- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski vojni objekti kao na dlanu: Novi ruski satelit spreman za izviđanje

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Novi ruski radarski satelit „Kosmos-2569“, koji je lansiran u orbitu 27. maja, koristiće se za izviđanje ukrajinskih vojnih objekata, saopštio je za Sputnjik obavešten izvor.
„Novi radarski satelit 'Kondor-FKA' koji je lansiran u orbitu koristiće se za izviđanje ukrajinskih vojnih objekata. U proseku će prolaziti iznad Ukrajine dva puta dnevno i može da slika vojne objekte u radarskom opsegu sa rezolucijom od jednog metra“, rekao je naš sagovornik.
Kako je dodao, bez obzira na doba dana i vremenske prilike, satelit će omogućiti da se prate akcije kao što su gomilanje protivničkih trupa, prebacivanje tehnike ili podizanje novih utvrđenja.
Ranije je kompanija „Roselektronika“ saopštila za Sputnjik da je na satelit „Kondor-FKA“ ugrađen radar koji može da prima radarske slike Zemljine površine visoke rezolucije.
Prvi satelit serije „Kondor-FKA“ lansiran je u orbitu 27. maja. Aparat je izvela u orbitu raketa „Sojuz-2.1a“ koja je lansirana sa kosmodroma „Vostočni“.
Prema informacijama sa različitih portala, satelit „Kondor-FKA“ dobio je šifru KOSMOS-2569 u sistemu NORAD (Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane).
„Roskosmos“ je najavio lansiranje još tri satelita „Kondor-FKA“.
Satelite serije „Kondor“ napravilo je Naučno-proizvodno udruženje za mašinogradnju. Dva uređaja prethodne generacije lansirana su 2013. i 2014. godine.
Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
RUSIJA
Odgovor na američke akcije: Rusija razvija sisteme za protivsatelitsku borbu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala