- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odgovor na američke akcije: Rusija razvija sisteme za protivsatelitsku borbu

Misija Starlink - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2023
Pratite nas
Rusija nastavlja da razvija sisteme za protivsatelitsku borbu jer, kako kažu ruski eksperti, Amerikanci aktivno razvijaju obaveštajne satelite, pomažu ukrajinskim vojnicima u prenošenju informacija i imaju u planu da militarizuju svemir. Novi ruski sistemi protivsatelitske borbe biće zato namenjeni za uništavanje grupe neprijateljskih satelita.
Kako piše ruski časopis „Vojna misao“, koji izdaje Ministarstvo odbrane, ruska država će razvijati sisteme za protivsatelitsku borbu na bazi lovaca MiG-31 i aviona Il-76. Prema navodima ovog časopisa, kao primer za novi sistem poslužiće sistem protivkosmičke odbrane „Kontakt“, razvijen na bazi lovca-presretača MiG-31, borbeni laser A60 „Sokol-Ešelon“, razvijen na bazi transportnog aviona Il-76, kao i laserski kompleks „Peresvet“.

Sistemi za protivsatelitsku borbu – odgovor na akcije SAD

Ruski vojni istoričar Jurij Knutov kaže za Sputnjik da Rusija nastavlja da razvija sisteme za protivsatelitsku borbu zbog akcija Amerikanaca.
„Sjedinjene Američke Države počele su aktivno da razvijaju ofanzivno oružje, uključujući i u svemiru, kao i satelite koji su sposobni ne samo da prikupljaju obaveštajne informacije, već i da deluju protiv naših satelita. Pored toga, čuju se čak tvrdnje da i Ukrajina koristi protivsatelitsko oružje. Međutim, kao što znamo, ova zemlja nije u poziciji da razvije takvo oružje. Iza ovoga, logično, stoje zemlje-članice NATO, pre svega, SAD“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Zato je razvoj ruskih sistema za protivsatelitsku borbu, prema rečima Knutova, odgovor na ovakve akcije Sjedinjenih Američkih Država.
„Zbog SAD smo krenuli da razvijamo ove sisteme koje smo ranije imali. Na primer, MiG-31 koristili smo za isporučivanje projektila koji su sposobni da stignu u svemir i unište neprijateljski satelit. I sada se ponovo vraćamo ovom projektu. S obzirom na to da smo već tada imali najozbiljnije pomake u tom pogledu, za razvoj takvog sistema neće biti potrebno mnogo vremena. Ovo je odgovor na akcije Amerikanaca koje vrše protiv naših satelita sa teritorije Ukrajine. Štaviše, ovakva dejsva zabranjena su međunarodnim pravom“, konstatuje naš sagovornik.
Međutim, prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Ivana Konovalova, nije isključeno da Rusija razvija sisteme za protivsatelitsku borbu iz razloga što Amerikanci imaju u planu da militarizuju svemir.
„Nije isključeno da ovo ima veze i sa kompanijom „Spejs eks“ koja pripada Ilonu Masku koji radi za Pentagon. Ne isključuje se da je on na niskim orbitama načičkao svoje satelite. Tamo ih ima preko 3000. I ovi sateliti, verovatno, pomažu ukrajinskoj vojsci preko mreže „Starlink“. Pored toga, SAD imaju velike planove za militarizaciju svemira. I zbog toga je neophodno razviti kontramere, a ovo je jedna od njih“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Uništava neprijateljske satelitske konstelacije

Ovi sistemi za protivsatelitsku borbu, prema rečima eksperta Alekseja Leonkova, biće namenjeni za uništavanje neprijateljskih satelitskih grupa.
„Sateliti vrše strateško izviđanje. Međutim, sistemi za protivsatelitsku borbu biće namenjeni da fizički oštete satelit ili njegove delove. Ali ako se radi o izviđačkom satelitu, njega je potrebno oštetiti pomoću kompleksa za elektronsko ratovanje. Što se tiče Amerikanaca, sva njihova borbena kontrola ide kroz svemir preko komunikacionih satelita i mreže „Starlink“. A ako dođe do unišavanja satelita SAD, Amerikanci više neće moći da kontrolišu svoje vojne komande. To će im dosta otežati planiranje borbenih dejstava“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Treba napomenuti da su sistemi za protivsatelitsku borbu namenjeni da unište svemirske letelice u niskoj orbiti. Prema otvorenim izvorima, rad na sličnom sistemu izvođen je u SSSR-u 1984. godine a savremene aktivnosti na ovom planu predstavljaju zapravo nastavak razvoj ovog projekta.
Podsetimo, kako je ranije izjavio poslanik Državne dume sa Krima Mihail Šeremet, ukrajinska vojska koristi strane satelite za izviđanje i koordinaciju raketnih udara protiv Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i Donjecke i Luganske Narodne Republike.
Pored toga, ranije je saopšteno da Ukrajina uz učešće stranih stručnjaka pokušava da utiče na ruske civilne komunikacione satelite. Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da je ovo nečuveno kršenje međunarodnog prava.
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2023
RUSIJA
Kijev pokušava da omete rad ruskih civilnih satelita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala