Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti ne ferma Ameriku jer zna da za njega nema političke alternative

© AP Photo / Frederic SierakowskiAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Sve dok Amerika priznaje Kosovo kao državu neće se među kosovskim političari naći opcija koja će biti za kooperativni stav prema Beogradu. Kurti želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO paktom i da po sistemu „hrvatskog scenarija“ koji je primenjen na Krajinu „očisti" Kosovo od Srba i tako reši problem, mišljenja je Nikola Šainović.
Ponašanje Aljbina Kurtija prema Srbima na Kosovu i Metohiji i uopšte prema procesu dijaloga Beograda i Prištine do te mere je postalo bahato da je čak i njegovim zapadnim mentorima dozlogrdilo.

U Prištini svi isto žele i misle

Ipak, kako stvari stoje čini se da su „zaglavili“ sa Kurtijem jer ni Amerika ni EU ne žele izbore na Kosovu i Metohiji a sve zato što žure da zatvore „kosovsko pitanje“ pre svojih izbora. S druge strane, politička ponuda koja bi mogla da bude više kooperativna po njih i zadovoljila minimum minimuma za Srbiju i nije baš neka.
Iz tog razloga bivši premijer Srbije dr Nikola Šainović na naše pitanje postoji li alternativa za Aljbina Kurtija sa kakvom-takvom političkom težinom koja bi mogla da ima bar donekle razumevanje za Srbe na KiM, kategorički odgovara sa - naravno da ne postoji.
„Postoje različite varijante lošeg i goreg. Gledajući genezu, alternativa koja je bila na Kosovu i Metohije za razgovore je bio Ibrahim Rugova. Nju je jula 1998. zbrisala Amerika kada su prešli na stranu lidera terorističke OVK. Dakle, sa Rugovom je moglo da se razgovara iako je bio naravno za nezavisno Kosovo, ali nije bio za silu. Amerikancima je bio deset godina dobar, negovali su ga, pazili i mazili a onda odbacili zarad čelnika OVK,“ kaže Šainović.
Americi je trebalo oružje, dodaje sagovornik Sputnjika, podsećajući na legendarnu fotografiju na kojoj pokojni američki diplomata Ričard Holbruk sedi s komandantima OVK koji u rukama drže kalašnjikov i koji je tada izjavio da "rešavanje problema Kosova treba da se zasniva na promeni granica unutar tadašnje Savezne Republike Jugoslavije“.
„Od tog dana Rugova je prestao da postoji za Zapad . Svi su se tada, od Kristofera Hila pa nadalje sastajali sa čelnicima OVK iz čega je nastala nova politička struktura u Prištini čiji je koren u ideji velike Albanije,“ podseća Šainović.

Amerika ispustila uzde

Nemojmo zaboraviti, kaže naš sagovornik, da je politički otac Aljbina Kurtija bio Adem Demaći, koji je još za vreme Tita bio politički zatvorenik zbog toga što je zastupao velikoalbansku ideju.
„Alternativa njemu je varijanta OVK koja je produkt obaveštajne službe Amerike i Albanije i koja je iznedrila sve političare od Hašima Tačija preko Ramuša Haradinaja. Kada su hteli da prekinu taj lanac i da pripadnici OVK budu deo novonastalog Kosova njih su smestili u Hag ubeđeni da će biti bolji Kurti koji nije bio deo tog ratnog miljea. Mislili su da je takozvani demokrata, iako je u suštini zagriženi levičar u smislu staljinističke ideologije. I to je sada izbor. Ali Haradinaj ili Kurti ili neko treći - svi oni će biti za sve samo ne za popravljanje odnosa sa Srbijom,“ veruje Šainović.
Politika kojom se vodi politička elita u Prištini, obrazlaže on, se svodi na to da je onaj ko obećava veću radikalizaciju u odnosu sa Srbijom pobednik tamošnjih izbora. To se pokazalo, napominje on, i u slučaju Kurtija.

Kurti priželjkuje hrvatski scenario

Šainović konstatuje da Zapad sad misli da takozvana „svemoćna“ Amerika može da pozove Kurtija i da se sve desi drugačije.
"Sada misle da će sankcijama Kurtija da nateraju da se nešto promeni, a oni su ga i doveli na vlast. A šta u stvari Kurti hoće? On hoće da se inscenira vojni sukob u kome će NATO ponovo da primeni silu nad Srbijom, tako protera preostale Srbe sa KiM i „reši“ problem. Taj scenario je već bio u Hrvatskoj. Kurti to hoće jer napad na Krajinu su počeli NATO avioni,“ podseća Šainović.
Sve je to zato već viđeno, zaključuje naš sagovornik i dodaje da oni na neki način simptomatično što je baš tzv. novoizabrani gradonačelnik iz Tačijeve stranke rešio da posluša „ preporuke“ iz Amerike o deeskalaciji sukoba na KiM.
Po njegovim rečima, sve dok Amerika zastupa nezavisnost Kosova, nijedan kosovski političar ili opcija neće izaći u susret potrebama Srba na KiM pre svega a samim tim i imati konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom.
„Amerika je u svojoj uspavanosti mislila je da će takozvani francusko -nemački plan za rešavanje pitanja Kosova biti njime rešen do septembra jer im počinju predizborne kampanje, ali odluka im je loša jer mi sada nemamo ni „status kvo“ na KiM već gmižuću eskalaciju koja vodi direktno u sukob. Dolazimo u situaciju da se ovaj problem poredi sa problemom Palestine koji do dana današnjeg nije rešen,“ kaže Šainović.
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SRBIJA
Kfor: Nismo bili na području gde su uhapšeni kosovski policajci
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
SRBIJA
Srbija ne može da veruje Zapadu: Nije samo Kurti pregazio Rubikon – tamo ga čeka zagrljaj Kvinte
Balkan EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
REGION
Iznenadna želja Brisela da „usisa“ Balkan: Cilj je pre svega – antiruski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala