- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Šta su sve potpisale Srbija i Mađarska

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆ Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje
 Srbija i Mađarska na Paliću potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Srbija i Mađarska danas su na Paliću u prisustvu državnog vrha obe zemlje potpisale više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje, a među kojima su sporazumi u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za izgradnju novog naftovoda i osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom.
Sporazumi su potpisani posle prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske kojoj su prisustvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Mađarske Katalin Novak, kao i premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske.
Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.
Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske takođe su potpisali Dačić i Sijarto.
Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Sijarto.
Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka potpisali su direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i Sijarto.
Godišnji plan rada za 2022/23 na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU potpisali su ministarka pravde Maja Popović i ministarka pravde Judit Varga.
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnicki.
Mememorandum o razumevanju između ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizacije u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar.
Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske, potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.
Potpisan je i Ugovor o osnivanju Serbhungas društva sa ograničenom odgovornosti Novi Sad, a ugovor su potpisali direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Fric.
Sednica strateškoh saveta za saradnju Srbije i Mađarske - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SRBIJA
„Napravljen istorijski korak“: Srbija ima podršku Mađarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala