- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Njujork tajms“: SAD i dalje zavise od ruskog uranijuma

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaKontejner sa heksafluoridom osiromašenog uranijuma
Kontejner sa heksafluoridom osiromašenog uranijuma   - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Bez obzira na težnje Sjedinjenih Američkih Država da razruši ekonomske veze Rusije zbog vojnih akcija u Ukrajini, Vašington nastavlja da kupuje od Moskve obogaćeni uranijum i da i dalje zavisi od ruskog uranijuma, piše američki list „Njujork tajms“.
Američke kompanije plaćaju Rusiji oko jednu milijardu dolara za gorivo, na osnovu kojeg se proizvodi više od polovine bezemisijske energije SAD.
S obzirom na to da SAD žele da smanje korišćenje fosilnih goriva, zavisnost zemlje od nuklearne energije i dalje raste. Američke kompanije ne obogaćuju uranijum, time se bavi samo evropski konzorcijum „Urenko“ (Velika Britanija, Nemačka, Holandija) čija se kompanija nalazi u Ohaju. Oko trećine obogaćenog uranijuma, koje koriste SAD, uvozi se iz Rusije, a ostalo iz evropskih zemalja.
U „Urenko“ smatraju da će za proizvodnju u SAD-u dovoljne količine uranijuma, koja bi omogućila kompaniji da bude konkurent „Rosatomu“, biti potrebno više od deset godina. Ta zavisnost čini američke nuklearne elektrane ranjivim u slučaju da Rusija prekine prodaju obogaćenog uranijuma.

SAD i evropske zemlje su skoro u potpunosti odustale od ruskog fosilnog goriva zbog vojne operacije u Ukrajini, ali u slučaju obogaćenog uranijuma to teško da mogu da učine. Biće potrebne godine i znatno veće državno finansiranje za stvaranje novog lanca snabdevanja nego što se sada izdvaja, piše list. Osim toga, američke vlasti nisu mnogo revnosne kako bi počele obogaćivanje uranijuma u zemlji.
„Ne može se objasniti, zašto više od godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, administracija Džozefa Bajdena nema plan kako da prevaziđe tu zavisnost“, izjavio je rukovodilac kompanije GHS Klimat Džejms Krelenštejn.
Kako se može videti iz podataka američkog Biroa za popis stanovništva, Rusija je u periodu januar-oktobar 2022. godine isporučila u SAD obogaćenog uranijuma u vrednosti od 644 miliona dolara, Holandiji – 569 milion dolara, Nemačkoj 527 miliona dolara i Velikoj Britaniji – 482 miliona dolara. Rusija je u februaru 2022. godine prestala da objavljuje međunarodnu spoljnopolitičku statistiku, ali je ovog proleća odlučila da je delimično obnovi.
Izvozom obogađenog uranijuma iz Rusije se bavi „Tehsnabeksport“ (zaštitni znak TENEKS), kompanija pripada „Rosatomu“. Američke kompanije trenutno razrađuju projekat nuklearnih reaktora novih pokoljenja, međutim, za to im je potreban uranijum tipa HALEU sa nivoom obogaćivanja do 20 odsto (trenutno većina reaktora koristi uranijum od pet odsto).
Kako navodi „Rojters“, TENEKS je jedina kompanija na svetu koja se bavi komercijalnom realizacijom tog tipa uranijuma, ali američke vlasti izjavljuju da nastoje da smanje zavisnost od ruskog uranijuma. Agencija „Blumberg“ navodi da američko Ministarstvo energetike razvija plan. Grupa američkih senatora je u martu ove godine podnela predlog zakona o zabrani uvoza ruskog uranijuma.
Prema podacima Uprave za energetske informacije SAD, 2022. godine je smanjena kupovina sirovine uranijuma iz Rusije za 24 odsto, do 4,78 miliona funti ekvivalent urana U308. Analitičari koje je anketirao „Komersant“ su to povezali sa rastom cena i specifičnostima izvoza po dugoročnim ugovorima. U Americi je ukupna količina kupovine uranijumskih sirovina, uzimajući u obzir i njihovu proizvodnju, pala za 13 odsto na godišnjem nivou.
Nuklearni reaktor  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Mediji: Rusija i Kina svetski lideri u izgradnji i projektovanju nuklearnih reaktora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala