Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Epilog posete američko-evropskog dvojca: Preko eskalacije do ispunjenja Ohridskog sporazuma

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Očigledno je da Zapad celoj priči oko KiM prilazi sa tačke da je Ohridski sporazum obavezujući. Potpuno je jasno da Vašington Prištinu gleda kao politički subjekt koji ima legalitet i legitimitet u vršenju vlasti na KiM i da se radi na prostiranju te vlasti i na Sever, kaže Zoran Milivojević nakon još jedne posete predstavnika SAD i EU regionu.
Dvodnevna turneja specijalnih izaslanika Amerike i Evropske unije Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini završena je a iako je za povod imala da smiri eskalaciju sukoba na severu Kosova i Metohiji i obema stranama, a posebno Prištini predoči predlog po kome je treba da se radi na deeskalaciji tog sukoba, formiranju ZSO i pripremi za nove izbore za četiri srpske opštine na severu Kosova, epilog posete deluje da se svelo na primenu Ohridskog sporazuma u svim njegovim segmentima.

Rekao pa porekao

Ovaj zaključak proizilazi iz nekoliko postupaka, pre svega američkog izaslanika, koji je jasno apostrofirao stav da će sve što će se ubuduće dešavati u pravcu rešavanja kosovske krize odvijati upravo kroz pomenuti Ohridski sporazum, koji Srbija, da podsetimo, nije potpisala.
U suprotnim, evropski put Srbije kao i Prištine biće ugrožen. Dodatna kontradiktornost usledila je kada je Eskobar rok od dva dana za primenu pomenutog predloga koji je predočen Prištini, praktično osporio i opravdao rečima da nije u pitanju rok Prištini već da Bela kuća od njega očekuje da u petak da najnovije informacije o tome šta se dešava na ovim prostorima.
Sve ovo za diplomatu i bivšeg ambasadora dr Zorana Milivojevića je - jasan pokazatelj namere Amerike.
„Sada je potpuno jasno da Vašington prištinsku stranu gleda kao politički subjekat koji ima legalitet i legitimitet u vršenju vlasti na Kosovu i Metohiji, odnosno, da se radi na prostiranju te vlasti i na sever Kosova. Dakle, na prostor gde Srbi imaju većinu, i gde će preko nekih novih izbora i deeskalacije obezbediti puno funkcionisanje političkog sistema na Kosovu i Metohiji na čelu sa vlastima u Prištini,“ kaže Milivojević.

Ohridski sporazum preko eskalacije

Milivojević ovome dodaje da je očigledno da Zapad celoj ovoj priči prilazi sa tačke da je Ohridski sporazum na snazi i da ima obavezujući snagu.
„Pri čemu se cela stvar posmatra u kontekstu evrointegracija i onoga što bi trebalo da bude rezultat i profit i Beograda, i Prištine. Međutim, potpuno je jasno da oni obe strane tretiraju ravnopravno. Kosovo je po njima neko ko je samostalni subjekt sa svim pravima i obavezama i koji ide u tom pravcu, odnosno, onoga što bi za po Zapadu značilo - ka EU i pristupu NATO paktu,“ ističe naš sagovornik.
Na toj poziciji, napominje Milivojević, i grade i svoju strategiju i rešavanje pitanja Kosova i Metohije ubuduće i to je sada potpuno jasno.
„Prema tome, oni mere i jednu i drugu stranu u odnosu na obaveze prema evrointegracijama ali i kao mogućnost šta bi mogli da dobiju a šta da budu posledice ako se ne bi ispunjavale obaveze iz Ohridskog sporazuma. U tom smislu se relativizira i pitanje ZSO i tretira se kao obaveza Prištine u kontekstu kosovskih evrointegracija, a ne kao obaveza koja je u funkciji onoga što je ranije dogovoreno na relaciji normalizacije odnosa Beograd –Priština, odnosno rešavanja pitanja Kosova i Metohije u kontekstu Rezolucije 12 44,“ objašnjava Milivojević.
Po rečima našeg sagovornika, vidi se da je ključno insistiranje na deeskalaciji, ali na način koji odgovara konceptu realizacije Ohridskog sporazuma.

Pokušaj relativizacije ZSO

„Reč je o tome da se otklone sve one smetnje i svi oni elementi koji su i doveli do eskalacije, a to je da se skloni policija, da se brzim izborima obezbedi kredibilitet funkcionisanja političkog sistema na severu KiM, i da u tom smislu Srbi učestvuju na izborima bez prethodnih uslova. Kada to kažem to znači upravo ono relativizovanje ZSO, dakle bez insistiranja na ZSO kao nečemu što bi trebalo da bude platforma i u procesu implementacije i osnov za učešće Srba u kosovskim institucijama. Jer nije isto da li Srbi na izbore idu bez ZSO i time daju legalitet i legitimitet Prištine“, upozorava Milivojević.
Vidimo, zaključuje Milivojević da je intencija da zapadni centri moći, Vašington i Brisel, sprovedu onu strategiju koja podrazumeva primenu Ohridskog sporazuma u onih deset tačaka uz implemetacioni aneks koji vodi u ravnopravan tretman dve strane.
Eskobar je izjavio da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Eskobar demantovao da je Kurtiju dao rok za ispunjenje zahteva
Izaslanik EU Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Lajčak: Hitno pronaći političko rešenje, cenimo spremnost Vučića da tome doprinese
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum, ponudio sam siguran izlaz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala