Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum, ponudio sam siguran izlaz

© AP Photo / Frederic SierakowskiAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nije dobio nikakav ultimatum od SAD i EU u vezi sa situacijom na severu Kosova i Metohije.
On je rekao da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom „ponudio siguran izlaz“ iz krize na severu, za koju je rekao da su je izazvale, kako je rekao, nelegalne strukture Srbije, prenosi Koha.
„Nisam dobio nikakav ultimatum, sreli smo se i razgovarali sa emisarima i ponudio sam siguran način da imamo stabilan izlazak iz krize na severu Kosova izazvane nelegalnim strukturama... Prvo, vladavina prava, mi smo imali desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista“, rekao je Kurti novinarima, preneo je Tanjug.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u utorak da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.
On je novinarima u Prištini rekao da će on i Lajčak u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri.
Kako je rekao, Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Albanski mediji: Ako Kurti odbije zahteve, slede sankcije u dve faze
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
SRBIJA
Eskobar demantovao da je Kurtiju dao rok za ispunjenje zahteva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala