Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li su Kurtijeve „žalbe“ na Eskobara i Lajčaka samo igra

© Tanjug / DOPISNIŠTVO KIMSpecijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Pratite nas
Krize na severu Kosova ne bi ni bilo da Amerika nije podržala Kurtijeve izbore. Prozivke Eskobara i Lajčaka od strane Aljbina Kurtija mogu se tumačiti i kao igre koje treba da proizvedu neko novo stanje na severu KiM, možda baš ono što su u Americi i najavili, a to je stvaranje protektorata na severu Kosova, smatra politikolog Aleksandar Lukić.
U danu kada izaslanici SAD i EU — Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Beloj Kući i Briselu podnose izveštaj o dvodnevnoj turneji na relaciji Beograd - Priština koja je za cilj imala da reši eskalaciju sukoba na severu Kosova i Metohije u okviru plana u tri tačke, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti požalio se na, kako tvrdi, njihovu pristrasnost uz opasku da — „dolaze sa zahtevima druge strane“, misleći na Beograd.

Amerika neće na svoje dete

Iz ovoga naizgled proizlazi da Priština nije spremna da izađe u susret pre svega Americi pa se nameće pitanje šta dalje.
Dr Aleksandar Lukić, naučni saradnik na Institutu za političke studije, podseća da su izbori koji su održani za četiri sprske opštine na Kosovu i Metohiji od strane Prištine, a na kojima nisu učestvovali Srba, bili okidač za eskalaciju sukoba na severu, a ta su tada dobili podršku od Amerike.
„Ono što se sada dešava, ako se uzme u obzir plan za rešavanje situacije –da se organizuju novi izbori za četiri opštine na severu Kosova, da se kosovska policija povuče iz opštinskih zgrada i da se strane vrate dijalogu - očigledno je nešto što Kurtiju sada ne odgovara. On insistira na tome da su izbori koje je Priština sprovela bili legalni i da takvo stanje mora da se zadrži a da se izbori organizuju samo ako se dobije pristanak Srpske liste da izađe na izbore. On od toga neće odstupiti. Međutim, tu je problem što Srpska lista ne želi na izbore dok se barem ne započne proces formiranja Zajednice srpskih opština, što Kurti izričito odbija,“ napominje Lukić.

Iza Kurtija Nemci i Britanci

Zato mi se čini da će, dodaje Lukić, pre Kurti ostati bez vlasti i da će Amerika učiniti sve da on bude smenjen nego što će se pod njegovim rukovodstvom bilo šta desiti što će doprineti da se ova situacija smiri.
"I da počnu da se realizuju ugovori i sporazumi koji su do sada potpisani a tu pre svega mislim na Briselski sporazum i ZSO,“ kaže naš sagovornik.
Lukić ističe da je Kosovo za Ameriku „nezavisna država“ i da se prema njemu odnose kao što se roditelj odnosi prema neposlušnom detetu, tako da ne veruje da će biti nekih sankcija po samo Kosovo.
S druge strane, potrebu Kurtija da krivi svoje saveznike Lukić komentariše ovako.
„Njegov osnovni argument da su Eskobar i Lajčak na strani Srbije je taj da njih dvojica njemu iznose zahteve koje iznosi i Srbija. Dakle, da su identični zahtevi sa srpskim, što naravno nije tačno. A razlog zbog koga se suprotstavlja ovom dvojcu je, pored njegovih ličnih iracionalnih razloga, što postoji i nešto što je racionalno a što je prikriveno i o čemu se ne govori toliko javno a to je podrška Kurtiju nekih drugih država poput Britanije i Nemačke. Dakle, može biti da u tom delu međunarodne zajednice ne postoji opšta saglasnost kako treba rešiti ovu situaciju i da EU na čelu sa Lajčakom i Eskobarom kao izaslanikom Amerike smatra da bi to trebalo da se reši ne dajući sasvim podršku Kurtiju. Dok sa druge strane stoje Nemci i Britanci koji su i do sada zdušno podržavali sve što je Kurti radio,“ veruje Lukić.

Igra Prištine i Amerike?

Lukić kaže da nikako ne treba gubiti iz vida da cele ove krize na severu ne bi bilo, da ta ista Amerika nije podržala Kurtijeve izbore, i potvrdila da će oni biti legalni bez obzira na izlaznost.
„Kurti ne bi ni organizovao te izbore, ne bi smeo, da nije dobio saglasnost za to. Tako da može biti i da se igraju neke igre i da to treba da proizvede neko novo stanje stvari, možda i ono što su u Americi najavili a to je stvaranje protektorata na severu Kosova što nama nikako ne odgovara,“ kaže Lukić.
Po njegovom mišljenju, Amerika ima ključ za rešenje ove krize, ali i za formiranje ZSO ako zaista to želi, bez Prištine.
Lukić zaključuje da to što oni sada prete određenim posledicama to je kazna za Kurtija, a ne za Kosovo, jer Americi ne odgovara da kažnjava Kosovo kao njihov projekat.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2023
SRBIJA
„Pristrasni su, dolaze sa zahtevima Beograda“: Kurti se požalio na Eskobara i Lajčaka
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Epilog posete američko-evropskog dvojca: Preko eskalacije do ispunjenja Ohridskog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala