- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija planira da pošalje prvu privatnu raketu u kosmos

© Roskosmos / Uđi u bazu fotografijaZbog čega su američki kosmički aparati H-37 izazov za Rusiju?
Zbog čega su američki kosmički aparati H-37 izazov za Rusiju? - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Kompanija „SR Spejs“ zajedno sa holdingom „T1“ planira da prva među privatnim kompanijama lansira raketu iza gornje granice atmosfere, odnosno Karmanove linije, navodi se u saopštenju kompanije.
„Ruska privatna komercijalna kompanija 'SR Spejs’ će zajedno sa ruskim IT-holdingom 'T1’ prvi put u Rusiji lansirati suborbitalnu raketu privatne kompanije na visinu veću od 100 kilometara. Sporazum o razvoju rakete-nosača i njeno lansiranje je potpisano u okviru Međunarodnog foruma u Sankt Peterburgu“, navodi se u saopštenju.
Karmanova linija je zamišljena visina koju je Međunarodna vazduhoplovna federacija prihvatila kao granicu koja se koristi za definisanje razgraničenja između Zemljine atmosfere i svemira.
U kompaniji su pojasnili da je lansiranje planirano krajem godine. Plan je da se na visinu preko 100 kilometara izvuče prenosnik signala. Kada stigne do te visine on će na Zemlju poslati signal koji će prihvatiti dronovi koje je proizvela kompanija „SR Spejs“.
Prema rečima proizvođača, to je neophodno za uvežbavanje interakcije sa bespilotnim sistemima, testiranje tehnologije daljinskog upravljanja sistemima, kao za uvežbavanje leta u roju u automatskom režimu.

„Odlučili smo da odustanemo od preliminarnih lansiranja i fokusiramo se na gotov proizvod. Morali smo da ubrzamo i transformišemo svoje poslovanje i to je razlog zašto prelazimo na komercijalna lansiranja godinu dana ranije nego što smo planirali, kao i to što raste potražnja za lansiranjem kosmičkih aparata u kosmos“, rekao je generalni direktor kompanije „SR Spejs“ Oleg Mansurov.

Lansiranje će se izvršiti primenom tehnologije kompanije „T1“. Mansurov je naveo da će saradnja sa IT-holdingom omogućiti da se pređe na domaće programe, što će i pojeftiniti proizvodnju novih aparata.

„Podaci koji se dobiju tokom leta u budućnosti će otvoriti mogućnost isporuke malih svemirskih aparata i/ili grupa u zemljinu orbitu. To bi mogao biti novi standard u sektoru komercijalnog transporta tereta u svemir“, naglasio je generalni direktor kompanije „T1“ Igor Kalganov.

Sputnjik je medijski pokrovitelj Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji se održava od 14-17. juna 2023. godine.
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
RUSIJA
Ukrajinski vojni objekti kao na dlanu: Novi ruski satelit spreman za izviđanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala