- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

I poslednji „Mohikanac“ je spakovao kofere

© AFP 2023 / TOSHIFUMI KITAMURABarselona 2011
Barselona 2011 - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Pep Gvardiola je vodio Barselonu od 2008. do 2012. u periodu dok je tim živeo svoje snove. Reči kao što su „tripleta“ ili „seksteta“ bile su deo svakodnevnih vesti iz srca Katalonije. Ali, odlazak Serhija Busketsa iz kluba na kraju ove sezone označio je i definitivan kraj „Pepove Barselone“.
Nema više nikoga iz zlatnog doba Barselone. Spuštena ja zavesa na scenu na koju se nije vratio ni najveći - Le Mesi - iako su ga najavljivali s vremena na vreme.
Pujol, Ćavi, Inijesta, Pike, Vilja, Alves, Mesi, Valdes, Maskerano, Pedro, Abidal... Dugačka lista, ali su imena sa nje korak po korak nestajala od 2014. do danas. Većina njih se povukla iz fudbala, neki su postali treneri ili funkcioneri, a manjina je ostala aktivna.
Na primer, Mesi je posle PSŽ-a otišao u Inter Majami, Pedro u Laciju, a Inijesta ostao u Visel Kobeu. Momak iz La Manče je posle šest godina u Japanu završio karijeru ovog leta. Drugi, kao na primer Ćavi, odlučili su se za trenerski poziv.
I Viktor Valdes se oprobao kao trener, ali skromno za sada, kao i Havijer Maskerano koji radi sa mlađim kategorijama u Argentini. Abidal je do 2021. bio sportski direktor Barselone.
Francuz nastavlja posao u fudbalu kao menadžer, dok je Pujol ambasador Primere širom sveta. Đerar Pike, vlasnik Andore, odlučio se za karijeru biznismena posle penzionisanja, koju je gradio i dok je bio aktivan fudbaler.
Buskets se ustalio na sredini Barselone baš u periodu dok je Gvardiola predvodio ovaj tim. Pre nego što je Pike rešio da se povuče u decembru, njih dvojica su bili poslednji Gvardiolini vojnici u ovom timu.
I sam trener Ćavi Ernandez kaže da će biti teško bez Serhija.

„Buskets je u mojim očima najbolji vezista koga sam ikada video, najinteligentniji fudbaler koga sam video u karijeri. Probaćemo da nađemo igrača sličnog Busiju. Imamo naš stil igre i ovaj profil igrača mora da bude inteligentan“, rekao je Ćavi.

Zato, zbogom Busketsa nije samo odlazak još jedne legende. To je kraj jedne ere. Jedne od najboljih u istoriji Barselone. Prošlo je 11 godina od odlaska Gvardiole sa Kamp Noua, a ovog juna više neće biti nikog iz tog tima.
Buskets je posle razlaza sa Barselonom na korak od dogovora o prelasku u redove američkog MLS ligaša Inter Majamija, gde bi igrao u timu zajedno sa Lionelom Mesijem, mada na stolu ima ponude i iz Saudijske Arabije.
*Pogledajte najnoviju emisiju Sputnjik sport
Lionel Mesi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Mesi dovodi Tatu za trenera
Trener Srbije Mladen Krstajić na meču s Kostarikom - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Srdačan susret prijatelja koji će postati neprijatelji /video/
Partizan Humska - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Partizan posle 20 godina vraća „staro odelo“ i čuvenu kombinaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala