Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić poručio Zapadu: Rešite ovo sa svojim čedom Kurtijem pa me onda zovite/video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Zapadu, povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji, da prvo reši šta ima sa Aljbinom Kurtijem, pa da ga tek onda zovu na razgovore.
Vučić je, povodom dijaloga sa Prištinom, rekao da je u ovoj situaciji besmisleno da se o bilo čemu razgovara dok lažni gradonačelnici ne podnesu ostavke, dok se ne povuku specijalne snage sa severa Kosova i Metohije, kao i besmislene mere.
"Da li ću tehnički da se pojavim, obavestiću sve 24 sata ranije, to je pitanje naše taktike i ničeg više, a suštinski od tog posla nema ništa", kazao je Vučić.
Dodao je i da ne razume na koga misli međunarodna zajednica kada poziva obe strane na smirivanje situacije.
"Kada pozivaju obe strane, koje dve strane - sram vas bilo više? Koji Albanac je povređen, ranjen ili maltretiran negde i upucan? Ovi što su tobož brali pečurke ili stvarno, niko ih nije pipnuo, jedu i piju kao u restoranu, a našima, ubiju Boga u njima. Kad ih pitate zašto, kažu - može nam se. Ali (kažu) imamo monitoring. Dosta više sa tim, ja sam predsednik našim ljudima na KIM, jednako kao i svim drugim građanima i kao predsednik ne dam više da ih prave budalama i da ih šikaniraju i ubijaju, kao što to rade, nemam pravo na to", naglasio je Vučić.
Takođe, poručio je međunarodnoj zajednici:
"Lepo vi to rešite sa svojim čedom…, vaša beba, vaše čedo, radite šta god hoćete, a mene obavestite kad ste završili svoj posao".
Predsednik je konstatovao da dijalog sa Kurtijem ne postoji, kao i da se u tom dijalogu traži samo da naša strana nešto popusti, ali da nema više šta.
"Taj čovek želi rat po svaku cenu i svaki dan razmišlja kako će novu provokaciju da napravi. I ima zaštitu. Lažu kada kažu da nema zaštitu", naglasio je Vučić.
Vučić je ocenio da su „stvari dovedene gotovo do kraja“ kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji, navodeći da je razgovarao sa Srbima sa KiM koji su očajni i da oni žele da sačuvaju mir, ali ne znaju kako.
„Ljudi bi da sačuvaju mir ali ne znaju kako, ali sam sasvim siguran da će oni i u narednom periodu voditi aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji, na Vidovdan se sve vidi - kako se kaže, i tada će Srbi, siguran sam preduzimati svoje korake za svoju slobodu u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama“, rekao je predsednik.
Vučić je rekao da više nikoga nećemo obaveštavati sem o podizanju i spuštanju borbene gotovosti i obaveza koje imamo prema NATO-u i koje ćemo da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244.
Naveo je da će u narednom periodu biti donete odluke o daljim koracima kada je KiM u pitanju i da se oko toga Srbija neće konslutovati ni sa kim.
"Što se naših odluka tiče, donosićemo ih sami, nećemo se konsultovati ni sa kim, jedino ćemo poštovati ono što sam obećao komandantu Ristući (komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća) koji je bio korektan čovek, što sam obećao i Jensu Stoltenbergu (generalni sekretar NATO). Prema bilo kome drugom nikakvih obaveza nemamo", kazao je Vučić.
„Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira, one koji žele da Srbi budu malo tiši, a ne tako glasni, kada budu iseljeni. To se neće dogoditi. Nemam ništa više da kažem, neka razmišljaju, to je sve što imam da im kažem ili neka tvrde da je blef, realnost, ovako ili onako, potpuno mi je svejedno“, rekao je predsednik.
Vučić je ponovio da vojska Srbije nikada nije prelazila administrativnu liniju.
"Nikada nismo prelazili, nikada naši organi nisu prešli administrativnu liniju. Ako je budu prelazili, bićete obavešteni onako kako sam to rekao komandantu Kfora. I ako je u budućnosti budu prelazili, neće se vraćati", rekao je Vučić.

Euleksu upućen predlog da poligrafski ispita pripadnike MUP-a

Vučić je rekao da je srpska policija uputila Euleksu predlog da njihovi stručnjaci dođu u Beograd i sprovedu poligrafsko ispitivanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, koji su uhapsili tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. u administrativnom pojasu prema KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije
„Mi njima nudimo, ajde vi stručnjaci iz Euleksa iako vam to nije mandat, dođite u Beograd, ponesite vašu mašinu, povedite vašeg stručnjaka. Mi vam dajemo ljude koji su ih uhapsili. Ako prođu poligrafsko testiranje da su uhapsili ta lica, pitajte ih gde su ih uhapsili. Nećemo im dati podatke o našem kretanju, ali da li su ih uhapsili i na kojoj teritoriji - ispitajte ih poligrafski i obavestite svetsku javnost da li lažemo ili ne“, rekao je Vučić.
Naglasio je da ne može da utiče ni na pisanje prištinskih medija, ali ni na stavove Prištine i dela međunarodne zajednice.
„Mi njihove laži da sprečimo, nećemo. Ni Zapadne ni albanske. Jer oni rade zajednički posao. Jedini za koga mogu da kažem da nije bio nekorektan su NATO komanda i Kforovi vojnici“, rekao je Vučić.
Dodao je da nijedan Albanac nije povređen i da su u incidentima na KiM Srbi povređivani i upucavani, te ocenio da to ne interesuje međunarodnu zajednicu.
„Uvek se priča o deeskalaciji i o dve strane. Bilo je reči o tome šta radi Priština, jer ima odgovornih zemalja. Posebno bih želeo da se zahvalim našim mađarskim prijateljima i to je negde podrazumevajuće, jer su nam istinski i iskreni prijatelji. Ali želim da se zahvalim i jednoj zemlji koja pokazuje više fer odnos u okviru Kvinte nego ranije. To je Italija. I zaista im hvala, jer mi se čini da razumeju kakva je situacija. A o ostalim zemljama bolje da ne govorim“, naveo je Vučić.

O izveštaju Euleksa

Vučić se u obraćanju osvrnuo na izveštaj Euleksa koji sprovodi monitoring nad procesom i postupkom protiv Srba, do kog je došla Kancelarija za KiM.
„Kad god pitate Amerikance, Britance, Kvintu, zašto držite te ljude uhapšene, oni kažu da to veoma pažljivo prate. Onda smo se dočepali tog dokumenta. U tom dokumentu znate šta piše? Pa ništa. Ispisali su šta piše u četiri člana takozvanih prištinskih zakona. I ništa, pojma nemaju, ne znaju gde je levo. Ispoštovali birokratsku formu i baš ih briga za Srbe“, rekao je Vučić i dodao:
„Pogledajte šta oni rade - Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti. Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju sa jedan posto u Leposaviću. Dovedu bulumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks „pomno prati!“. Lažovi jedni, jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani“.

O ponudama iz Crne Gore

Vučić je, povodom ponude crnogorskih zvaničnika da ta zemlja bude domaćin razgovora između Beograda i Prištine, izjavio da se ne hvale time da ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.
Na pitanje da li bi prihvatio ponudu Dritana Abazovića i Jakova Milatovića, koji su ponudili da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga, Vučić je rekao da bi u slučaju da Srbiji to neko traži, odgovor bio da je Srbija uz bratsku Crnu Goru.
„Interesantno, pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk, pitate se ima li to granice i onda ustanovite da nema granice. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, a mi onda kažemo, vi i vaši partneri, evo mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru”, rekao je Vučić i dodao:
„Ajde, manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni do planina. Nama neko to da traži, mi bismo rekli - mi smo uz bratsku Crnu Goru i ne damo na teritorijalni integritet Crne Gore, a to što vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, barem nemojte time da se hvalite”.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
SRBIJA
Kurtijevi specijalci pretukli srpsku decu na KiM: Brat i sestra iz Žitkovca na meti batinaša
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala