- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Priprema raketnog sistema grad za paljbu u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev sprema intenzivni napad na rusku teritoriju

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 803. Ruska vojska oslobodila je Očeretino u DNR. Ukrajinske snage izgubile su još jedan tenk „abrams“. Pripadnici francuske Legije stranaca raspoređeni su u Slavjansku, tvrdi zamenik američkog ministra odbrane. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila oko 1.150 vojnika na svim pravcima fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 06.05.2024
Oko 21.20 sprečen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću dronova na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.
Dežurni PVO sistemi uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti.
21:36 06.05.2024
„Kako saznaje RT, ukrajinske oružane snage pripremaju intenzivni napad na rusku teritoriju 7. maja od šest ujutro. Prema podacima izvora, očekuje se napad sa više od 50 dronova i desetinama raketa dugog dometa. Planiraju prvo da lansiraju dronove da bi potrošili resurse protivvazdušne odbrane, a zatim da postignu prethodno planirane ciljeve“, navodi se na Telegram kanalu RT-a.
Pojašnjava se da bi ovo mogao biti „prvi tako jak mogući napad iz Ukrajine“.
18:53 06.05.2024
Francuska nije u ratu sa Rusijom niti ruskim narodom, rekao je predsednik Emanuel Makron.

„Mi nismo u ratu sa Rusijom niti sa ruskim narodom, ne želimo da smenimo režim u Moskvi“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Parizu.

Podsetimo, Francuski predsednik je ranije izjavio da postoji mogućnost da NATO pošalje vojsku u Ukrajinu.
17:20 06.05.2024
Situacija na krasnoarmejskom i kurahovskom pravcu u delu DNR koji kontroliše Ukrajina je teška, saopštio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.
„Zbog teške situacije na istoku, dva dana sam bio u jedinicama koje su vodile odbrambene operacije na pokrovskom (Pokrovsk je ukrajinski naziv grada Krasnoarmejska) i kurahovskom pravcu“, napisao je on na Telegram kanalu.
Sirski je istakao da ruski borci svakodnevno napadaju ukrajinske položaje. Tvrdi i da ruska vojska ima brojčanu nadmoć u ljudstvu, naoružanju i vojnoj tehnici.
Prošle nedelje je zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Vadim Skibicki nazvao situaciju u Ukrajini teškom, kao prvih dana specijalne operacije, dodajući da bi se ona mogla i pogoršati.
Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala uspešna ofanzivna dejstva u zoni specijalne vojne operacije.
14:44 06.05.2024
Na sajtu ukrajinskog parlamenta objavljeni su predlozi zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije u Ukrajini za još 90 dana.
Inicijator predloga zakona je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Dokumenti su u ponedeljak predati Radi.
14:12 06.05.2024
Ruski PVO sistemi su oko 14 časova uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:10 06.05.2024
Mađarska neće izručivati Ukrajini njene državljane koji su vojni obveznici i neće dozvoliti da budu poslati u smrt, izjavio je zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen.
„Mađarska neće izručivati Ukrajini one koji su pobegli kod nas. Nećemo razjašnjavati da li čovek, po mišljenju Ukrajinaca, podleže vojnoj obavezi ili ne. Na osnovu elementarne humanosti, nećemo dozvoliti da ih pošalju u smrt“, rekao je Šemjen.
13:17 06.05.2024
Ruski PVO sistemi uništili su oko 13 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:16 06.05.2024
Poljska se ne priprema i neće slati svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je novinarima ministar nacionalne odbrane zemlje Vladislav Kosinjak-Kamiš.
„Ovaj koncept (slanja trupa u Ukrajinu) predstavio je gospodin predsednik Emanuel Makron pre nekoliko meseci, Poljska se ne priprema i neće slati poljske trupe u Ukrajinu“, rekao je Kosinjak-Kamiš.
12:53 06.05.2024
12:33 06.05.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Jedinice grupe „Zapad“ oslobodile su naselje Kotljarovka u Harkovskoj oblasti. Tokom proteklog dana odbijena su tri kontranapada jurišnih grupa ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio do 120 vojnika, dva tenka, uključujući „leopard“, dve američke haubice M777, haubicu „msta B“ i tri samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“;
Jedinice grupe „Jug“ zauzele su bolje položaje. Gubici ukrajinske vojske u protekla 24 časa iznose do 275 vojnika, oklopni transporter i šest automobila. Osim toga, tokom protivbaterijske borbe uništeni su samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, tri haubice M777, top M119, dva samohodna artiljerijska oruđa „krab“, haubica D-30, tri stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav“, „bukovel AD“ i kontrabaterijska radarska stanica proizvedena AN/TPKu-50;
Jedinice grupe „Centar“ su oslobodile naselje Solovjovo u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe su odbile sedam kontranapada jurišnih grupa u DNR. Poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo, 20 automobila i haubica D-30.
Snage grupe „Istok“ zauzele su bolje položaje i porazile dve brigade u DNR. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 160 vojnika, dva tenka, tri vozila, haubica M198 i tri haubice D-30.
Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su koncentrisanje ljudstva tri brigade u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Poginulo je i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika, a uništene su četiri haubice M777 haubica D-20 kalibra, haubica D-30 i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“.
Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su dva preduzeća za proizvodnju jurišnih bespilotnih letelica i uništile ljudstvo i vojnu tehniku u 122 regiona.
PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskih snaga. Osim toga, uništene su 23 bespilotne letelice i sedam raketnih sistema američke proizvodnje „hajmars“.
Snage Crnomorske flote uništile su pet bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine na severozapadnoj obali Krima.
12:01 06.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su oko 12,30 ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10:05 06.05.2024
Broj poginulih u napadu dronova Oružanih snaga Ukrajine u Borisovskom okrugu Belgorodske oblasti porastao je na sedam, saopštila je pres služba kompanije „Agro-Belogorje“ za Sputnjik.
„Trenutno postoje informacije o sedam poginulih radnika Grajvoronske i Borisovske farme svinja. Petnaest radnika zadobilo je povrede različitog stepena“, saopštili su iz kompanije.
Sa svoje strane, gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je ukrajinska vojska četiri puta zaredom vršila napade u Borisovskom okrugu na vozila sa civilima, kao i na pripadnike hitnih službi koji su dolazili na lice mesta da pomognu nastradalima.
09:42 06.05.2024
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da se oružje i municija za Ukrajinu moraju proizvoditi brže i efikasnije.
„Danas imamo forum na kojem su se okupili predstavnici odbrambene industrije EU i Ukrajine. Imamo oko 140 kompanija iz 25 različitih zemalja. Cilj je da povežemo mogućnosti industrije EU i Ukrajine i vidimo kako možemo da iskoristimo raspoložive evropske finansije kako bi se proizvodilo više i brže (municije i oružja) i, ako je moguće, u samoj Ukrajini“, rekao je Borelj na početku foruma odbrambene industrije EU-Ukrajina, koji se održava u Briselu.
09:35 06.05.2024
Ruski PVO sistemi uništili su oko 9 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
09:10 06.05.2024
08:29 06.05.2024
Šest ljudi je poginulo, a desetine je povređeno u napadu dronova Oružanih snaga Ukrajine na vozila poljoprivrednog gazdinstva Borisovskog okruga u Belgorodskoj oblasti, saopštio je načelnik okruga Vladimir Pereverzev.
„Dronovima su danas napadnuta dva vozila koja su prevozila zaposlene na naše farme svinja, grupe kompanije ‘Agro-Belgorje’, pri čemu su 33 osobe povređene, a šestoro je, nažalost, poginulo“, rekao je zvaničnik.
07:30 06.05.2024
Senator iz Hersonske oblasti Igor Kastjukevič izjavio je da su pokušaji ukrajinskih snaga da pređu Dnjepar karta u jednom pravcu.
„Ukrajinske oružane snage ne odustaju od pokušaja da pređu Dnjepar“, rekao je senator za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, ruska vojska vodi aktivnu odbranu leve obale, nanoseći precizne udare po vojnim ciljevima, koncentrisanju neprijateljske tehnike i artiljerije na desnoj obali.
07:27 06.05.2024
Ruske haubice D-20 uništile su osmatračnice i zemunice Oružanih snaga Ukrajine u blizini granice sa Belgorodskom oblašću, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:21 06.05.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala