Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO republika na severu KiM: Američki kec iz rukava da sačuva nezavisno Kosovo

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Amerika sprema NATO upravu na severu Kosova a možda i na celom Kosovu kako bi zaštitila „nezavisnost“ Prištine za koju se bori godinama, utisak je sagovornika Sputnjika povodom izjave albanskog premijera Edija Rame da bi sever Kosova mogao da postane teritorija pod kontrolom NATO, odnosno Kfora.
Albanski premijer Edi Rama upozorio je da što više Kurti bude insistirao da bude sam protiv saveznika, situacija će se pogoršavati i da bi to moglo da dovede do formiranja „republike Kfor“ na Severu, čime bi Priština bila na gubitku.

Da li je moguća vojna uprava na severu KiM

Dr Aleksandar Lukić, naučni saradnik na Institutu za političke studije, ovu Raminu izjavu shvata u kontekstu mogućeg uvođenja vojne uprave od strane NATO pakta odnosno Kfora u tom delu Kosova i Metohije u skladu sa ranijim pričama o Severu kao protektoratu.
„Kosovo i Metohija ima više statusa: jedan prema našem Ustavu, jedan prema takozvanom kosovskom ustavu i prema Rezoluciji 12 44 SB UN. Ovome možemo da dodamo i stav zapadnih država koje Kosovo tretiraju kao nezavisnu državu, ali je samo tako tretiraju jer i same znaju da ono to nije. Tako da možemo da kažemo da je de fakto cela oblast Kosova i Metohije pod protektoratom i to Amerike i NATO,“ kaže Lukić.
On u prilog ovome dodaje da i činjenicu da kada god se pomene da bismo mi eventualno mogli da intervenišemo, i to samo da bismo zaštitili srpski narod na KiM, kaže se da ćemo imaćete rat sa NATO paktom, a ne sa Kosovom.

NATO može da proglasi vlast i nad celim KiM

„Dakle, NATO drži tu teritoriju. I sada kada Edi Rama ovo izjavi čini mi se da hoće da kaže da će to biti ne samo implicitno protektorat, nego da će na KiM, u naše četiri srpske opštine na Severu protektorat NATO biti nekako i ozvaničen. I to je razlika. Dakle, celo Kosovo i Metohija je protektorat ali nezvanično, a ova izjava znači da će nam sad reći da će jedan deo Kosova i to baš srpski deo biti – protektorat,“ objašnjava Lukić.
Naš sagovornik smatra da postoji i mogućnost da u budućnosti, ukoliko Kurti bude igrao ovako kako igra, i celo Kosovo bude i zvanično NATO protektorat.
„Ako se to desi onda bi možda bile suspendovane sve kosovske vlasti i ustav i da će one raditi kako im se kaže. Ako se to bude tako razvijalo, mi dobijamo vojnu upravu na Kosovu, ali to suštinski ništa ne bi promenilo jer tamo neki izbori i demokratija postoje samo kao maska i ona će brzo biti skinuta. Deluje da ne mogu da kontrolišu situaciju onako kako hoće, da je situacija donekle izmakla kontroli što se tiče Amerike i da oni misle da samo pomoć NATO snaga može da je vrati,“ smatra Lukić.

Američki kec iz rukava

U zaključku Lukić ističe da je ovo potez kojim bi Amerika preko NATO povratila potpunu kontrolu nad Kosovom i tako možda sačuvala "nezavisnost" ove južne sprske pokrajine.
Naš sagovornik se osvrnuo i na Ramine reči da će se, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhapšenu trojicu kosovskih policajaca, odnosi dve zemlje promeniti.
„Nije baš uobičajeno da jedna suverena država traži od druge da na slobodu budu puštene osobe koje su uradile to što su uradile i moguće je da Rama to kaže kako bi spremio teren da ohladi odnose sa Beogradom,“ kaže Lukić.
Inače, prema pisanju lista "Albanijan post", koji se poziva na neimenovane diplomatske izvore, komandant Kfora vrlo brzo će imati neophodnu političku podršku da u potpunosti sprovodi široka ovlašćenja i da sever Kosova može da se pretvori u "mini-republiku Kfora".
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
SRBIJA
Da li su Kurtijeve „žalbe“ na Eskobara i Lajčaka samo igra
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
SRBIJA
Rama: Možda ćemo imati „republiku Kfor“ na severu KiM
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
SRBIJA
Vučić poručio Zapadu: Rešite ovo sa svojim čedom Kurtijem pa me onda zovite/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala