neće saglasiti sa zamrzavanjem sukoba.

On je, takođe, priznao da se ukrajinska kontraofanziva odvija „sporije nego što bi želeo“, i da Kijev, kao ni ranije, nije spreman da sa Rusijom pregovara o okončanju sukoba.

SAD obećale novih 1,3 milijarde dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na konferenciji rekao je da će Amerika dati Ukrajini dodatnu pomoć u iznosu od 1,3 milijarde dolara.
On je naglasio i da će Rusija morati da plati za obnovu Ukrajine.
Nemačka ministarska spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da će Berlin uskoro dati Kijevu dodatnu humanitarnu pomoć velikog obima za saniranje posledica posle rušenja dela Kahovske HE i sukoba u Ukrajini u celini.
Ukrajinski lider je saopštio da na konferenciji u Londonu prisustvuje ukrajinska delegacija koja će predstaviti konkretne predloge za obnovu zemlje i pozvao učesnike da pređu sa reči na dela.
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Linija Surovikina“ – nesavladiva prepreka za ukrajinske snage
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala