Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Napravljen istorijski korak“: Srbija ima podršku Mađarske

© Tanjug / Miloš MilivojevićSednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske
Sednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas napravljen istorijski korak uspostavljanjem Strateškog saveta za saradnju dve zemlje.
On je, nakon sednice Saveta, rekao da je na njoj rečeno da je pređena linija i granica koja je mogla da bude očekivana kada se grade najbolji odnosi Srbije i Mađarske.
"Odnosi su na istorijskom maksimumu, najbolji u istoriji, politički odnosi, odnosi između ljudi. Ekonomski odnosi su na maksimalnoj razini, trgovinska razmena je 3.65 miliona, pet puta više neko pre 10 godina. Mađarska je peti u svetu, a treći u EU partner, a pre 10 godina je bila na 12. mestu", istakao je Vučić.
Kako je rekao, danas su potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti.
"Mađarska je članica NATO i EU, Srbija nije, ali smo došli da u jednoj tako važnoj stvari za saradnju možemo da budemo najbliži i najbliže sarađujemo. Imamo mnogo planova kako da zaštitimo svoje zemlje, nezavisnost, kao da jedni drugima pomognemo jedni drugima i za naše radove. To je jedan ogroman iskorak", rekao je on.
Vučić je rekao da Srbija ima od Mađarske podršku na evropskom putu, ali i da čuvamo našu nezavisnost
"Mi nismo deo evropskog kluba, nismo ni u Nato, manje smo zaštićeni od Mađarske, ali smo dokazali da mala Srbije nije tako mala po snazi... Upoznao sam goste o situaciji na KiM, sa Orbanom sam razgovarao i o situaciji u regionu", rekao je predsednik.
Vučić rekao je da je danas napravljen strateški iskorak između Srbije i Mađarske i posebno zahvalio mađarskim prijateljima na pomoći u oblasti energetike.
On je u obraćanju posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske rekao da je Srbija zahvaljujući Mađarskoj mogla mirno da preživi zimu, jer je imala dovoljne rezerve gasa.
Vučić je naveo da sada ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima za potrebe Srbije što su ogromne količine koje pužaju sigurnost i za predstojeću zimu.
© Tanjug / Miloš MilivojevićSednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske
Sednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Sednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske
Rekao je da je obezbeđeno i dovoljno nafte i dizela.
Govoreći o saradnji u drugim oblastima naveo je izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte, kao i izgradnju novih terminala koji će olakšati život građanima.
Vučić je rekao i da je jednim od sporazuma koji su danas potpsani predviđena i saradnja u oblasti diplomatije tako sto će mađarske diplomate biiti u našoj misiji u Kinšasi, a srpske u Valeti što će doprineti uštedi.
Naveo je i da je formirano 10 radnih grupa zaduženih za saranju u raličitim oblastima, među kojima i one koje se odnose na izgradnju naftovoda između Novog Sada i Mađarske, trgovinu gasom, kao i jedinstvenu naplate putarina.

Katalin Novak: Sa prijateljima se zajedno i smejemo i plačemo

Predsednica Mađarske Katalin Novak rekla je da je rođena i odrasla u Segedinu, i da joj je drago što može da bude u susednoj zemlji među prijateljima.
"Posebno mi je drago što smo radili na tome da naši odnosi budu još sadržajniji. Sa prijateljima se zajedno smejemo i zajedno plačemo, i to je tako u odnosu Mađara i Srba. Imamo mnogo uspeha iza sebe u proteklih 10 godina, i posebno se zahvaljujem za to", rekla je Novakova.
Navela je da su Mađari plakali sa Srbima, zbog masovnih ubistava i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.
"Bilo je teško preživljavati sve što se dešavalo Srbiji. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu i Metohiji. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile u poslednjih nekoliko dana. Ali pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobrim, bilo u zlim vremenima. Stojimo uz vas, pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno", rekla je predsednica Mađarske.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆ Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje
 Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje
Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske i da će dve zemlje nastaviti da rade na tome.
"Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i postoje konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate", rekla je Novakova.

Brnabić: Srbija više nije usamljena, Mađarska je sa nama

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na Paliću da je izgradnja Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske nešto na čemu su obe države radile dugo i da Srbije više nije usamljena, ni u Briselu, a ni u bilo kojoj organizaciji.
"Ovo nije nešto što dođe samo od sebe. Osnivanje strateškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Mi nemamo nijedan međunarodni savet, osim sa Mađarskom. To je nešto na čemu će Vlada Srbije marljivo raditi, da dalje unapređuje saradnju u svakom smislu", rekla je Brnabić.
Premijerka je kazala da će Beograd i Budimpešta nastaviti da rade na zbližavanju, u svakom smislu.
"Podsetiću, prva zajednička sednica sa vladom Mađarske održana je 1. jula 2014. godine i nepunih devet godina kasnije, došao je dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog, napornog rada", rekla je Brnabić.
Ona je navela da se na taj način u potpunosti menjaju odnosi između dve zemlje i da se tako gradi partnerstvo, zalog za budućnost.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijer Srbije Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijer Srbije Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijer Srbije Ana Brnabić i premijer Mađarske Viktor Orban

Orban: Razlike između Srbije i Mađarske nam daju snagu

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas na Paliću da razlike između Srbije i Mađarske postoje i da su brojne, ali da one daju veliku vrednost saradnji dveju zemalja, i kada one sarađuju, stvori se ''ogromana energija''.
''Srbija nije u NATO i EU, Mađarska jeste, Srbija je pravoslavna zemlja, a Mađarska rimokatolička. Mi smo u centralnoj Evropi, a Srbija na Balkanu. Ali te razlike dodaju vrednost našoj saradnji, jer udruženi imamo ogromnu energiju na raspolaganju, koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda'', rekao je Orban.
Orban je istakao stav da treba da sarađivati sa svima, u vreme kada, kako je rekao, u Evropi jedna strana ne želi da sarađuje s drugom.
''Smatramo da treba sarađivati sa svima, sa što više zemalja. Srbija je ključna zemlja Zapadnog Balkana, a Mađarska je kapija Evrope. Imamo fantastične mogućnosti'', rekao je mađarski premijer.
On je naveo da Mađarska ''vrlo pomno'' prati događaje na KiM, i ocenio da ''neprijatelji Srbije jedva čekaju da joj naude''.
''Vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo za međunarodnu zajednicu da jedne izbore sa učešćem od svega četiri odsto prihvata kao legalne, i rezultate takođe. Mi Mađari vidimo i jasno nam je'', rekao je Orban.
Smatra da Srbija treba da vrati na KiM trojicu uhapšenih kosovskih policajaca.
''Sa poštovanjem te molim, dragi Aleksandre, da dobro o tome razmislite. Mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske, da ih vratite Kosovu, to bi vam pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zato te molim da razmisliš o tome'', obratio se Orban predsedniku Vučiću.
 Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
EKONOMIJA
Šta su sve potpisale Srbija i Mađarska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala