- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Hitno je“: Brazilski predsednik uputio poruku Rusiji i Ukrajini

© AP Photo / Louise DelmotteBrazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2023
Pratite nas
Rusija i Ukrajina hitno moraju da nađu put do mira, jer sukob nije moguće rešiti vojnim putem, izjavio je brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva u intervjuu za „Korijere dela Sera“.

Poslao sam specijalnog izaslanika Selsu Amorimu u Moskvu i Kijev. Obe strane misle da mogu da pobede vojnim putem, ali ja nisam saglasan sa tim. Smatram da premalo ljudi govori o miru. Uznemiren sam što je na svetu toliko mnogo gladnih, puno dece nema hranu i umesto da se bavimo pitanjima nejednakosti, mi se bavimo ratom. Neophodno je da Rusija i Ukrajina hitno nađu zajednički put do mira, poručio je on.

Lider Brazila je najavio da će o ovom problemu razgovarati tokom svog sastanka sa papom Franjom u Vatikanu.
Prethodno, krajem maja ove godine, pres-služba Kremlja saopštila je da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa brazilskim liderom i potvrdio da je ruska strana otvorena za dijalog o situaciji u Ukrajini, koji blokiraju Kijev i njegovi zapadni sponzori.
Pored predloga Lula da Silve za mir, i afričke zemlje ulažu napore da se situacija u Ukrajini reši mirnim putem. S tim u vezi, u Sankt Peterburgu održani su razgovori Putina i afričkih lidera čija je glavna tema bila afrička inicijativa za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba.
Lideri afričkih zemalja prethodno su posetili Kijev, gde su razgovarali s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Pored toga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Nin izjavila je da su kineske vlasti spremne da ujedine napore sa zemljama Afrike i drugim državama kako bi doprineli političkom rešavanju sukoba u Ukrajini.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
RUSIJA
Lavrov o rezultatima pregovora Putina i afričkih lidera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala