Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija ne može da veruje Zapadu: Nije samo Kurti pregazio Rubikon – tamo ga čeka zagrljaj Kvinte

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan
Pripadnici Kfora uklanjaju bodljikavu žicu kod Opštine Zvečan - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Kao neodgovoran političar u veoma fluidnoj situaciji, Aljbin Kurti listi provokacija svakog časa dodaje po još jednu. Situacija na KiM je takva da fali jako malo da se to bure baruta potpali i nije nemoguće da Kurti svojim postupcima izazove požar većih razmera. Uz to, pitanje je koliko Beograd može da veruje Zapadu da će Kurtija sprečiti u tome.
Ovako situaciju na Kosovu i Metohiji, nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „smo prešli Rubikon“ i da Aljbin Kurti želi da izazove rat po svaku cenu, komentariše general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije.

Kurtiju je dozvoljeno da potpaljuje sukobe

Prema njegovim rečima, premijer privremenih institucija u Priština ima dovoljno kapaciteta za ugrožavanje mira i zbog toga se treba plašiti dalje eskalacije bezbednosne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.
Uz to, čini se da Zapad ne želi mir na prostoru Kosova i Metohije. Aljbin Kurti nije činilac koji može da ignoriše zahteve Zapada, kaže Lazarević i podseća da predsednik Vučić nije samo u poslednjoj izjavi okarakterisao Kurtija kao nekoga ko potpiruje sukobe i koji želi rat.
„Kurti to želi, a oni koji su takvu situaciju stvorili na Kosovu i Metohiji pre dvadesetčetiri godine, koji i danas održavaju situaciju još gorom nego što je bila pre dvadesetčetiri godine su ti koji omogućavaju Kurtiju širok manevarski prostor da radi to što radi“, naglašava Lazarević.

Može li se verovati Kvinti

Prema Lazarevićevim rečima, molba koju je srpski predsednik uputio ambasadorima Kvinte na poslednjem sastanku, da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu, proći će kao i prethodna.
On podseća da su Unmik i Kfor u pisanoj formi garantovali Vučiću da srpski demonstranti koji su ispred gradskih kuća na severu Kosova i Metohije demonstrirali tražeći zaštitu svojih prava neće biti proganjani. Međutim, ta garancija nije poštovana.
„Ko može da nam garantuje da će nakon ovog sastanka da poštuju svoju reč i dogovor i da spreče dalju eskalaciju? Nema se vere u to. Svako od nas nada se da će biti sprečeno najgore, ali kome da verujete“, pita se Lazarević.
Ne može se verovati nekome ko svojim delima podgreva i podstiče Kurtija – upravo se Kvinta saglasila sa izborima koje je Kurtijev prištinski režim organizovao u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, na kojima je izlaznost bila oko tri odsto, dodaje on.
„Dakle, nema se poverenja u zemlje Zapada, koje su involvirane na Kosovu i Metohiji jer su one izazvale haos i i dalje ga podržavaju. U najkraćem, lično ne verujem u dobru veru i dobre namere zemalja Kvinte“, zaključuje Lazarević.
Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na RTS-u da postoji jedan čovek na Balkanu, Aljbin Kurti, koji hoće da izazove rat, i dodao da je do sada izbegavao da se koristi rečnikom optužbi i da je uvek tražio mogućnost za kompromis.
„Plašim se da smo prešli Rubikon i da će biti veoma težak povratak na normalu. Srbija će dati sve od sebe da se to dogodi“, istakao je Vučić.
Prema njegovim rečima, nalazimo se na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne.
„Ne zahvaljujući našoj nameri da mir nemamo, već zahvaljujući jednom čoveku koji želi da izazove rat ili sukob na celom Balkanu“, naglasio je Vučić.
Vučić se sastao i sa predstavnicima zemalja Kvinte - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je, kako je saopšteno, zamolio da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Aljbina Kurtija da izazove novi rat na Balkanu.
Aleksandar Vučić sa Kvintom - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
SRBIJA
Vučić posle sastanka sa Kvintom: Zamolio sam ih da spreče Kurtija da izazove rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala