- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov o rezultatima pregovora Putina i afričkih lidera

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Predstavnici Afričke unije su pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova posle sastanka sedam afričkih lidera sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Glavni zaključak današnjih razgovora je da su naši partneri iz Afričke unije pokazali razumevanje istinskih razloga za izbijanje te krize, a koje su stvoreni naporima Zapada, kao i razumevanje da je za izlazak iz ove situacije potrebno razrešiti te uzroke, specijalnim konkretnim potezima otkloniti uzroke koji su podrivali i podrivaju dugi niz godina bezbednost na evropskom kontinentu“, rekao je Lavrov.

Inicijativa misije afričkih država za rešavanje sukoba u Ukrajini za sada nije formulisana u vidu pisanog dokumenta, dodao je on u razgovoru s novinarima.
Ponovio je kako je došlo do izbijanja ukrajinske krize.

"Situacija u vezi sa Ukrajinom je nastala kao rezultat toga što je Zapad dugi niz godina pripremao hibridni rat protiv Rusije, pretvarajući Ukrajinu u instrument tog rata s ciljem da se potkopaju osnove bezbednosti naše zemlje", rekao je ruski ministar.

Afričke zemlje zalažu se za nedeljivost bezbednosti na globalnom nivou, a Rusija podržava takav pristup, rekao je ministar i naglasio da su afrički lideri govorili i o kineskoj inicijativi od 12 tačaka i da su izdvojili one elemente koji su im bliski - da u svetu nema dvostrukih aršina, da se poštuju svi principi Povelje UN i primenjuju, da ne bude jednostranih sankcija niti pokušaja da se bezbednost osigura na račun drugih.
"Upravo te principijelne pristupe i mi delimo", istakao je Lavrov, napomenuvši da su afrički lideri naglašavali da njihovi predlozi nisu nikome konkurencija.
Prema njegovim rečima, Rusija, za razliku od Zapada, ne primorava nikoga da sledi neke ograničavajuće mere prema onim koji nemaju isti stav kao i Moskva.

Peskov: Putin pokazao interesovanje za afričku inicijativu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima posle učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da Rusija nastavlja specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da će ostvariti svoje ciljeve.
Takođe je dodao da Rusija izuzetno ceni doprinos koji druge zemlje ulažu kako bi došlo do normalizacije u Ukrajini.
Komentarišući inicijativu afričkih lidera, Peskov je rekao da je ona komplikovana za realizaciju ali da je Putin iskazao interesovanje.
Lideri su bili zainteresovani da pogledaju nacrt nerealizovanog sporazuma sa Kijevom koji im je ruski predsednik pokazao na sastanku, naveo je Peskov.
Afrički lideri nisu Putinu preneli nikakve poruke od ukrajinskog predsednika, dodao je on.
Prema rečima Peskova, Rusija je i dalje spremna za dijalog sa Kijevom, ali elementi mirovnih inicijativa koje nisu u skladu sa ruskim interesima nisu prihvatljivi.
Putin i lideri iz Afrike spremni su da nastave kontakte, rekao je portparol Kremlja i napomenuo da afrička misija u Kijevu nije primljena konstruktivno.
Peskov je rekao i da je zadatak demilitarizacije Ukrajine praktično ispunjen jer oni sve manje koriste svoje oružje.
"Pumpanje Ukrajine oružjem od strane Zapada obavezuje Rusiju da primenjuje odlučnije mere u cilju osiguranja bezbednosti", rekao je Peskov i dodao da se zemlje NATO sve više uključuju u ukrajinski konflikt i postaju njegov deo.
Putin sa delegacijom afričkih lidera o Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
RUSIJA
Putin: Pozdravljamo izbalansirani stav afričkih država o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala