- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija (ni)je naučila lekcije – Razgrad usputna stanica ka konačnom cilju

© Foto: FSSSrbija - Norveška, Dušan Tadić, Dragan Stojković Piksi
Srbija - Norveška, Dušan Tadić, Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije u utorak od 20 časova i 45 minuta gostuje Bugarima u Razgradu, u meču četvrtog kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, a pobeda bi približila Orlove konačnom cilju.
Činjenica je da je Srbija znatno oslabljena zbog povreda Aleksandra Mitrovića, Dušana Vlahovića i Luke Jovića, ali je isto tako činjenica da su Bugari na čelu sa Mladenom Krstajićem rival koji bi trebalo da predstavlja samo usputnu stanicu na putu ka onom pravom što sledi, a to je dvoboj sa Mađarskom 7. septembra na Marakani.
Krstajić i Bugari i dalje nisu osetili slast pobede u ovim kvalifikacijama u Grupi G, i to iz tri pokušaja, zbog čega ne čudi što se bivšem strategu Srbije opasno drma klupa.
Standings provided by Sofascore
S druge strane, Piksi i Orlovi koji su se loše proveli na Mundijalu, posle čega je selektor rekao da su lekcije naučene, a odnosi se na igranje povređenih i rovitih fudbalera, što više neće biti slučaj, uspeli su da savladaju Jordan u prijateljskom meču odigranom u Beču.
Ipak, taj meč je pokazao da nisu baš sve lekcije sa Mundijala naučene. Možda bi selektor voleo da to bude slučaj, ali to definitivno nije tako. To se pre svega odnosi na poslednju liniju i zadnje vezne koji su (pre)često nesihnronizovani, što ostavlja prostor rivalu, čak i onom daleko slabijem, poput Jordana, da pronađe put do mreže i surovo vas kazni.
Trener Srbije Mladen Krstajić na meču s Kostarikom - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Srdačan susret prijatelja koji će postati neprijatelji /video/
Videlo se to protiv Jordana u dva navrata. Jasno je da je selektor Dragan Stojković u Beču „promešao karte", što je i logično jer je u pitanju prijateljski susret, ali ono što brine je što protivnici olako dolaze u situaciju da zaprete našim golmanima bez razlike na to ko je u timu, da li su defanzivni vezni Grujić i Lukić ili Ilić i Račić, isuviše riskantne igre i pada koncentracije u trenucima kada jednostavno Srbija vodi i treba da „zaključa“ meč, što očigledno ne ume.
Piksi je, radeći i u klubovima u Kini i Japanu, bio prepoznatljiv po izuzetno ofanzivnom stilu igre u formaciji 3-5-2, s igrom na gol više. Tako je bilo protiv Kameruna i Švajcarske u Kataru krajem prošle godine kada smo doživeli brodolom, nastavilo se protiv nejakog Jordana koji nam je pravio probleme sve do samog finiša kada je rezervista Dejan Joveljić s dva gola zaigrao „Bečki valcer“ i doneo trijumf Srbiji.
Bugari na čelu sa Mladenom Krstajićem i podmlađenim sastavom, zbog smene generacija, kakvi god da su, ozbiljniji su od Jordana. I Srbija će sasvim sigurno ozbiljnije izgledati u Razgradu u odnosu na prikazano u prestonici Austrije, ali je jasno da će Bugari pred svojim navijačima morati da jurišaju na sva tri boda, jer ih sve drugo isključuje iz dalje trke za plasman na EVRO.
Ali, da se ne bavimo Bugarima, već nama samima. Srbija je obično ta koja je sama sebi najveći problem. Piksi neće imati na raspolaganju pomenute: Mitrovića, Vlahovića i Jovića, ali je u Beču „dobila" Joveljića za kog je selektor rekao da nema dilemu da će biti starter u odnosu na Đorđa Jovanovića.
„U dobrom raspoloženju smo došli u Razgrad, drago mi je što smo ovde, na novom lepom stadionu, lepom gradu. Nema potcenjivanja što se tiče bugarske reprezentacije, ja imam veliki respekt prema njima, vrlo su mladi i željni da se dokazuju. Moramo da budemo vrlo obazrivi, sa punim respektom. Tako ćemo se ponašati. Bugarski tim ima nekoliko opasnih fudbalera, prvo mislim na Despodova, Ilijeva, to su sve odlični igrači, ko ih potceni imaće problem“, poručio je selektor Srbije.
Kada je startnih 11 u pitanju, očekuje se da će mesto među stativama uprkos tome što je protiv Jordana poverenje ukazano Predragu Rajkoviću, zauzeti Vanja Milinković-Savić. Odbrambeni trio predvodiće Nikola Milenković kao desni štoper, u srcu odbrane biće Nemanja Gudelj, levo će biti Strahinja Pavlović, miljenik navijača i selektora Stojkovića.
Jedina dilema koju po svemu sudeći ima Piksi odnosi se na to ko će zaigrati u paru sa Sašom Lukićem na mestu zadnjeg i centralnog veznog. Ofanzivni desni bek, popularni „wingback“ trebalo bi da bude Andrija Živković, preko puta njega „zacementiran“ je Filip Kostić.
Dvojica ofanzivnih veznih biće kapiten Dušan Tadić i Sergej Milinković.Savić, dok će prednost u napadu u odnosu na Đorđa Jovanovića dobiti heroj iz Beča Dejan Joveljić. Piksi je ostavio prostor i da Orlovi polete u Razgradu s dvojicom napadača.
Srbija bi u slučaju trijumfa mogla da potpiše otkaz Mladenu Krstajiću, jer ekipa i dalje ne zna za pobedu, a Bugari uveliko licitiraju s time ko će ga zameniti. Na samoj konferenciji pred meč Piksi se dotakao dvoboja sa Krstajićem.
„Prvi put se dešava u karijeri da igramo jedan protiv drugog. Mladen Krstajić je moj veliki prijatelj, pravi trener. Znam da bugarski tim i on imaju problema, da nisu dobro startovali i da će učiniti sve da dođu do rezultata. Bićemo vrlo oprezni. Bićemo sportski neprijatelji na terenu, a posle utakmice i dalje ostati veliki prijatelji“, zaključio je izlaganje Stojković.
Dovoboj Bugarske i Srbije na renoviranoj i velelepnoj „Ludogorec areni“ pratite uživo u tekstualnom prenosu uz Sputnjik sport.
Partizan Humska - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Partizan posle 20 godina vraća „staro odelo“ i čuvenu kombinaciju
Engleska Makedonija - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Istorijsko „pomračenje“ Makedonaca u kolevci fudbala – „Bio bih najveća kukavica...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala